Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Επιχειρηματική Δραστηριότητα: Να Ξεκινήσω;

Με μεγάλη μου χαρά διαβάζω πως φίλοι αρχίζουν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή επεκτείνουν την υφιστάμενη. Τι σημαίνει αυτή η δήλωση έναρξης; Σημαίνει κατά βάση ένα πράγμα:

“Έχω αποφασίσει και είμαι έτοιμος να Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ω!”

Ακριβώς αυτό σημαίνει. Και φυσικά αφού οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται, τότε ποια η διαφορά; Επί της ουσίας καμία και κανένας αγώνας δεν είναι υποδεέστερος του άλλου. Απλώς όταν αποφασίσεις να εμπλακείς επιχειρηματικά στη ζωή θα πρέπει να προσθέσεις και τη λέξη Μ Ο Ν Ο Σ. Διότι το χειρότερο συναίσθημα είναι αυτό της μοναξιάς. Άρα ξεκινώντας μία επιχείρηση αποφάσισες να αγωνιστείς μόνος!

Τολμώντας να ξεκινήσεις κάτι έχεις ένα όραμα, έναν στόχο, ένα όνειρο. Μην περιμένεις αυτό να γίνει κατ΄ ανάγκην αντιληπτό από το περιβάλλον σου. Είναι δικό σου όνειρο, άλλωστε θα ήταν των…. άλλων!

Δράττοντας την ευκαιρία θα τολμήσω να γράψω και τρεις (χμ) συμβουλές:

  1. Οι αποφάσεις σου πρέπει να λαμβάνονται με βάσει το στόχο σου, το όραμά σου και ΟΧΙ τις καταστάσεις ή τις εξωτερικές συνθήκες. By default (από προεπιλογή), όπως γράφουν και οι Αγγλόφωνοι, οι καταστάσεις και οι εξωτερικές συνθήκες ποτέ δεν είναι ευνοϊκές· επιπλέον μεταβάλλονται. Να μη συγχέεται αυτό με τα λεγόμενα παράθυρα ευκαιρίας ή τις τάσεις της αγοράς. Συνεπώς το μυαλό σου οφείλει να εστιάζει στο στόχο. Αυτή είναι μία απίστευτα χρήσιμη συμβουλή η μη τήρηση της οποίας έχει κλείσει πολλά… σπίτια!
  2. Επένδυσε στο όνειρο και όχι στα δεδομένα. Συνέπεια της προηγούμενης.
  3. Η αβεβαιότητα είναι η δύναμή σου. Εάν πιστεύεις στη βεβαιότητα και τη σιγουριά -και την επιδιώκεις-, τότε σκέψου διπλά πριν ξεκινήσεις.

Τέλος η τελευταία συμβουλή μου (δώρο-bonus) είναι:

  1. Ζήτα πού και πού και καμία… προφητεία. Γιατί αυτό; Διότι η τελευταία έχει την ιδιότητα, του να μην ακολουθεί την κοινή λογική, για την ακρίβεια την διαλύει. Και όσο και εάν ακούγεται περίεργο, περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν επειδή ακολουθούν την κοινή λογική παρά όσες δεν την ακολουθούν. Είναι σε πλήρη συνάφεια με την συμβουλή 3. της αβεβαιότητας.

Μπορεί να μην μπορεί να κινηθεί ένα αυτοκίνητο με τετράγωνες ρόδες, αλλά τετράγωνα αυγά μπορούν να παραχθούν. Σκέψου τότε την πρόκληση της αυγοθήκης!