Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Berlin bleibt Deutsch!

Berlin bleibt Deutsch!

Αυτές οι λέξεις ήταν γραμμένες στους τοίχους του Βερολίνου λίγο πριν την πτώση του ναζιστικού Γ΄ Ράϊχ. Και “ηχούν” μέσα μου με τα μάτια της ψυχής μου, ακόμα και εάν ποτέ μου δεν τις είδα ο ίδιος. Γιατί τα μάτια της ψυχής δεν “βλέπουν” μόνο το αόρατο, ακούν και τη σιωπή.

Berlin bleibt Deutsch! Το Βερολίνο παραμένει Γερμανικό! (Μπερλίν μπλάϊπτ Ντώϋτς η προφορά της πρότασης στα Γερμανικά)…

Και ένα ρίγος νοιώθω και μία σκέψη κυριαρχεί στον νου μου…

Το τέλος, η ήττα πρέπει να είναι συντριπτική. Οι αυτοκρατορίες όταν πέφτουν πρέπει να εκμηδενίζονται. Στην παγκόσμια ιστορία από τις απαρχές της αυτός ήταν ο μόνος σίγουρος τρόπος.

Η Τροία δεν έπεσε απλά. Η Τροία ξεθεμελιώθηκε. Στην Καρχηδώνα, την μεγάλη αντίπαλο της Ρώμης όταν ηττήθηκε, σπάρθηκε στο χώμα της… αλάτι, ώστε ποτέ να μην φυτρώσει ούτε χορτάρι.

Πανίσχυρες αυτοκρατορίες, βασιλείς με απεριόριστο πλούτο και δύναμη όταν έχαναν, τα έχαναν όλα… Ο Κροίσος στην Λυδία, η Κωνσταντινούπολη, το Γ΄ Ράϊχ…

Όποιος κατέχει την απόλυτη εξουσία πρέπει να θυμάται πάντα πως είναι αγκαλιά και με τον απόλυτο αφανισμό. Δύο “γυναίκες” σφιχταγκαλισμένες, οι οποίες δεν σ΄αφήνουν και κάποια στιγμή η μία θα σε τραβήξει στο δρόμο της.

Αλλά οι χειρότερες αυτοκρατορίες είναι όσες είναι μέσα μας… Τα συμπλέγματά μας, η ματαιοδοξία μας, ο εγωισμός μας, η άκρατη αλαζονεία μας.

Και όπως και οι αυτοκρατορίες των ανθρώπων, το ίδιο και αυτές οι τόσο επικίνδυνες δεν εξαλείφονται ούτε με ανακωχές, ούτε με συμβιβασμούς, ούτε με συνθήκες. Η εξόντωσή τους οφείλει να είναι ολική. Τελειωτική. Απόλυτη.

Πάντα σκεπτόμουν πως την στιγμή πριν το τέλος, ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης, ίσως ένας αμόρφωτος, αγροίκος γεωργός από τα Ουράλια θα έφτανε εμπρός στον άρχοντα του σκότους. Και τότε ο τελευταίος των τελευταίων (όμως των νικητών) θα ήταν ισχυρότερος από τον ισχυρότερο μιας πρώην αυτοκρατορίας και μαζί και όλου του πλήθους των υπηκόων του.

Ακριβώς το προηγούμενο έχει συμβεί πάμπολλες φορές στην ιστορία… Και συμβαίνει και τώρα.

Και είναι το μήνυμα πως όταν φθάσει η στιγμή να κερδίσεις ένα “τίποτα”, ένα ελάχιστο φύσημα είναι αρκετό.

Αλλά πρέπει να έχεις αποφασίσει να νικήσεις. Και η νίκη είναι και οφείλει να είναι αμείλικτη.

Berlin bleibt Deutsch!

Aber nichts! Αλλά όχι! – (Άμπαρ νίχτς!)

Το Βερολίνο έπεσε!

Σημείωση: Ποτέ όμως μην ξεχνάτε πως και η νίκη μπορεί να μην είναι αυτή, την οποίαν νομίζουμε.

Την κατεστραμμένη Καγγελαρία επισκέφθηκαν ο υπουργός εξωτερικών της ΕΣΣΔ Βιατσεσλάβ Μολότωφ, ο οποίος πριν λίγα χρόνια είχε υπογράψει την ανίερη συμμαχία των δύο φασιστών – δικτατόρων μαζί με τον περιβόητο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και αδίστακτο κατά συρροήν δολοφόνο και βιαστή Λαβρέντι Μπέρια. Και οι δύο μέσα σε μία ανοιχτή πολυτελέστατη… Μερτσέντες!