Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ζουν Ανάμεσά μας;

Υπάρχει μία Αμερικανική κινηματογραφική ταινία του Τζων Κάρπεντερ με τον πρωτότυπο τίτλο “They Live” (Ζουν). Την είδα στην Νέα Υόρκη, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε.

Είναι μία ταινία εξαιρετικά προοδευτικής σύλληψης (θα την χαρακτήριζα “αριστερή” με την πραγματική και ξεχασμένη έννοια του όρου) και θα μπορούσε να ήταν ένα αριστούργημα, εάν δεν υπέκυπτε στις κοινοτοπίες του κοινού της και των δολαρίων του.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει σε μία εγκαταλελειμμένη εκκλησία (δεν γράφω λεπτομέρειες) ζευγάρια ηλίου, τα οποία μόλις τα φοράς μπορείς να “δεις” το πραγματικό μήνυμα, το οποίο υποκρύπτεται πίσω από τις ορατές ετικέτες:

“Υπάκουε, μην σκέφτεσαι, μείνε κοιμισμένος, κατανάλωσε, αυτός είναι ο Θεός σου (το δολάριο), παντρέψου και πολλαπλασιάσου”,

αυτά είναι τα βασικά συγκεκαλυμμένα μηνύματα των διαφημίσεων, των τηλεοπτικών εκπομπών, ακόμα και των φωτεινών σηματοδοτών!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά με αυτά τα γυαλιά αυτά μπορείς να ξεχωρίσεις και τους υποτιθέμενους εξωγήινους, οι οποίοι έχουν βαλθεί να καταλάβουν την Γη, την οποία βομβαρδίζουν με αυτά τα μηνύματα.

Το εντυπωσιακότερο όμως σημείο της ταινίας αφορά κάτι άλλο. Ο πρωταγωνιστής, ο οποίος φορώντας τυχαία τα γυαλιά αυτά “είδε” τι υποκρύπτεται, ζητά από τον φίλο του να τα… φορέσει.

Τι πιο απλό;

Κι όμως στο σημείο αυτό, καταναλώνεται ένας πολύ μεγάλος φιλμικός χρόνος στην σωματική πάλη μεταξύ τους, η οποία έχει μόνο μία αιτία:

Την άρνηση του δευτεραγωνιστή να… φορέσει ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου! Τίποτα άλλο!

Τότε μου φάνηκε υπερβολικά μεγάλος ο διατιθέμενος χρόνος για μια πάλη με εντελώς ασήμαντη αφορμή: a pair of f@cking sunglasses!

Κι όμως, έσφαλα! Το κεντρικό σημείο και μήνυμα της ταινίας ήταν ακριβώς αυτό:

Είναι φοβερή η αντίσταση ενός ανθρώπου στο να φορέσει τα γυαλιά της αλήθειας!

Έπρεπε να φτάσουν στο σημείο σχεδόν να σακατευτούν προκειμένου -και δια της βίας- να φορέσει ο εις εκ των δύο ηρώων αυτά τα f@cking sunglasses!

Αυτό όμως ήταν και το κρυφό (!) μήνυμα της σκανδαλωδώς “αριστερής” ταινίας! Την τρομερή αντίσταση στο να “δούμε” την πραγματικότητα και την αλήθεια πίσω από αυτήν!

Δεν ζουν απλά ανάμεσά μας. Είμαστε ΕΜΕΙΣ αυτοί!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)