Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

The Iranian Women

(Οι Γυναίκες του Ιράν)
 
Τους Πέρσες για κάποιους προσωπικούς λόγους τους συμπαθώ πάρα πολύ. Δεν στέκομαι στην παρούσα θλιβερή (και ελπίζω προσωρινή) κατάσταση αλλά θα προτιμήσω να εστιάσω την προσοχή μου σε μία ιστορία χιλιετιών. Από την εποχή του Κύρου έως λίγο πριν το Σάχη και το θλιβερό του τέλος.
 
Αλλά το θέμα μου είναι τέσσερις εμβληματικές γνωστές και άγνωστες γυναίκες του Ιράν.
 
Τέσσερις γυναίκες, τέσσερις φωτογραφίες και μία ιστορία πίσω από κάθε μία. Αλλά και μερικές αφορμές για σκέψεις.
 
1η Φωτό: Μία ανώνυμη γυναίκα του Ιράν στην παραλία πριν τον Μεσαίωνα του Ισλάμ.
 
Πόσο μακρινή φαίνεται αυτή η φωτογραφία! Μία Ιρανή με… μαγιώ εμπρός από ένα Αγγλικό Triumph. Και ευκαιρία για λίγο δηλητήριο. Βεβαίως μπορεί να σχολιάσει κάποιος οι Άγγλοι νέμονταν τα κέρδη του πετρελαίου του Ιράν. Σύμφωνοι. Αλλά και τώρα, τα εθνικοποιημένα πετρέλαια ποιος τα νέμεται;
 
Τελικά η ιστορία έδειξε πως το σημαντικότερο δεν είναι ποιος κερδίζει αλλά ποια είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών. Και κατέδειξε πως εθνικοποιημένοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι τελικά δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά μάλλον την εξαθλίωση.
 
Ιράν με συμβάσεις της British Petroleum, Σάχη και τη μυστική αστυνομία του SAVAK αλλά με μαγιώ και Triumph στην παραλία ή με Ιρανικά πετρέλαια, φρουρούς της επανάστασης, αποκεφαλισμούς και τσαντόρ;
 
2η Φωτό: Ο αντίποδας. Η πριγκίπισσα Φατμέ Παχλεβί.
 
Μία κούκλα! Μία κούκλα και ετεροθαλής αδελφή του τελευταίου Σάχη και κόρη του Ρεζά Παχλεβί. Μία κούκλα επιχειρηματίας με συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσεις και με περιουσία 500 εκ. δολαρίων, προερχόμενη από τις “προμήθειες” του δεύτερου συζύγου της από συμβόλαια εξοπλισμών. Ήταν αρχηγός της Ιρανικής αεροπορίας και γνώριζε άριστα από “πτήσεις” δολαρίων.
 
3η Φωτό: Σοράγια, η θλιμμένη πριγκίπισσα…
 
Εάν η Φατμέ ήταν κούκλα για τη Σοράγια δεν υπάρχει ανάλογη λέξη… Ο μεγάλος και μοναδικός έρωτας του Σάχη, η οποία όμως είχε σημαδευτεί από τη φύση. Ήταν άγονη… και δεν μπορούσε να δώσει απογόνους… Για τη Σοράγια και τη ζωή της μπορούν να γραφούν τα καλύτερα τηλεοπτικά σενάρια… (αναμένω προσφορές)!
 
4η Φωτό: Η έκπληξη!
 
Η ANĪS-AL-DAWLA (δεν μπορώ να μεταφράσω το όνομα της) ήταν μία καλλονή της εποχής της και η πρώτη σύζυγος (από τις… 84) του τότε Σάχη! 13 άνδρες αυτοκτόνησαν, διότι τους απέρριψε, ενώ την ζήτησαν 500. Ωστόσο αυτή προτίμησε τον ισχυρότερο άνδρα της Περσίας. Η ομορφιά ανήκει στα μάτια του θεατή και εάν σήμερα αναρωτιόμαστε (ήταν τυφλοί οι άνδρες και ο Σάχης;) μάλλον δεν συνέβαινε το ίδιο τότε και για εκείνον τον πολιτισμό. Παρ΄ όλα τα προηγούμενα η ANĪS ήταν από τις πλέον μορφωμένες γυναίκες της εποχής της, εργάστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν (εδώ έχω μία απορία) αλλά και πάλι ήταν μία πνευματική γυναίκα, συγγραφέας, ζωγράφος και ακτιβίστρια. Ήταν η πρώτη γυναίκα , η οποία έβγαλε το hijab και φόρεσε δυτικά ρούχα!
 
Τέσσερις γυναίκες λοιπόν, τέσσερις ιστορίες…

Credits: Δυστυχώς δεν μπόρεσα να εντοπίσω για όλες τις φωτογραφίες την αρχική τους πηγή. Ανήκουν στο Public Domain.