Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ερμηνεία μιας Φωτογραφίας

Πολύς λόγος έγινε για την ιστορική – αναμνηστική φωτογραφία στην σύνοδο κορυφής των ηγετών χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία παρουσιάζει τις συζύγους ή συντρόφους τους. Τοιούτο, διότι η σύζυγος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου είναι άνδρας και είναι Ο σύζυγος.

Ωστόσο παρ’ όλο το ομολογουμένως μεγάλο ενδιαφέρον αυτής της πτυχής της φωτογραφίας τα σημαντικότερα μηνύματά της ούτε στο ελάχιστο δεν εντοπίστηκαν και ούτε σχολιάστηκαν.

Αυτή η φωτογραφία στην πραγματικότητα είναι μία φωτογραφία δήλωση της προόδου της ανθρωπότητας τα τελευταία 100 χρόνια. Μάλιστα της φοβερής προόδου και βελτίωσης. Το 1917 αυτή η ίδια η φωτογραφία θα ήταν πολύ διαφορετική και όχι για τον λόγο πως “η” σύζυγος ενός πρωθυπουργού είναι “ο” σύζυγος.

Στο σημείο αυτό πάλι δεν έχει προσεχθεί το γεγονός πως θα περνούσε απαρατήρητη η παρουσία ενός άνδρα εάν επρόκειτο για τον σύζυγο της Καγκελαρίου της Γερμανίας ή της Πρωθυπουργού της Αγγλίας. Άρα πάλι τα φαινόμενα θα απατούσαν. Αλλά…

Πριν από 100 χρόνια ακριβώς σκεφτείτε πως θα ήταν η φωτογραφία με ΤΙΣ συζύγους (χμ) του χαρεμιού του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Θα ήταν μία πανοραμική φωτογραφία με 100 περίπου σκλάβες στα πόδια του αφέντη Σουλτάνου τους. Οποία πρόοδος στην θέση της γυναίκας και στην εξάλειψη καθεστώτων αυτής της μορφής.

Καμία σύζυγος δεν θα ήταν “λαϊκή”, και ταπεινής καταγωγής. Όλες θα ήταν πριγκίπισσες με κληρονομικό δικαίωμα. Η τσαρίνα της Μεγάλης Ρωσίας, η Βασίλισσα της Αγγλίας η σύζυγος του Κάιζερ, η περιβόητη Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας και ίσως μόνον οι σύζυγοι των Προέδρων της Γαλλίας και της Αμερικής θα ήσαν “λαϊκές”. Ούτε κατά διάνοια φυσικά μία γυναίκα μετανάστης, όπως η Μελάνια. Άρα στην θέση τους θα μπορούσατε να είσαστε και ΕΣΕΙΣ!

Το μόνο, τα οποίο όμως θα πρέπει να θυμόσαστε είναι πως οι γυναίκες σύζυγοι των προηγούμενων προέδρων ΔΕΝ θα τους είχαν ψηφίσει, διότι το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στην Γαλλία δόθηκε μόλις το 1944, ενώ στην περισσότερο δυναμική Αμερική το 1920! (Και το 2011 στην Σαουδική Αραβία!).

Αυτή η φωτογραφία λοιπόν, αποτελεί ύμνο όχι όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του μοναδικού της άνδρα, αλλά στην τεράστια πρόοδο της θέσης της γυναίκας τα τελευταία 100 χρόνια.

Επίσης και στην πρόοδο της ανθρωπότητας, όσον αφορά το βιοτικό της επίπεδο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από την υφή των καθεστώτων, τα οποία οι σύζυγοί τους εκπροσωπούν. Όλες είναι δημοκρατίες, ακόμα και της Τουρκίας, διότι έχει εκλεγεί ο ηγέτης της.

Καλημέρα σας με την ελπίδα πως το ολόγραμμα (η εξέλιξη της φωτογραφίας το 2117) θα αποτελεί άλλη μία σπουδαία κατάκτηση της ανθρωπότητας με λιγότερη φτώχεια, ανισότητες και πόνο.

Credits:
Picture: Isopix/REX/Shutterstock
Cormon Fernand Le harem (Public Domain)