Α. Το Διάγγελμα και τα Μέτρα – Β. Η Συνέντευξη του τέως Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. στο ΡΙΚ – Γ. Εκλογές στις Η.Π.Α. – Δ. Σεισμός και Κτίρια
Στο πλάνο μου υπήρχε ένα πλούσιο υλικό, το οποίο θα περιγράψω στη συνέχεια. Ωστόσο η απώλεια των δύο παιδιών μου έκοψε τα πόδια, όπως έχει συμβεί και σε όλους μας. Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκυ θεωρούσε πώς πρέπει να αγαπάμε περισσότερο την ίδια τη ζωή από το νόημα της. Όταν συμβαίνουν γεγονότα, όπως αυτό αναρωτιέσαι για το εάν πρέπει να το πιστεύεις. Ίσως θα πρέπει να αγαπάμε περισσότερο τον ίδιο το θάνατο από το νόημά του για να εξισορροπήσουμε το πρώτο. Δεν γνωρίζω…
Πολλοί άνθρωποι είτε από επιλογή είτε από άλλους λόγους δεν αποκτούν παιδιά. Το αντιστάθμισμα μίας τέτοιας κατάστασης είναι όχι το ότι στενοχωριούνται λιγότερο (κάθε άλλο και το αντίθετο συμβαίνει), αλλά δεν ζουν με το καθημερινό αδιόρατο άγχος μήπως βρεθούν στη θέση αυτών των γονιών. Δεν έχω λόγια…
Πρέπει όμως να γράψω… Πρέπει…
Θα σχολιάσω κάποια ζητήματα, χωρίς όμως να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Α. Το Διάγγελμα και τα Μέτρα
Επιστημονικά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο COVID-19 ωστόσο δεν είναι κάτι ελεγχόμενο και κανένας επιστήμων δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ούτε γνωρίζουμε εάν τα μέτρα θα αποδώσουν. ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕ. Οι ισορροπίες μεταξύ μίας εξαιρετικά πληγωμένης και άκρως ασταθούς οικονομίας και μίας καλπάζουσας πανδημίας είναι πολύ λεπτές και δύσκολες. Ενδεχομένως το Δεκέμβριο και μέχρι και τις εορτές να λειτουργήσουν ικανοποιητικά και κατόπιν να αναγκαστούμε σε ένα νέο ολικό lockdown. Ούτε κανείς μπορεί να προβλέψει πως θα συμπεριφερθεί ο COVID-19.
Σε κάθε περίπτωση όταν σκέφτεσαι πως με τη συμπεριφορά σου (μέτρα, μάσκες, υπευθυνότητα) προστατεύεις τον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ σου, όλα καθίστανται μία απλή διαδικασία. Ο ιός έχει νόηση και μόνον με την καλύτερη και ανθρωπινότερη νόηση θα νικηθεί.
Β. Η Συνέντευξη του τέως Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. στο ΡΙΚ
Το βράδυ της Πέμπτης 29 Οκτ. 2020 στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου παρακολούθησα μία εξαίρετη –από δημοσιογραφικής απόψεως- συνέντευξη. Το εννοώ εξαίρετη και το όνομα της εκπομπής “Προκλήσεις” και το όνομα του δημοσιογράφου Αντρέας Κημήτρης. Έχει σημασία, διότι τα μάτια έλεγαν πολύ περισσότερα από όσα ακούγονταν και πουθενά η συνέντευξη δεν διολίσθησε σε ερωτήσεις εντυπωσιασμού ή προσβλητικές – ανταγωνιστικές για τον συνεντευξιαζόμενο. Λέχθηκαν πολλά. Επί της ουσίας και σε όσα ανέφερε ο τ. ΥΠ.ΕΞ. δεν υπεισέρχομαι αυτή τη στιγμή. Το θέμα της το Κυπριακό και το ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής του Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Στη συνέχεια αυτό…
Γ. Εκλογές στις Η.Π.Α.
Το άλλο μεγάλο θέμα. Εδώ θα εστιάσω στον απρόβλεπτο παράγοντα, ο οποίος ονομάζεται Μελάνια. Και δεν έχει γίνει αντιληπτό τελικά πως από αυτό το όνομα θα εξαρτηθούν τα αποτελέσματα. Όπως συνέβη για άλλους λόγους την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου το όνομα κλειδί τότε ήταν… Χίλλαρυ. Μην κρίνετε με την Ελληνική ή Ευρωπαϊκή οπτική γωνία την Αμερική. Έχει δική της.
Δ. Σεισμός και Κτίρια
Και τα κτίρια γερνούν και ειδικά τα πλινθόκτιστα κινδυνεύουν περισσότερο. Δεν έχω ακόμα μελετήσει τα χαρακτηριστικά του σεισμού, αλλά εκτιμώ πως όντως η Σάμος ανταποκρίθηκε από κατασκευαστικής απόψεως πολύ καλά. Δεν έχω προσωπική εικόνα, παρά μόνο ότι ακούω και διαβάζω. Σε αντίθεση η Σμύρνη ήταν πολύ πιο άτυχη. Δε γνωρίζω ακόμα εάν αυτό οφείλεται στην ποιότητα των κατασκευών της (δεν έχω ποτέ μου επισκεφθεί την Τουρκία) ή οι εδαφικές συνθήκες, ασχέτως απόστασης τροποποίησαν τα χαρακτηριστικά του σεισμού. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό. Μία διαφορετική εδαφική στρώση στο υπέδαφος μπορεί να κάνει τη διαφορά…
Ε. Λοιπά…
Υπάρχουν και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία για την ώρα θα περιμένουν.