Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Άσκηση Σεναρίου Ι

Το παρακάτω σενάριο ΔΕΝ είναι δικό μου, απλά περιγράφω την υπόθεση συνοπτικά, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Αφού το διαβάσετε αξιολογήστε το και θα δούμε για τη συνέχεια. Το ερώτημα στο τέλος.

Ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ υποπτεύεται τη γυναίκα του πως έχει εραστές. Θεωρεί πιθανότερους έναν εκ των δύο υπαλλήλων του (έναν μαύρο και έναν λευκό). Αναθέτει σε έναν μάλλον χυδαίο ντετέκτιβ να την παρακολουθεί και αυτός ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει όντως εραστή τον… λευκό. (Το γράφω αυτό διότι το σενάριο αναφέρεται στον Αμερικάνικο Νότο και ο κυνικός ντετέκτιβ αστειεύεται με τον πόνο του συζύγου, πως ο εραστής τουλάχιστον δεν είναι ο μαύρος! (Ρατσισμός στα σύννεφα).

Η γυναίκα του τον εγκαταλείπει με τον εραστή της –πλέον-, στον οποίον όμως ο απατημένος σύζυγος του χρωστά μισθούς δύο εβδομάδων. Ο πρώτος παρ΄ όλη την κατάσταση πηγαίνει να τα διεκδικήσει και φυσικά λογομαχούν και no money εννοείται! Ο σύζυγος βράζει και προσπαθεί κάποια στιγμή να απαγάγει τη γυναίκα του, αλλά στη συμπλοκή σπάει το δάκτυλό του και αποτυγχάνει. Γεμάτος μίσος και εκδικητικότητα αναθέτει στον ντετέκτιβ έναντι αδράς αμοιβής να τους δολοφονήσει. Εκείνος για ακλόνητο άλλοθι θα λείπει σε άλλη Πολιτεία.

Ο ντετέκτιβ γνωρίζοντας πως η γυναίκα του εντολέα του είχε ένα περίστροφο, το οποίο ο σύζυγος της είχε χαρίσει, πηγαίνει στο σπίτι των παράνομων εραστών, κλέβει το περίστροφο και… (δεν γνωρίζουμε εδώ).

Στο γραφείο του ιδιοκτήτη του μπαρ και συζύγου δείχνει τις φωτογραφίες των δύο πτωμάτων και περιμένει την αμοιβή. Ο σύζυγος, του δίνει τα συμφωνηθέντα χρήματα αλλά κρατά κάποια φωτογραφία στο χρηματοκιβώτιο χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Τότε ο ντετέκτιβ τον πυροβολεί με το κλεμμένο όπλο της γυναίκας του (για να την ενοχοποιήσει), αλλά φεύγοντας ξεχνά τον χαρακτηριστικό αναπτήρα του και φυσικά δεν γνωρίζει ακόμα πως λείπει μία ενοχοποιητική φωτογραφία.

Στην πραγματικότητα ΔΕΝ τους δολοφόνησε και οι φωτογραφίες είναι αληθινές μεν, αλλά ρετουσαρισμένες με τα δύο δήθεν πτώματα.

Ο εραστής επανέρχεται για να συζητήσει με τον πρώην εργοδότη του σχετικά με τα χρήματα, αλλά τον βρίσκει δολοφονημένο και κάτω στο δάπεδο το γνωστό όπλο. Πιστεύοντας πως το έκανε η γυναίκα του (και νυν ερωμένη του) τον μεταφέρει σε κάποια έρημο με το αυτοκίνητο του προκειμένου να εξαφανίσει το πτώμα για να την καλύψει. Ωστόσο αποδεικνύεται πως ο σύζυγος είναι ακόμα ζωντανός και παρ΄ όλη την αιμορραγία του χρησιμοποιεί το ίδιο περίστροφο (με πολύ κόπο είναι αλήθεια) να σκοτώσει τον πρώην υπάλληλο του και εραστή της γυναίκας του. Αποτυγχάνει διότι δεν έχει σφαίρες το περίστερο και ο εραστής τον θάβει σε έναν λάκκο ζωντανό!

Η γυναίκα όμως δεν γνωρίζει τίποτα από τα γεγονότα ενώ ο εραστής της δεν της αναφέρει τίποτα. Ο ντεντέκτιβ μόλις ανακαλύπτει πως λείπει μία φωτογραφία και ο αναπτήρας του πηγαίνει στο μπαρ, όπου διαδοχικά αλλά με διαφορά πηγαίνουν πρώτα ο εραστής και μετά η σύζυγος, η οποία εν τω μεταξύ πιστεύει πως τον άντρα της τον σκότωσε ο εραστής της για τα χρήματα και την όλη κατάσταση.

Πεπεισμένος ο ντεντέκτιβ ωστόσο (αφού τους είδε και τους δύο να πηγαίνουν στο μπαρ και πως η γυναίκα γνώριζε το συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου με τη φωτογραφία μέσα) πως γνωρίζουν πως άλλος είναι ο δολοφόνος και πως θα τον ανακάλυπταν με τη φωτογραφία και τον αναπτήρα του, αποφασίζει να τους σκοτώσει. Πράγματι καταφέρνει να πυροβολήσει τον εραστή και τον σκοτώνει και αμέσως μετά προσπαθεί να αποτελειώσει και τη γυναίκα. Εκεί συμβαίνει ένα σκληρό αιματηρό επεισόδιο αλλά τελικά η γυναίκα σκοτώνει τον ντεντέκτιβ –και είναι και η μόνη, η οποία απομένει.-

Ο ντεντέκτιβ με το γνωστό του κυνισμό προτού πεθάνει ξεσπά σε τρανταχτά γέλια.

Ερώτημα:

Αντέχετε ακόμα; Πώς θα το αξιολογούσατε εάν επρόκειτο να επενδύσετε σε αυτό το σενάριο, ώστε να υλοποιηθεί σε πραγματική ταινία; Γίνετε για μια στιγμή παραγωγός. Νομίζετε θα είχε εμπορική επιτυχια; Οι απαντήσεις σας στα σχόλια στο Facebook.