Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Δημιουργική Αναμονή

Λοιπόν! Η συμβουλή μου σε κάθε τομέα (επενδυτικό, οικονομικό, προσωπικό και ό,τι άλλο) για αυτήν την περίοδο της απαγόρευσης ΙΙ είναι μία: ακολουθείστε τη “δημιουργική αναμονή”. Διαγράψτε εντελώς από το μυαλό σας τη λέξη COVID-19, απλώς τηρείτε με απόλυτη ευλάβεια τους κανόνες και τις συστάσεις των επιστημόνων και επικεντρωθείτε σε πιθανές εκκρεμότητες και σχέδια για το μέλλον. Αλλά…

Μην λάβετε αποφάσεις έως περίπου το πρώτο δίμηνο του 2021. Ενισχύστε τις θέσεις σας χωρίς όμως δραστικές κινήσεις. Ούτως ή άλλως από οικονομικής απόψεως οι συνθήκες στον επιχειρηματικό τομέα δεν πρόκειται να μεταβληθούν ουσιωδώς.

Τα προηγούμενα όμως δεν περιορίζονται· είναι γενική η συμβουλή μου και αφορά ακόμα ΚΑΙ τα προσωπικά σας (και έχω συγκεκριμένο λόγο, αλλά δεν θα τον αναφέρω τώρα). Επιπροσθέτως συντονιστείτε για ένα δωδεκάμηνο ακόμα αυτής της μορφής. Πιθανότατα και για μία νέα απαγόρευση (lockdown III) στα μέσα Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο του 2021. Τα τελευταία ΔΕΝ αποτελούν προβλέψεις (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) και δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση. Ως αδιόρατα ενδεχόμενα τα αναφέρω προκειμένου να ρυθμίσετε το μυαλό και την ψυχολογία σας με οδηγό την… αβεβαιότητα.

Τις προσδοκίες για επιστροφή στη λεγόμενη “κανονικότητα” ή τον τρόπο ζωής προ COVID-19 καλό θα είναι να τις παραμερίσετε και να εστιάσετε ή να προετοιμάσετε τα καλύτερα, αλλά άγνωστα επερχόμενα του μέλλοντος.