Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Tsipr vs Erdog

Αποκλειστικό Συγκριτικό Test Drive
 
Αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας έχουν αναπτυχθεί δύο νέα μοντέλα, τα οποία βλέπουμε να κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στους δρόμους.
 
Το λιτό Tsipr και το μάλλον πολυτελές Erdog. Η Teucris_net δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη και αποφασίσαμε να συγκρίνουμε τα δύο αυτά μοντέλα για τους αναγνώστες μας.
 
Στη διάθεσή μας είχαμε ένα πορτοκαλί Tsipr με αγωνιστική μωβ λωρίδα σαν γραβάτα στο κέντρο του με τον πλούσιο εξοπλισμό Sto Komma, ενώ το Erdog ήταν ένα κόκκινο με αστεράκι στο κέντρο και με τον εξοπλισμό Praxikop.
 
Προέλευση
 
Το Tsipr αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου εξαιρετικά δημοφιλούς μοντέλου Pasokex, το οποίο κυριάρχησε στην αγορά και ήταν ασυναγώνιστο στις προτιμήσεις του κοινού. Είχε όμως ένα σοβαρότατο μειονέκτημα: την πολύ υψηλή κατανάλωση. Η ανταγωνίστρια εταιρεία με το μοντέλο Karaman Ali δεν κατάφερε να κρατηθεί για πολύ και ενώ το G Pap της ίδιας εταιρείας με το Tsipr ήταν εξαιρετικά αδύναμο στον κινητήρα του.
 
Το Tsipr λανσαρίστηκε πως θα έσκιζε τους δρόμους στα δύο και θα είχε ιδιαίτερο στερεοφωνικό ηχοσύστημα νταουλιών. Επίσης στην οικολογική του έκδοση sanos δεν θα πλήρωναν οι ιδιοκτήτες του τέλη, φόρους και δεν θα είχε καθόλου τεκμήρια.
 
Το Erdog από την άλλη πλευρά βασίζεται στο προ-προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας, το περίφημο Sultan, το οποίο κυριάρχησε αιώνες στις αγορές της Ανατολής και των Βαλκανίων. Το επόμενο μοντέλο το Mustaf Kem ενώ είχε σχεδιαστεί με πρότυπο την δυτική τεχνολογία, τελικά αποδείχθηκε πως δεν μπόρεσε να κατακτήσει τις καρδιές των αγοραστών.
 
Τεχνολογία
 
Το Tsipr με τον πλούσιο εξοπλισμό Sto Komma σχεδιάστηκε με πρότυπο το Trabant, δηλαδή ένα Γερμανικό μοντέλο. Ο κινητήρας του όμως αντί για δίχρονος είναι μονόχρονος ενώ διαθέτει καρμπυρατέρ παλαιάς τεχνολογίας τύπου Kammen, το οποίο όμως λειτουργεί στα τέσσερα, σημεία του.
 
Το σασί είναι τύπου Ftohex με ενίσχυση από το ανθεκτικό υλικό epidom-ata.
 
Είναι αυτόματο με μία ταχύτητα, την όπισθεν.
 
Το Erdog αντιθέτως έχει κινητήρα πολύ μεγάλου κυβισμού, τύπου ethnicex ενισχυμένο με την τεχνολογία ψεκασμού naepitethoumepantou. Και αυτό είναι αυτόματο με μία ταχύτητα, την όπισθεν.
 
Περισσότερες πληροφορίες δεν διαθέτουμε, διότι δυστυχώς το μοντέλο δεν το οδηγήσαμε, απλά το βλέπουμε στις εκθέσεις πάντα επάνω σε κόκκινα χαλιά με Μογγολική φρουρά λόγω κύρους.
 
Εξοπλισμός
 
Το Tsipr διαθέτει δερμάτινα καθίσματα με το σπάνιο δέρμα Commun, το οποίο δεν παράγεται πλέον στην Ανατολική Ευρώπη και εισάγεται από την Βενεζουέλα ή την Βόρεια Κορέα. Πολλά μοντέλα ωστόσο χρησιμοποιούν μία μεγάλη ποσότητα δέρματος, η οποία ήταν αποθηκευμένη στην Σιβηρία, αλλά έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της στέπας.
 
Έχει αφαιρεθεί το σύστημα MakedonIX και φήμες λένε πως ίσως δεν θα υπάρχει ούτε το σύστημα MIs Egeo ή το V Kypr.
 
Το Erdog αντιθέτως υπόσχεται στον προαιρετικό του εξοπλισμό το σύστημα SYRi και το Kourd μαζί με το V irakkak. Μάλιστα οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του Erdog σκέφτονται πολύ σοβαρά την χρήση του Mis Egeo και V Kypr αφού δεν φαίνεται το Tsipr να τα προτιμά.
 
Στο Tsipr μία ενδιαφέρουσα καινοτομία: καταργείται η θέση των θρησκευτικών συμβόλων στο ταμπλό, διότι αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της. Αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα το καλοδεχτούν οι υποψήφιοι αγοραστές του.
 
Αντίθετα στο Erdog καταργήθηκαν οι ζώνες ασφαλείας, μία ακόμα απόδειξη πόσο σίγουροι αισθάνονται για την ασφάλεια των επιβατών του οι σχεδιαστές, αλλά προστέθηκαν μαντήλες και φέσια σε όλες τις θέσεις. Μία κίνηση, την οποία θα εκτιμήσουν σίγουρα οι υποψήφιοι αγοραστές του.
 
Επίσης υπάρχει ντουλαπάκι 8 θέσεων για την τοποθέτηση χαμένων αντικειμένων.
 
Σε κάθε περίπτωση σε εξοπλισμό και πολυτέλεια το Erdog κερδίζει κατά κράτος, αλλά είναι διαφορετική η φιλοσοφία σχεδιασμού.
 
Επιδόσεις
 
Το Tsipr παρ΄όλο που διαθέτει μόνο μία ταχύτητα και είναι και όπισθεν μπορεί να πιάσει το 1917 σε μόλις 6 χρόνια, ενώ το Erdog το 1453 σε μόλις 5 χρόνια.
 
Βλέπουμε πόσο υστερεί το πρώτο μοντέλο έναντι του δευτέρου.
 
Αυτό είναι λογικό διότι το πρώτο έχει κινητήρα πολύ μικρού κυβισμού ενώ το δεύτερο έναν πανίσχυρο αν και πολύ παλαιάς τεχνολογίας, αφού προέρχεται κατευθείαν από το Sultan.
 
Όσον αφορά τα φρένα τους είναι και τα δύο φρενοβλαβή και δεν σταματούν με τίποτα. Αλλά αυτό οι υποψήφιοι αγοραστές το θεωρούν προσόν.
 
Στον Δρόμο
 
Το Tsipr με τον πλούσιο εξοπλισμό Sto Komma κινείται με άνεση σε όλους τους δρόμους. Το Oxi sto komma υστερεί σαφώς παντού. Είναι το ίδιο ελάττωμα με τα προηγούμενα μοντέλα, το Pasokex, το Karaman Ali και λιγότερο το G Pap.
 
To Erdog δεν αφήνει αμφιβολίες λόγω της τεχνολογίας praxikop. Κινείται παντού το ίδιο καλά, ανεξαρτήτως του οδηγού του.
 
Συμπέρασμα
 
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως και τα δύο μοντέλα θα έχουν μία λαμπρή πορεία στο μέλλον στις συγκεκριμένες αγορές στις οποίες απευθύνονται.
 
Αν και εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και σχεδιασμού παρέχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία αρέσουν στους υποψήφιους πελάτες τους.
 
Μάλιστα αν και πρόκειται για αγορές με κοινά χαρακτηριστικά οι διαφορετικές προσεγγίσεις των σχεδιαστών τους δείχνουν πολύ σοφά μελετημένες.
 
Γενικά είναι στο στυλ των Trumpala, Putino, Merkeles, Makronix, Trexagyrevex και Kakoxronex, τα οποία έχουν κατακλύσει τις αγορές.