Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το νέο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ´ Οίκον”

Το νέο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ´ Οίκον”

Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) το νέο ανανεωμένο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”. Όλα αυτά τα προγράμματα ως γνωστόν παρέχουν μία διευκόλυνση και αρκετά χρήματα για να γίνουν κάποιες εργασίες.

Από όσο πρόσεξα (θα ήθελα όμως να το διευκρινίσω) η σημαντική διαφορά με το προηγούμενο είναι πως δεν είναι αναγκαία η μεσολάβηση της τράπεζας, ώστε εάν κάποιος διαθέτει ένα ποσόν να το συμπληρώσει με την επιδότηση και να προβεί στις επιθυμητές εργασίες.

Σας προτείνω να εξετάσετε και την περίπτωση μίας συνολικής αλλά και οικονομικής ανακαίνισης της κατοικίας σας αντιμετωπίζοντας πιθανά υπάρχοντα προβλήματα, όπως υγρασίες (πολύ σύνηθες φαινόμενο), πεπαλαιωμένους σοβάδες (επίσης συχνή βλάβη), μικρο-διαρρυθμίσεις και βεβαίως και μία αλλαγή στα χρώματα και τον “αέρα” του σπιτιού σας.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αποτελεί πραγματική επένδυση και όχι μία άσκοπη σπατάλη χρημάτων (δεν αναφέρομαι βεβαίως στην οικονομία στην ενέργεια με τις βελτιώσεις στο κτίριο).

Ένας όμορφος και ευχάριστος χώρος σε προκαλεί να δημιουργήσεις και αποκτά άλλη πνοή. Ποτέ μην υποτιμάτε την τεράστια ψυχολογική επίδραση όλων αυτών των φαινομενικά μη παραγωγικών εργασιών.

Σας παραθέτω παρακάτω αντιγράφοντας επακριβώς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο θεωρώ πως είναι πολύ καλά συντεταγμένο και απόλυτα κατανοητό, ώστε να το καταλάβει κάποιος χωρίς επεξηγήσεις.

Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρω πως είμαι στην διάθεσή σας είτε για μία απλή συμβουλή είτε για μία περισσότερο ενδελεχή εξέταση της ιδιοκτησίας σας. Εξ΄άλλου καλύπτεται η δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.

Το τηλέφωνο μου είναι το γνωστό 6973 005 611 και είναι always on (πάντα ανοιχτό) εκτός εάν,,, απολαμβάνω την νέα μπύρα “Μάμος”, η οποία εκτός του ότι είναι καταπληκτική σηματοδοτεί και την επαναφορά της Πατρινής σπουδαίας επιχειρηματικότητας στις ημέρες μας και αυτό έχει σπουδαίο σημειολογικό χαρακτήρα. Θα σας επιστρέψω την κλήση σας το συντομότερο δυνατόν.

Παραθέτω σε αντιγραφή το πολύ καλογραμμένο κείμενο της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ (ο σύνδεσμος είναι http://www.ypeka.gr/?tabid=526):

————————————————————————————–

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με ευνοϊκούς όρους

Τι είναι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»;

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ.
Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Ποιός μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα – Με ποια κίνητρα;

Κατηγορία Ωφελούμενων:

Ατομικό Εισόδημα:

A1
Α.Ε. <=12.000€

A2
12.000€ < Α.Ε. <=40.000€

B
40.000€ < Α.Ε. <=60.000€

Οικογενειακό Εισόδημα:

A1
Ο.Ε. <=20.000€

A2
20.000€ < Ο.Ε. <=60.000€

Β
60.000€ < Ο.Ε. <=80.000€

Κίνητρο:

Α1
70% Επιχορήγηση
30% Άτοκο Δάνειο
(επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

Α2
35% Επιχορήγηση
65% Άτοκο Δάνειο
(επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

Β
15% Επιχορήγηση
85% Άτοκο Δάνειο
(επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.

Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Πχ. ένας πολίτης με οικογενειακό εισόδημα 35.000 € για εργασίες προϋπολογισμού 10.000€, συνάπτει 5ετες δάνειο τον Ιούνιο 2012 ύψους 6.500€ και λαμβάνει επιχορήγηση τo υπόλοιπο ποσό 3.500€. Η δόση του δανείου του είναι περίπου 110 €, ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι περίπου 80 €.

Επιπλέον, του καλύπτεται το κόστος που πληρώνει για την ενεργειακή επιθεώρηση και αμείβεται ο σύμβουλος έργου του.

Βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα:

1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) – πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.
2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.
3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.
4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων – δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.
5. Προσκόμιση δικαιολογητικών – εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.

Για περισσότερες πληροφορίες http://exoikonomisi.ypeka.gr ή στο τηλ. 210-6969865 (Δευτέρα με Παρασκευή 8:00πμ – 16:00μμ).