Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Μερσεντές 300 SLR των 143 εκ. Δολαρίων και Τι Διδάσκει

Προ ημερών επωλήθη σε μία δημοπρασία μία σπάνια Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupés του 1955 έναντι 143 εκ. δολαρίων (135 εκ. ευρώ)! Το ποσό ακούγεται εξωφρενικό. Αλλά για να διερευνήσουμε λίγο περισσότερο την υπόθεση.

Η πρώτη αυθόρμητη σκέψη μας είναι πως κάποιος δισεκατομμυριούχος την αγόρασε από καπρίτσιο και εγωιστική επιθυμία. Το πιθανότερο είναι αυτό. Εάν μάλιστα υποθέσουμε πως είναι κάτοχος μίας περιουσίας έστω 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (και υπάρχουν αρκετοί σε αυτή την τάξη μεγέθους) τα 143 εκ. δολάρια αποτελούν μόλις το 2,38% της περιουσίας του. Σκεφτείτε συγκριτικά πως εάν έχετε εισόδημα 80 χιλιάδων ευρώ ετησίως και 1,5 εκ. μετρητά και ακίνητα και αγοράσετε ένα… “φυσιολογικό” SUV της Ελληνικής αγοράς θα ξοδέψετε περί τις 70,000 ευρώ. Άρα θα διαθέσετε το 70/1.500=4,67% (!) της περιουσίας σας για την αγορά ενός τυπικού αυτοκινήτου. Ο πλούσιος όμως της περίπτωσής μας ούτε καν το 2,5% και για ένα μοναδικό απόκτημα. (Περιττό να αναφέρω, πως εάν έχετε… μόνο 500 χιλιάδες ευρώ, το ποσοστό ανέρχεται στο 14%)!

Αλλά το ερώτημά μου δεν είναι ακριβώς αυτό. Εάν υποθέσουμε πως με κάποιο μαγικό τρόπο είχατε 145 εκ. δολάρια, θα δίνατε τα 143 για να αγοράσετε το εν λόγω αυτοκίνητο; Χμ… Προσέξτε! Δεν είναι αστείο! Αναφέρομαι στο 143/145=98,6% της περιουσίας σας (εντάξει και θα σας έμεναν και 2 εκ. δολάρια για τη… βενζίνη του)!

Το ευφυές κατά τη γνώμη μου θα ήταν να το αγοράσετε! Γιατί;

Διότι αύριο εάν ο ίδιος θελήσει να το θέσει σε δημοπρασία θα λάβει –το πιθανότερο- 200 εκ. δολάρια! Μέσα σε μία εβδομάδα λοιπόν θα αυξήσει την περιουσία του κατά 40% περίπου! Διότι αυτός είναι ο κανόνας της αγοράς και αυτός απλά όρισε το νούμερο! Εάν όμως δεν μπορέσει να συγκεντρώσει προσφορές περισσότερο από, ας υποθέσουμε, 30 εκ. δολάρια, τότε θα έχει απωλέσει το 80% της περιουσίας του, πιθανότητα, την οποίαν προσωπικά  θεωρώ πολύ μικρή να συμβεί.

Με μία εξωφρενική και θεωρητικά “παράλογη” αγορά ο… φτωχός πολυεκατομμυριούχος μας θα καταστεί σαφώς πλουσιότερος. Από τα 200 εκ και άνω όμως θα αρχίσει η πώληση να δυσκολεύει, διότι τότε θα πλησιάζουμε την οροφή… κάπου στα 220 έως 230 εκ. δολάρια εκτιμώ το όριο. Και ως εκ τούτου η κερδοφορία θα μειώνεται σε ποσοστό ενώ ο επενδυτικός κίνδυνος θα αυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως ήταν μία λαμπρή επενδυτική κίνηση.

Προσπαθήστε τώρα τα προηγούμενα να τα αντιστοιχίσετε στην αγορά ακινήτων και τότε θα κατανοήσετε πόσο πολύ περισσότερα μπορεί να διδάσκει μία Μερσεντές από την πώλησή της.