Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Επιχειρηματικές Συμβουλές

Δε γνωρίζω καθόλου κατά πόσον είμαι κατάλληλος στο να δίνω επιχειρηματικές συμβουλές. Ενδεχομένως να είμαι και ο πλέον ακατάλληλος. Αλλά θα συνοψίσω μερικά πράγματα, τα οποία βλέπω και ακούω συχνά και τουλάχιστον από την εμπειρία μου ΔΕΝ τα είδα σχεδόν ποτέ να λειτουργούν:

  1. Η Αναζήτηση της μεγάλης ιδέας

Από τα συχνότερα. Ακούω για τη μεγάλη, πανέξυπνη ιδέα, η οποία θα σε μετατρέψει σε εκατομμυριούχο εν μία νυκτί. Εκτός εάν έχεις μία εξαιρετική ικανότητα σε κάποιο αντικείμενο (εννοώ κυριολεκτικά εξαιρετική) ή μία ιδέα, όπως το Facebook ή το YouTube ή τη Google και η πιο “ταπεινή” επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να σε κάνει πλούσιο. Δεν είναι η ιδέα, αλλά η εφαρμογή της. Όχι ΤΙ κάνεις αλλά ΠΩΣ το κάνεις. Άρα αφήστε στην άκρη τις μεγάλες ιδέες και καταπιαστείτε με οτιδήποτε κάνοντας το καλύτερα, πολύ καλύτερα!

  1. Τα Πολλά λόγια με το… αλλά

Πολύ ωραίες οι σκέψεις και πολύ ωραία τα λόγια . Αλλά… κάντε τα πράξη! Προσέξτε τυπικό δείγμα:

“Έχω μία καταπληκτική ιδέα (την έχει). Αλλά χρειάζομαι κεφάλαιο ή η αγορά είναι ψόφια ή δεν έχουν χρήματα κλπ.” Ωραία! Ακόμα και η ιδέα να είναι καταπληκτική και να ισχύουν όλα τα προηγούμενα ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ! Do Something! (Όπως πολύ ωραία το λέει ο Bruce Willis στο “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”). Κάντε κάτι, αρχίστε από κάπου και βλέπετε. Αλλά κάντε το! Και συνήθως όσοι δεν κάνουν… κριτικάρουν. Ελάτε να χορέψετε και μετά τραγουδήστε!

  1. Οι Αντοχές

Στην αγορά (όπως ίσως και στη ζωή) δεν επιβιώνουν οι καλύτεροι, αλλά οι ανθεκτικότεροι. Εάν είσαι και ο καλύτερος και ο ανθεκτικότερος, τα πήρες όλα κι… έμεινες!

  1. Η Υλοποίηση

Το ξεκινήσατε, είστε ανθεκτικοί… τελειώστε το! Η κοινωνία μας είναι γεμάτη από starters αλλά λείπουν οι… finishers!

  1. Οι Συνεργάτες

Ξεχάστε ό,τι ξέρετε. Η καλύτερη ιδέα με τα καλύτερα μέσα και προοπτικές καταλήγει στα σκουπίδια εάν δεν έχετε συνεργάτες. Η χειρότερη ιδέα με μηδενικά μέσα αλλά με άριστους συνεργάτες έχει απρόσμενα υψηλές πιθανότητες επιτυχίας. Επενδύστε σε ανθρώπους και μετά σε ιδέες και αντικείμενα.

  1. Η Εμπιστοσύνη

Για το τέλος κράτησα το σπουδαιότερο: την εμπιστοσύνη. Καχυποψίες, πονηριές, όχι το ένα όχι το άλλο η ασφαλέστερη οδός προς την επιχειρηματική αποτυχία. Εμπιστευτείτε! Δεν το εννοώ άκριτα, αλλά αφού εμπιστευτείτε τον εαυτό σας εμπιστευτείτε ΚΑΙ την αγορά. Μην περιμένετε να μάθετε από πριν τη συμπεριφορά της σε σχέση με αυτό, το οποίο σκέφτεστε ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ. Κάντε το και πολύ καλά, εμπιστευθείτε την αγορά και μετά θα έλθουν όλα από μόνα τους.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)