Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η (Παγκόσμια) Άνοδος των Κορόιδων

Διαβάζουμε μάλλον έκπληκτοι για την παγκόσμια άνοδο του φασισμού, των ακροδεξιών κομμάτων, του λαϊκισμού. Ο σωστός ορισμός όμως δεν είναι αυτός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την παγκόσμια άνοδο των “κορόιδων”. Μην σας ξενίζει η μάλλον προκλητική έως και προσβλητική λέξη. Όλα τα προηγούμενα δεν υφίστανται χωρίς υποστηρικτές. Και οι υποστηρικτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τα νεο-κορόιδα.

Τι σημαίνει όμως “κορόιδο”, πώς αναλύεται;

Θα σας εξηγήσω αμέσως. Οι μουζίκοι (πάμπτωχοι χωρικοί) επί τσαρικής Ρωσσίας ΔΕΝ ήσαν κορόιδα. Είχαν γεννηθεί και μάθει σε μία συγκεκριμένη μορφή ζωής, η οποία αποτελούσε την κανονικότητά τους. Ενώ το 99% της γης την κατείχαν μόλις λίγες δεκάδες οικογένειες, αυτοί πίστευαν στον πατερούλη τους, τον τσάρο. Εκατοντάδες χρόνια εμπέδωσαν στους φτωχούς αυτούς ανθρώπους την νοοτροπία και ήταν το φυσιολογικό τους. Εντελώς αμόρφωτοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν περισσότερα από την περιορισμένη ύπαρξή τους.

Οι ψηφοφόροι όμως του ναζιστικού κόμματος, διότι ο Χίτλερ με εκλογές κατέλαβε την εξουσία ήταν κορόιδα. Ναι μεν υφίσταντο την οικονομική αθλιότητα μετά από έναν αποτυχημένο φοβερό πόλεμο, είχαν όμως την αντίληψη των καταστάσεων. Και αποφάσισαν να υποστηρίξουν ένα ανθρώπινο τέρας.

Γιατί όμως θεωρούνται κορόιδα; Διότι νόμισαν ή πίστεψαν και υποστήριξαν κάτι, το οποίο ήταν απολύτως εναντίον της δικής τους ύπαρξης. Μία ιδέα υπεροχής έναντι των άλλων λαών, αλλά και μία άλλη πραγματικότητα στην χώρα τους: αυτοί επρόκειτο να… πολεμήσουν! Οι γιούνκερς (η λεγόμενη αριστοκρατία) τον πόλεμο τον αντιλαμβάνονταν ως μία συναρπαστική περιπέτεια. Οι αρχηγοί του κόμματος απολάμβαναν όλα τα προνόμια και οι μεγαλο-βιομήχανοι όλα τα κέρδη!

Οι ψηφοφόροι επρόκειτο να σκοτωθούν ή να ακρωτηριαστούν στα φοβερά πεδία των μαχών και να στιγματιστούν και ως δολοφόνοι.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Η άνοδος των ακραίων χώρων υποκινείται από μία μερίδα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τι επιδιώκει ενώ ταυτοχρόνως πείθει τους ανόητους να την εκλέξουν. Και είναι οι ανόητοι εκείνοι, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες.

Αυτό συμβαίνει και σε άλλες εκδοχές, οι οποίες γενικώς ορίζονται με τον τίτλο “λαϊκισμός”. Αλλά πως συνδέεται ο λαϊκισμός με την κοροϊδία;

Είναι απλό και ξεκάθαρο. Το να είναι κάποια/οιος κορόιδο δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην μειωμένη ευφυΐα. Κάθε άλλο! Και μόρφωση και αντίληψη και κοινωνική αίσθηση. Η έννοια του “κορόιδου” έγκειται στο κίνητρο και όχι στο μυαλό. Τα “κορόιδα” κινούνται με βάση την εχθρότητα και το μίσος εναντίον άλλων. Είτε αυτοί είναι οι μετανάστες είτε οι εργοδότες είτε άλλες ομάδες είτε οτιδήποτε τη δεδομένη στιγμή χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα.

Και όταν κυριαρχεί το μίσος η σκέψη και η ορθή κρίση θολώνουν επικίνδυνα. Εάν είσαι και αμόρφωτος ή μειωμένης αντίληψης τα πράγματα είναι ευκολότερα και να ο λόγος της επίθεσης στα βιβλία και την παιδεία όλων αυτών των καθεστώτων, όπως επίσης και της αποβλάκωσης μέσω των τηλεοπτικών μέσων (στη σύγχρονη εποχή) ή των θεαμάτων σε προηγούμενες.

Όταν όμως το κίνητρο είναι η άμιλλα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο -όλα επομένως τα ευγενή αισθήματα- πολύ λίγος χώρος απομένει για λαϊκισμό ή ακραίες επιλογές. Αυτό δημιουργεί μία πολύ υγιέστερη κοινωνία, όπου οι στόχοι είναι ανοδικοί και όχι καταστροφικοί.

Παγκόσμια το φαινόμενο διασπείρεται. Υπάρχει ελπίς; Ναι, υπάρχει!

Διότι αρκούν λίγοι εχέφρονες άνθρωποι να αρθρώσουν λόγο και ανάστημα και να εμποδίσουν αυτήν την κατάρρευση. Δυστυχώς όμως τότε εμφανίζεται η μέθοδος της “δολοφονίας”. Και οι κάθε είδους ψυχοπαθείς με την βοήθεια των κορόιδων αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε.