Πολύ συχνά σε πολλά βιβλία, ιδίως στην Αγγλική γλώσσα, υπάρχει μία κενή σελίδα, η οποία εμπεριέχει τη μαγική φράση:
This page was intentionally left blank
(Αυτή η σελίδα σκοπίμως αφέθηκε κενή)
Βέβαια, από τη στιγμή κατά την οποία υφίσταται αυτή η φράση μέσα στη σελίδα, η σελίδα ΔΕΝ είναι κενή! Είναι όπως το παράδοξο του Επιμενίδη:
“Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται” (οι Κρήτες είναι πάντα ψεύτες), αλλά επειδή και ο Επιμενίδης ήταν… Κρητικός, έλεγε και ο ίδιος ψέμματα, συνεπώς η πρόταση του ήταν… αληθής! Φυσικά δεν καταλήγει πουθενά και θα την αναλύσω σε επόμενο άρθρο, διότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αλλά επανερχόμενος στο θέμα μας. Γιατί γράφεται αυτή η πρόταση; Ο βασικός λόγος είναι να φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εκτύπωση. Άρα γράφεται για τους… καχύποπτους. Ή γράφεται για εκείνες ή εκείνους, οι οποίοι διαβάζουν ένα βιβλίο χωρίς να κατανοούν τίποτα και προφανώς δεν καταλαβαίνουν εάν λείπει μία σελίδα. Τέλος στον αντίποδα γράφεται για εκείνες ή εκείνους, οι οποίοι κατανοούν απόλυτα τι διαβάζουν, αλλά ο εκδότης τους θεωρεί εκ προοιμίου ηλίθιους. Συνήθως λευκές σελίδες προκύπτουν στις εναλλαγές κεφαλαίων, όταν δηλαδή πρέπει να αρχίσει το επόμενο κεφάλαιο από μονή σελίδα και το προηγούμενο έχει ολοκληρωθεί σε επίσης μονή, οπότε πρέπει να αφεθεί η ζυγή λευκή.
Στα διαβαθμισμένα έγγραφα γράφεται για να μην υπάρχει η έστω παραμικρή υπόνοια πως κάτι έχει σκοπίμως αφαιρεθεί ή παραληφθεί αλλά ισχύουν περίπου ανάλογα, όπως και προηγουμένως.
Μια κενή όμως σελίδα είναι όπως τη σιωπή. Ποτέ δεν δηλώνεις πως θα μείνεις σιωπηλός. Διότι και μόνο με τη δήλωση αυτή ΔΕΝ είσαι! Η σιωπή σημαίνει πως ΔΕΝ λες απολύτως τίποτα. Δεν σημαίνει όμως πως δεν σκέφτεσαι. Σκέφτεσαι, αλλά αποφασίζεις να παραμείνεις σιωπηλός και όχι διότι δεν έχεις κάτι να πεις. Ακόμα και εάν δεν γνωρίζεις το λες και δεν σιωπάς. Και όπως και στη μουσική, όπου η παύση αποτελεί και η ίδια μέρος της μελωδίας, η σιωπή όπως επίσης και η κενή σελίδα, αποτελεί μία έκφραση προσωπικής στάσης.
Η κενή σελίδα, η οποία δηλώνει πως είναι κενή αποτελεί άλλη μία βάναυση επέμβαση στην όποια εναπομείνασα λογική.