Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Δύο Δηλώσεις – Δύο Κοσμοθεωρίες

Δήλωση του Ρώσσου Πρέσβυ στην Κύπρο: “Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας από την Λευκωσία εκλαμβάνονται ως άδικες και μη φιλικές”. Διπλωματική δήλωση στην οποίαν απέφυγε τη χρήση της λέξης “εχθρικές” και προτίμησε το “μη φιλικές” (και ολίγον συναίσθημα αυτό της αδικίας).

Δήλωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου: “Η Κύπρος συμφώνησε «με πόνο ψυχής» σε κυρώσεις κατά της Ρωσσίας”.

Σέβομαι τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών μίας χώρας στην οποίαν γεννήθηκα. Ωστόσο θεωρώ πως αυτή ΔΕΝ είναι ορθή δήλωση διπλωμάτη και η απάντηση, την οποίαν θα ελάμβανε, εάν αυτό ήταν δυνατόν να λεχθεί θα ήταν: “F@ck You”! Και θα συνέχιζε, πως “εάν δεν συμφωνείτε φύγετε από την ΕΕ”, τι… συναισθηματισμοί του κ@λου είναι αυτοί; (προσθέτω εγώ). Θυμίζουν το ανέκδοτο “θα σε μπιπ που θα σε μπιπ ας το εμπλουτίσω με συναίσθημα”.

Και ενδεχομένως να του υπενθύμιζε πως η ΕΕ ξύρισε (έκλεψε δήθεν τιμωρώντας) αγρίως τις καταθέσεις των Κυπρίων και δεν έδειξε κανέναν πόνο ψυχής ή… συναίσθημα. Αλλά να μην ξύνω πληγές.

Η σωστή δήλωση –κατά τη γνώμη μου- θα ήταν:

“Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και οφείλει εκ των συμβατικών της υποχρεώσεων να τηρήσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των θεσμικών οργάνων της (δικό μου σχόλιο: δεν χρειάζεται να εκφραστεί συμφωνία ή ασυμφωνία ή… πόνος ψυχής), όπως επίσης θα σεβαστεί και θα τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μας στο ακέραιο”. Και τέλος εδώ.

Φυσικά να μην ξεχνάμε πως η Κύπρος πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στις δηλώσεις της ως ένα κράτος, το οποίο έχει δεχθεί εισβολή από τη μία πλευρά αλλά και “αξιοποιεί” δεόντως τα Ρωσσικά κεφάλαια από την άλλη.

Βεβαίως να μην ξεχάσω να σημειώσω πως η Τουρκία, η οποία δεν έλαβε καθόλου θέση και ούτε επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας (ως μέλος του ΝΑΤΟ), ενώ ταυτοχρόνως υποστηρίζει και την Ουκρανία, έλαβε εύσημα και ευχαριστίες ΚΑΙ από τους δύο εμπολέμους αλλά και από τους άλλους!

Κάτι δεν…