Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αύξηση Τιμών Ακινήτων κατά 73,28% εν μέσω Δ.Ν.Τ.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑ 73,28% ΕΝ ΜΕΣΩ Δ.Ν.Τ.

Σε αυτήν την ενότητα θα σας επισημάνω μία εκδοχή για το πώς οι τιμές των ακινήτων στην πραγματικότητα θα αυξηθούν κατά 73,28%. Θα απαντήσω ή έστω θα θίξω επίσης τα ερωτήματα:

  • Γιατί μπορεί να συμφέρει η επιστροφή στην δραχμή,
  • Γιατί τα κεφάλαια «ταξιδεύουν» στην Κύπρο (σίγουρα όχι για διακοπές στην υπέροχη Πάφο)
  • Γιατί λέμε ότι δεν «κυκλοφορεί» χρήμα (αλήθεια τι σημαίνει «κυκλοφορεί»)

Οι τρέχουσες προβλέψεις υποστηρίζουν (αυτό κυκλοφορεί σαν καραμέλα) πως τον Σεπτέμβριο οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 30 ή κατ’ άλλους κατά 50%.

Άμεσα ερωτήματα:

  • Γιατί τον Σεπτέμβριο και όχι τον …Οκτώβριο (άντε τον Αύγουστο),
  • Ποιόν Σεπτέμβριο (του 2011 του 1999 ή του ..2010),
  • Γιατί 30% (!) και όχι 23,25% ή 33,50% ή και ακόμα 7,62%:

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ πρώτα σε αυτά.

Αν μπορείτε να απαντήσετε μετά βεβαιότητας τότε σας διαβεβαιώνω πως θα χάσετε τον χρόνο σας διαβάζοντας τα παρακάτω.

Η βασική αρχή ανάλυσης που ακολουθώ είναι να εστιάζω στην ΠΗΓΗ κάθε σκέψης και εικασίας. Να δούμε ΠΩΣ προκύπτουν όλες αυτές οι …προβλέψεις.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις – έννοιες:

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ
  2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η «ΑΞΙΑ» ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
  3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ
  4. ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΥΜΕΡΑ ή Η ΟΥΣΙΑ

Απαντώ:

Ακίνητο είναι αυτό που όταν δεν το έχουμε μας προκαλεί … κατάθλιψη.

Προσέξτε την έννοια αυτή. Διότι πολλές φορές δεν σημαίνει πως όταν το έχουμε μας προκαλεί …ευφορία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν καταδιώκεται ανηλεώς από την …εφορεία… Εκτιμείστε λοιπόν την αξία του οικοπέδου , το οποίο ευρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου από την μονοκατοικία σας και που μόλις χτιστεί η πενταόροφη πολυκατοικία νεοελληνικής αισθητικής θα σας κρύψει τον ήλιο και θα βλέπετε απλωμένα τα …. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν που η αξία του εν λόγω οικοπέδου θα πέσει κατά 30% (όπως διαδίδεται ευρέως) δεν θα σας νοιάζει αν χτιστεί η εν λόγο πολυκατοικία. Τότε όμως θα μειωθεί και το φως στο σπίτι σας όχι 30% αλλά 73,28% και η ικανότητα φαντασίας και σκέψης σας κατά 73,28% πράγμα που σημαίνει πως το ίδιο θα συμβεί και με τα εισοδήματά σας. Τούτο, διότι θα βλέπετε (και τα παιδιά σας) ένα σαχλό κτίριο μια ζωή από τούδε και εις το εξής και σίγουρα τα ….δεν θα σας εμπνέουν για τις επόμενες επιχειρηματικές σας κινήσεις.

Περιμένετε λοιπόν να πέσει η αξία του ακινήτου κατά 30% τον Σεπτέμβριο και μετά να το αγοράσετε.

Αν και απάντησα εν μέρει στο προηγούμενο ερώτημα θα ήθελα να σκεφτούμε και μερικά πράγματα ακόμα. Η αξία του ακινήτου είναι αυτή που ΕΜΕΙΣ του προσδίδουμε. Το κάθε ακίνητο έχει μία αξία κατασκευαστική αλλά και μία αξία που προκύπτει από τις λειτουργίες της ζωής. Στην περιοχή της Πίνδου στα 1736 μ. υψόμετρο μάλλον δύσκολο να έχει προοπτικές ένα πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, (αν και τώρα που το γράφω σκέφτομαι τους πιθανούς λαθρομετανάστες που ίσως περνώντας από εκεί να έπαιζαν και κανένα lotto). Όπως και να έχει το πράγμα δεν ακούγεται και η καλύτερη ιδέα…

Τι σημαίνει λοιπόν ΑΞΙΑ σε ένα ακίνητο; Τι είναι αυτό που κοστίζει αυτά τα χρήματα;

Επιμένω ΠΑΝΤΑ πρέπει να βλέπουμε την ΠΗΓΗ κάθε έννοιας. Η αξία ενός ακινήτου (όπως και κάθε αντικειμένου και όχι μόνον) εκφράζεται με έναν αριθμό ο οποίος έχει μία ΣΧΕΤΙΚΗ έννοια. Το χρήμα σαν χρήμα (σαν ύλη) δεν έχει την αξία που είναι πάνω του τυπωμένη. Όλη η οικονομία στηρίζεται στην απόλυτη συμφωνία όλων μας πως ένα χαρτί των 500,00 ευρώ έχει «δύναμη» 10 φορές περισσότερη από ένα των 50,00 ευρώ. Ωστόσο μην ξεχνάτε πως πρόκειται στην ουσία για αποδείξεις που παρέχονται είτε ως «αποδεικτικά» μιας ανταλλαγής, είτε ως «υπόσχεση» για μία άλλη. Το χρέος είναι οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και το δάνειο είναι η εμπιστοσύνη κάποιου άλλου στις υποσχέσεις μας. Ωστόσο το χρήμα πλέον συμπεριφέρεται ως υλικό αγαθό το ίδιο και έχουμε ξεχάσει παντελώς τις έννοιες και τις συνθήκες που υποκρύπτονται πίσω του. Όσο μάλιστα υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα αυτό ήταν περισσότερο αντιληπτό, διότι οι ισοτιμίες εξέφραζαν αυτήν την σχέση μεταξύ των διαφόρων κρατών. Σε κάθε επικράτεια εν τω μεταξύ επικρατεί ένα σύστημα αξιών συνολικά παραδεκτό (με κάποιες εξαιρέσεις) όπου λίγο πολύ όλοι συμφωνούν σε κάποιες σχετικές συμβάσεις. Λχ ένα στρέμμα στο Ν. Ψυχικό δεν κοστίζει το ίδιο με ένα στρέμμα στην Δραπετσώνα. Ποιος το καθορίζει αυτό; Μα οι μεταξύ μας συμβάσεις.

Στο σημείο αυτό προσέξτε πως γίνονται οι «παρεξηγήσεις», όταν αλληλο εμπλέκονται οι διαφορετικές «συμβάσεις» μεταξύ διαφόρων κρατών. Αυτό εξηγεί και την λογική της μετανάστευσης των κεφαλαίων στην Κύπρο. Ο φόβος πως τα ευρώ (τα οποία είναι με Ευρωπαϊκό σύστημα συμβάσεων) θα μετατραπούν σε δραχμές ή ευρω-δραχμές (όπως έντονα κυκλοφόρησε) ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Αλλάζοντας τις συμβάσεις κάποιοι θα βρεθούν με «αποδεικτικά ανταλλακτικά στοιχεία» άλλου συστήματος και ανάλογα ποιο σύστημα συμβάσεων είναι τα ισχυρότερο αυτό επικρατεί. Σκεφτείτε πως 1 εκ. ευρώ στην Κύπρο και 1 εκ. ευρώ στην Ελλάδα (αλλά σε δραχμές), δηλαδή 370 περ. εκ. ενώ φαίνονται τα ίδια στην πραγματικότητα δεν είναι. Τούτο διότι το ένα αφορά τις συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων, ενώ οι δραχμές σύμβαση 11,5 εκ. Ελλήνων. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για κάθε πρώην εθνικό νόμισμα. Για να μην νομιστεί πως αυτό αφορά μόνο την Ελλάδα μην ξεχνάτε πως το ίδιο συμβαίνει όταν η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου τροποποιείται. Μπορεί κάποιος λχ με ισχυρό ευρώ να αγοράσει ακίνητα στην Νέα Υόρκη με «Ευρωπαϊκή σύμβαση αξιών», ενώ ο Αμερικάνος με το δικό του σύστημα δεν μπορεί…

Ελπίζω να είμαι αρκετά σαφής σε αυτά τα ελαφρώς δυσνόητα που γράφω.

Η λογική του Δ.Ν.Τ. είναι κατ’ επέκταση παρόμοια (και αν μη τι άλλο τουλάχιστον ανέμπνευστη). Αφού οι υποσχέσεις μας αφορούν αξίες σύμφωνα με το διεθνές λογιστικό σύστημα ονομαστικής αξίας 300 – 360 δις ευρώ πρέπει αυτά να μετατραπούν σε κατανοητές συναλλακτικές μορφές από τους υπολοίπους ώστε να συνεχιστεί η πορεία των μεταξύ μας συναλλαγών. Ο σπάταλος (;) λοιπόν Έλληνας δέχεται την επίσκεψη του Θείου του, ο οποίος του λέει ορθά κοφτά:

-«Κόψε τις Cayenne (φοβερή ατυχία μόλις ήμουν έτοιμος να αγοράσω μία), κόψε τα σούρτα – φέρτα, το κάπνισμα, τις βόλτες και τα prada, συμμαζέψου για να σου δίνω να τρως…».

Ωραία και ο Έλληνας αντί να σκεφτεί ΠΩΣ θα πουλήσει στον Θείο του αυτό που έχει:

-«Εντάξει Θείο κι εσένα κομμένες οι βουτιές στην Σαντορίνη και τα ουζάκια στην Μύκονο».

με περισσή ευκολία αποχωρίζεται τις με τόσο ιδρώτα αποκτηθείσες Cayenne και τα Prada. Μην γελάτε καθόλου κι εγώ δεν ειρωνεύομαι γιατί είμαι φίλος του πλούτου και δεν φοβάμαι να το παραδεχθώ. Περισσότερα για όλους μας, καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι υποβάθμιση όλων μας.

Ακούει επίσης πως αυτά που απέκτησε με τόσο κόπο (πραγματικά) μια ζωή θα υποτιμηθούν τουλάχιστον 30% τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποκτηθούν από τα ΜΗ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ κεφάλαια.

Θυμηθείτε την τιμή της εφημερίδας όταν έγινε η αλλαγή του νομίσματος. Από 100 δρχ. την άλλη ημέρα έγινε 1,00 ευρώ, δηλ. η υιοθέτηση μιας διαφορετικής σύμβασης άλλαξε αυτόματα και τους συσχετισμούς. Σκεφτείτε λοιπόν κεφάλαιο 1 εκ. αποκτηθέν με την μία σύμβαση να ενεργήσει σε μία οικονομία που διέπεται από άλλη σύμβαση. Τα περιοδεύοντα κεφάλαια (και όχι μόνο τα …Ελληνόφωνα αλλά ΟΛΑ), αυτό επιτυγχάνουν. Το ένα εκ. που αποκτήθηκε μέσω της σύμβασης του ευρώ, ΑΝ μεταβληθεί η σύμβαση και επανέλθουμε στην δραχμή θα μπορεί να αποκτήσει ακριβώς 3,75 εφημερίδες πλέον αντί μίας.

Στο θέμα αυτό νομίζω πως χρειάζομαι αρκετά περισσότερο χώρο και χρόνο για να περιγράψω τους τρόπους και την λειτουργία των οικονομικών αυτών δυσνόητων (;) καταστάσεων. Ελπίζω όλα αυτά να τα συγκεντρώσω σε μία ολοκληρωμένη ενότητα αναλύοντας επίσης και άλλα ερωτήματα σχετικά.

Επί των ακινήτων τώρα:

Ισχύει το ίδιο ακριβώς με τις εφημερίδες. Οι ΣΧΕΤΙΚΕΣ αξίες ΔΕΝ πρόκειται να μεταβληθούν. Η πτώση του 30% δεν αποτελεί πτώση. Αντίθετα αποτελεί μεταβολή συσχετισμού αξιών. Πτώση θα συνέβαινε αν με ακριβώς το προηγούμενο καθεστώς και με την ευκολία σύναψης δανείου οι τιμές έπεφταν κατά 30%. Είναι προφανές πως αφού τώρα ΔΕΝ μπορείς να λάβεις δάνειο (τουλάχιστον τόσο εύκολα) μπορείς να ρυθμίζεις ανάλογα και την ΑΠΟΛΥΤΗ τιμή του ΟΧΙ όμως την ΣΧΕΤΙΚΗ του.

Επειδή τα χαρτιά είναι «χαρτιά» λοιπόν και επειδή ως Έλληνες είμαστε εραστές των ακινήτων τότε σε αυτήν την περίοδο μεταβολών (ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΚΡΙΣΗΣ) θα έπρεπε να κατευθυνθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και τα ακίνητα σαν ΣΧΕΤΙΚΕΣ τιμές (αλλά ΟΧΙ κατ’ ανάγκη και αξίες) να ΑΥΞΗΘΟΥΝ!

-Πόσο;

-Μα 73,28%!

-Γιατί;

-Γιατί ΑΥΤΟ το νούμερο μου ήλθε στο μυαλό ΧΩΡΙΣ καμία αιτιολογία ή σύνδεση με την ΑΛΗΘΙΝΗ
αγορά.

Το νούμερο αυτό θα το ορίσουμε ΟΛΟΙ εμείς και δεν πρόκειται να το διαβάσουμε από κάποιον «έξυπνο» Τεύκρο που το σερβίρει ελαφρά τη καρδία μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΟΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ και καταρρακώνοντας τον κόπο και τις επιχειρηματικές ικανότητες όλων μας, επειδή θέλει να δείξει ότι γνωρίζει ΔΗΘΕΝ κάτι που όλοι εσείς δεν γνωρίζετε. Αν το πιστεύετε αυτό, τότε το πιο λογικό θα ήταν να μαζέψετε τις καταθέσεις σας και να μου τις …δώσετε να τις επενδύσω σε ακίνητα, ώστε σε έναν χρόνο να έχετε αυξήσει κατά 73,28% το κεφάλαιό σας…

Τα διάφορα σενάρια δεν τα ασπάζομαι καθόλου, αλλά τα επιχειρηματικά που δεν είναι καθόλου τέτοια όλοι μας τα εφαρμόζουμε από την πιο απλή συναλλαγή μας, έως την πολιτική μας στον τρόπο προώθησης των προϊόντων μας. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των διαφόρων κρατών.

Διακρίνω μία απίστευτη αδράνεια και συγκαταβατικότητα στα όσα συμβαίνουν.

Στην πλέον ενδιαφέρουσα και προκλητική περίοδο που διανύουμε αντιδρούμε σαν εντελώς άσχετοι και αν αυτά που γίνονται τα εφαρμόζαμε στις επιχειρήσεις μας θα είχαμε χρεοκοπήσει πραγματικά προ πολλού. Αντίθετα αποδεχόμαστε το ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ αδιαμαρτύρητα και παθητικά. Αυτό δεν αποτελεί κατηγορία για κανέναν, αλλά αντίθετα πικρή διαπίστωση λοβοτομής στον εγκέφαλό μας που αντί να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε τα επόμενα δέκα χρόνια της παρουσίας του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα θα έπρεπε κάλλιστα να σκεφτόμαστε πως θα το εκμεταλευθούμε στην κυριολεξία.

Προσωπική σημείωση ντροπής: είναι η πρώτη φορά που εκφράζομαι κατ’ αυτόν τον τρόπο και σίγουρα είναι εντελώς έξω από το πνεύμα μου και της προσωπικής μου ζωής και των συναλλαγών μου, αλλά παραδέχομαι με ντροπή πως η μόνη μου σκέψη είναι ακριβώς πως θα εκμεταλλευθώ το Δ.Ν.Τ. κατά το μερίδιο που μου αναλογεί και σαφώς όχι να κάθομαι σαν την πάπια να ακούω να ορίζουν τον τρόπο σκέψης μου κουστουμαρισμένοι τζιτζιφιόγκοι (ζητώ την επιείκεια σας για την έκφραση).

Η άποψή μου:

Κ ι ν η θ ε ί τ ε ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ. Εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των ακινήτων που διαθέτουμε προκειμένου να αντιδράσουμε.

Επειδή μερικοί ίσως τα θεωρείτε πολύ θεωρητικά η ότι απλά γράφω χωρίς να δρω και χωρίς να τα εφαρμόζω προηγουμένως στον εαυτό μου σας διαβεβαιώνω πως αυτό δεν συμβαίνει.

Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα στην πορεία (αφού …εμπεδώσετε τα προηγούμενα!).

Σημαντική Διευκρίνηση: Όσα γράφονται είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, τις οποίες έχω αποκρυσταλλώσει μετά από βαθειά μελέτη, σκέψη και εφαρμογή στην πράξη. Είναι οπωσδήποτε απολύτως υποκειμενικές. Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι είναι οι ορθές ή οι μοναδικές. Αποτελούν μία μορφή προσέγγισης σύμφωνα με την δική μου οπτική γωνία και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.