Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

555: Το Ξεφτισμένο Κουτί

Σκεφτόμουν τι θα έγραφα για την ημέρα των γενεθλίων μου. Θυμήθηκα λοιπόν ένα κουτί, το οποίο βλέπω κάθε ημέρα, διότι το έχω κάπου δίπλα μου. Είναι ένα κίτρινο (χρυσαφί) τετράγωνο μεταλλικό κουτί της αγαπημένης μου τότε μάρκας τσιγάρων, όταν κάπνιζα: της 555 (δεν νομίζω να κυκλοφορούσε στην Ελλάδα).

Δεν είναι τυχαίος ο αριθμός 555. Είναι ο αριθμός των ετών στα οποία εισέρχομαι με ένα επιπλέον 5 (προφανώς!).

Επειδή ήταν κάπως σκονισμένο αποφάσισα να το πλύνω να λάμψει για να το φωτογραφίσω. Τότε, άρχισα να παρατηρώ κάποιες κίτρινες σταγόνες και όπως πήγα να το τρίψω άρχισε να ξεφτίζει. Τρομοκρατημένος το τράβηξα από το νερό και το σκούπισα προσεκτικά. Τι θα έμενε λοιπόν εάν το κουτί δεν έγραφε επάνω του, το περιεχόμενό του;

Αλλά μετά πρόσεξα πως στην μέσα επιφάνεια πίσω από το καπάκι ήταν με ανεξίτηλο τρόπο γραμμένα όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:

Το σήμα της Βασίλισσας της Αγγλίας, την περιγραφή της επωνυμίας του περιεχομένου του και μάλιστα ως State Express (ωραίο!) καθώς και τα ηρωικά σήματα της πάλαι ποτέ κραταιάς Olympic Airways!

Βλέπετε, το κουτί ήταν των αιθέρων, από αυτά, τα οποία πωλούνταν στις διεθνείς πτήσεις της εταιρείας.

Λοιπόν! Κάπως αντίστοιχα νοιώθω φέτος…

Ενα Ξεφτισμένο Κουτί.

Και ίσως και ένα άχρηστο κουτί. Δεν έχει πιά τα τσιγάρα μέσα του. Δεν πειράζει όμως. Κάποιοι τα κάπνισαν με την ίδια ευχαρίστηση με την οποία τα κάπνιζα κι εγώ.

Τα χαρακτηριστικά του είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στο εσωτερικό του ενώ το ίδιο θα είναι πάντα διαθέσιμο για να διαφυλάξει οτιδήποτε πολύτιμο κάποιος του εμπιστευθεί. Κι ας είναι και ξεφτισμένο…

Έως ότου χαθεί στην ανακύκλωση.

Εχω 554 λόγους στην ζωή μου να είμαι πολύ πικραμμένος. Έχω όμως και έναν, τον τελευταίο για τον οποίον θα τα δώσω όλα μέχρι τέλους:

Την απόλυτη (ναι ΑΠΟΛΥΤΗ) πίστη και βεβαιότητα πως αυτήν τη ζωή αξίζει να την ζεις και πως για τίποτα δεν πρέπει να διαμαρτύρεσαι ή να θλίβεσαι. Είναι επιταγή να είσαι χαρούμενος και αισιόδοξος θεωρώντας όλα τα εμπόδια ως προκλήσεις για να ανέβεις ψηλότερα, τους ανθρώπους γέφυρες για να τραβήξεις μακρύτερα και να αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος για τα ιδανικά σου.

Ε, αυτός ο ένας, ο τελευταίος λόγος προστίθεται στους 554 πικρούς άλλους και με αυτόν φτιάχνεις το κορυφαίο δικό σου 555!