Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Επενδυτική μου Κορωνοϊο-Συμβουλή

Εάν μου επιτρέπετε να σας δώσω μία επενδυτική συμβουλή και να σας επισημάνω μία κρίσιμη λεπτομέρεια τότε μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο. Εάν όμως με ερωτήσετε “τι έχεις κάνει εσύ από επενδυτικής απόψεως στη ζωή σου και με ποιο δικαίωμα ομιλείς”, ίσως να μην μπορέσω να σας παρέχω μία πειστική απάντηση. Αυτό για να είμαι ειλικρινής μαζί σας.

Θέλω να τονίσω δύο σημεία στην παρούσα πρωτόγνωρη  κατάσταση, τα οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν.

Α. Η άκρως σπουδαία βασική επενδυτική ιδέα είναι πως οι νέες προκλήσεις θα πρέπει να βασισθούν στην προστιθέμενη αξία και όχι στον τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των λιγοστών πόρων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού βεβαίως, αλλά για εκεί το γνωρίζω καλύτερα, μόνο ένα 5% των παρεχομένων προϊόντων είναι το ίδιο, όπως και πριν από 50 χρόνια. Το υπόλοιπο 95% είναι προϊόντα, τα οποία αναπτύχθηκαν στην πορεία. Ίσως στην Ελλάδα το ποσοστό να είναι διαφορετικό, αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί και να ΜΗΝ είναι, Για να σας διευκολύνω πριν από μία 50ετία ΔΕΝ υπήρχαν τηλεπικοινωνίες με τη σημερινή τους μορφή –κινητά, ασύρματα-, διαδίκτυο, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, (για να αναφέρω μερικά).

Πεδίο λαμπρό, από το να σκέφτεται κάποιος επενδυτικά με όρους παρελθόντος.

Β. Οι δύο βασικοί διαμορφωτές, οι οποίοι ορίζουν τις πράξεις της αγοράς και δημιουργούν αντιλήψεις, οι οποίες ελάχιστα έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα είναι οι κυβερνήσεις (με τα υποχείρια τους τις τράπεζες) και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτοί οι δύο οργανισμοί ουσιαστικά κατευθύνουν τις καταστάσεις και λειτουργούν κυρίως ως βάνες χρημάτων προς εκεί, όπου επιθυμούν και όχι ως οραματιστές ενός καλύτερου μέλλοντος.

Αυτή τη φορά όμως είναι εντελώς έξω από τα νερά τους, διότι η τεράστια διαστρέβλωση της αγοράς, η οποία συμβαίνει, προέκυψε εξ΄ αιτίας ενός παράγοντος, τον οποίον δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Ως εκ τούτου ΔΕΝ γνωρίζουν ούτε και αυτοί πώς να δράσουν. Και επειδή έχουν μάθει να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτα ελεγχόμενο και ασφαλές για τους ίδιους δεν έχουν καμία γνώση πώς θα πρέπει να πράξουν τώρα.

Είναι η πρώτη φορά, όπου ένας ανεξάρτητος και δίκαιος παίκτης μπορεί να έχει το προβάδισμα.

Υπό μία οικονομική έννοια, η αλήθεια τώρα απελευθερώνει.