Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Διαθήκη του Δρ. Μαμπούζε

Das Testament des Dr. Mabuse – The Testament of Dr. Mabuse
Η Διαθήκη του Δρ. Μαμπούζε

Αυτός είναι ο τίτλος μίας σπουδαίας ταινίας του Fritz Lang, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1933, σχεδόν ταυτόχρονα με την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ στην Γερμανία.

Η υπόθεση της ταινίας (πολύ πολύ συνοπτικά) αναφέρεται στον Δρ. Μαμπούζε, ο οποίος συγγράφει μανιωδώς εγκληματικά “σενάρια” με το διεστραμμένο του μυαλό, τα οποία υλοποιούνται από μία ομάδα ατόμων.

Όταν λοιπόν ανέλαβε ο Δρ. Γιόζεφ Γκαίμπελς το Υπουργείο Προπαγάνδας έπρεπε να ελέγξει το ποιόν της ταινίας κατά τα ναζιστικά πλέον πρότυπα. Και ο Δρ. Γκαίμπελς την απαγόρευσε, διότι διαπίστωσε πως είναι εντελώς επιζήμια για το νέο καθεστώς, αφού κατά δήλωσή του: “Έδειχνε ότι μια εξαιρετικά αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων είναι απολύτως ικανή να ανατρέψει οποιαδήποτε κατάσταση με τη βία” (προφανώς έκρινε εξ’ ιδίων τ’ αλλότρια και μάλλον αναγνώρισε και τον εαυτό του στον Δρ. Μαμπούζε).

Ωστόσο θα συμφωνήσω με τη δήλωση του ανθρώπου της απόλυτης διαστροφικής ευφυΐας, αλλά θα την συμπληρώσω, όσον αφορά την τελευταία λέξη της• όχι μόνον με την βία, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους.

Αυτή ακριβώς η δήλωση ενέχει συνεπώς και το είδωλό της… και αποτελεί και το κορυφαίο όπλο εναντίον του κάθε κακού ή διεστραμμένου, ο οποίος την εφαρμόζει.

Με αυτή τη “ισχυρή” σκέψη λοιπόν, η οποία μας προκαλεί… πυρετό σας καληνυχτίζω με το πολύ ρυθμικό και χορευτικό τραγούδι των Bee Gees: Night Fever (1977)!

Das Testament des Dr. Mabuse – The Testament of Dr. MabuseΗ Διαθήκη του Δρ. ΜαμπούζεΑυτός είναι ο τίτλος μίας σπουδαί…

Δημοσιεύτηκε από Τεύκρος Σακελλαρόπουλος στις Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)