Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

5Χ8 = 88888 ή αλλιώς η Πλάνη των Αριθμών

Στην Ασία, όπως ίσως θα γνωρίζετε ο αριθμός “8” θεωρείται τυχερός αριθμός. Τόσο τυχερός, ώστε το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο ονομάσθηκε από την Airbus Α380, διότι ήταν στο μυαλό των υπευθύνων του marketing της εταιρίας η Ασιατική αγορά! (Το 8 προσομοιάζει και την τομή της ατράκτου επίσης).

Κάπως ανάλογα σκέφτηκε και ο Νικ Λήσσον και μάλιστα επειδή έπρεπε να χρησιμοποιήσει 5 ψηφία σκέφτηκε τον αριθμό 5Χ8 = 88888, για ολοκληρωτική τύχη!

Ποιος είναι ο Νικ Λήσσον;

Ένα λαμπρό παιδί (τότε), το οποίο με τις ικανότητές του στην απάτη χρεοκόπησε την Barings Bank, την αρχαιότερη τράπεζα της Αγγλίας (και δεύτερη αρχαιότερη εμπορική τράπεζα του κόσμου)!

Ο Νικ υπέθεσε πως τα 5 οχτάρια θα του έφερναν ολική τύχη, μιας και η θέση του ήταν στην Σιγκαπούρη! Ο αριθμός 88888 ήταν ένας κρυφός λογαριασμός προκειμένου να καλύπτει τα λάθη του και φυσικά τις οικονομικές απώλειες του (των χρημάτων της τράπεζας δηλαδή). Αμ, έλα ντε όμως που στα Αγγλικά (είναι Άγγλος) αυτό διαβάζεται “Five 8s” και η προφορά five (φάϊβ) στα Κινεζικά της Καντώνας έχει αρνητική έννοια και σημαίνει “δεν θα”! Συνεπώς τα “Five 8s” σημαίνουν ηχητικά στην Κινεζική: “δεν θα ευημερήσει”!

Αυτό είναι ατυχία!

Φυσικά οι αριθμοί είχαν… δίκιο και ένα ασήμαντο στέλεχος με μία αρχικά εντυπωσιακή τύχη κατάφερε να πείθει τους πολύ έμπειρους και συντηρητικούς ιδιοκτήτες-τραπεζίτες της Barings Bank στο Λονδίνο για αρκετό χρόνο, ώστε να τη τινάξει στον αέρα! Αυτό παρεμπιπτόντως μπορεί να συμβεί και σε χώρες!

Μέχρι τη στιγμή όμως της απόλυτης διάλυσης, όλα ήταν τόσο υπέροχα για τον ίδιον. Ήταν το καλό παιδί, το ικανό και τυχερό παιδί, το οποίο αγωνιζόταν σκληρά εναντίον των θηρίων της Σιγκαπούρης και με επιτυχία!

Δεν θα συνεχίσω την εξιστόρηση της υπόθεσης και των γεγονότων, μπορείτε να την διαβάσετε αλλού και κυρίως να δείτε την ταινία, την οποία σας προτείνω. Η ταινία παρεμπιπτόντως έχει βασισθεί στο δικό του βιβλίο και ενώ πρόκειται για μία πραγματικά καλή ταινία δεν αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Μην τον λυπηθείτε καθόλου και μην μείνετε στην τελευταία του φράση, πως δεν αποκόμισε κανένα κέρδος από την απάτη του, διότι αργότερα αποκαλύφθηκαν 35 εκ. δολάρια σε κρυμμένους λογαριασμούς του.

Ο Λήσσον, όπως προανέφερα, είχε μία εκπληκτική τύχη στην αρχή, τόσο εκπληκτική ώστε το πρώτο έτος να καταφέρει να κλείσει ένα δικό του άνοιγμα 10 εκ. ευρώ και επιπλέον να του αποφέρει το 10% των κερδών της τράπεζας. Μόνο πως ήταν η τύχη του πρωτάρη στο gambling (τζόγο), διότι περί ανεύθυνου τζογαδόρου επρόκειτο.
5Χ8 λοιπόν ίσον 40 και όχι 88888!

Σημείωση 1: Η ταινία είναι στην Αγγλική καθομιλουμένη γλώσσα, την οποία προσωπικά δεν πολυ-καταλαβαίνω. Βλέπετε τα Αμερικάνικα του Τέξας μου είναι ευκολότερα!

Σημείωση 2: Η τύχη του πήγε περίπατο κυρίως λόγω του σεισμού του Κόμπε στην Ιαπωνία στις 17 Ιανουαρίου του 1995. Είχε στοιχηματίσει βλέπετε πως ο δείκτης Nikkei δεν επρόκειτο να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας (overnight) ουσιωδώς. Ο σεισμός όμως είχε άλλη γνώμη.

Συμπέρασμα: Ο μεγαλύτερος εχθρός των απατεώνων είναι τα τυχαία, απρόβλεπτα γεγονότα. Αυτό κρατείστε το πολύ καλά στο μυαλό σας!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)