Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

4 Τύποι Πέτρινων Σπιτιών (με ή χωρίς Φ/Β στη Στέγη)

 Κάθε ένας στην Ελλάδα πρέπει να μπορεί να κατασκευάσει και να χαρεί το δικό του Πέτρινο Σπίτι!

Γνωρίζετε πολύ καλά πως από την πρώτη στιγμή αυτή η ιστοσελίδα προσπαθεί να δώσει λύσεις. Στην παρούσα δύσκολη φάση (ασχέτως αιτιών και συνθηκών) βιώνουμε μία πραγματικότητα. Το 80 τοις εκατό περίπου του Ελληνικού πληθυσμού διέρχεται δύσκολες (ή πολύ δύσκολες καταστάσεις). Κανείς δεν είναι βέβαια ασφαλής σε αυτό το περιβάλλον. Αλλά πότε εμείς οι Έλληνες περάσαμε εύκολα;

Το βασικό πρόβλημα είναι τα χρήματα. Καλώς – κακώς δεν υπάρχει το τυπωμένο χαρτί στην αγορά. Συνεπώς ότι είναι να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα. Πολλές φορές όμως και μόνοι μας. Η Teucris πιστεύει πως:Σε κάθε περίπτωση το αγαθό του ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ πρέπει να γίνει ΠΡΟΣΙΤΟ σε όλους μας. Ειδικά τώρα που οι καιροί είναι χαλεποί να αποτελέσει ακόμα και καταφύγιο και κύτταρο επιβίωσης.

Με αυτό το σκεπτικό σχεδίασα 4 τύπους πέτρινων σπιτιών (δεν ισχυρίζομαι ότι είναι από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό), αλλά είναι πολύ λειτουργικά και οικονομικά όσον αφορά τον τρόπο δόμησης τους και τα θεωρώ κατάλληλα για να καλύψουν την πλειοψηφία των συνήθων αναγκών μας.

Ποια είναι η διαφορά;

Μπορώ να τα παραδώσω και γυμνά. Μόνο μία βάση από beton με τη θεμελίωση, τους τοίχους από πέτρα (όχι επένδυση) πάχους 50 εκ. (δεν υπολογίζεται στη δόμηση, ούτε και φορολογικά) και την ξύλινη στέγη. Πρόβλεψη υπάρχει για τα βασικά υδραυλικά. Τίποτα άλλο.

ΑΥΤΟ είναι που δεν μπορείτε να κατασκευάσετε. Από εκεί και πέρα, τα κουφώματα, το δάπεδο, μία κουζίνα, τα είδη υγιεινής ακόμα και μόνοι σας (αν πιάνει το χέρι σας) ή με κάποιον γνωστό σας μπορείτε να τα φτιάξετε. Σε διάφορα καταστήματα θα βρείτε ότι θέλετε σε πολύ χαμηλές τιμές. Και μπορείτε να το φτιάξετε όποτε θέλετε. Το πέτρινο δεν «χαλάει».

Γιατί από πέτρα και όχι από κάποιο άλλο υλικό; Διότι η πέτρα θα δείτε πως είναι σαν υλικό πολύ φθηνή και άφθονη στη χώρα μας, αποτελεί μικρό κλάσμα του συνολικού κόστους, έχει αρχοντιά και κρύβει μέσα της την παράδοση. Είναι διαθέσιμη σχεδόν παντού. Το πρόβλημα είναι κατά βάση τα εργατικά.

Πολλές φορές σας έχω τονίσει πως το σπίτι είναι έργο χειροτεχνίας (και ΕΙΔΙΚΑ το πέτρινο) . Πέραν τούτου κανένα οικόπεδο δεν είναι το ίδιο. Άλλο έδαφος, άλλος προσανατολισμός, άλλο περιβάλλον,…
Προσπάθησα ειλικρινά να μειώσω όσο μπορούσα το κοστολόγιο. ΔΕΝ πρόκειται για εργολαβία με προκαθορισμένη τιμή πώλησης. Ανάθεση έργου είναι με σκοπό την ανέγερση Πέτρινου Σπιτιού. Συνεπώς η λογική δεν είναι αυτή της εμπορικής συναλλαγής, αλλά της συνεργασίας. Είναι ένα θέμα το να μπορέσω να συμπιέσω τα κόστη. Δεν πρόκειται να είμαι ανελαστικός τη στιγμή κατά την οποία μου προτείνετε λύσεις ή έχετε κάποια δυνατότητα, ώστε να μειώσουμε κι άλλο τα κοστολόγια.

Στόχος μου δεν αποτελούν οι πωλήσεις αλλά η επίτευξη του έργου της κατασκευής ενός Πέτρινου Σπιτιού για τον καθ’ ένα μας. Η πείρα έχει δείξει πως για όλους και για όλα υπάρχει χώρος.

Σημειώνω εδώ πως δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εστιάζετε τόσο στα τετραγωνικά μέτρα. Σημασία έχει η διάταξη. Επιπλέον πολεοδομικά η πέτρινη τοιχοποιία πάχους άνω των 50 εκ. δεν υπολογίζεται στον συντελεστή δόμησης. Συνεπώς έχετε ένα επιπλέον φορολογικό πλεονέκτημα αφού στην οικοδ. άδεια γράφονται τα πραγματικά ωφέλιμα. Για παράδειγμα στον τύπο 3 των 78 τμ τα πραγματικά ωφέλιμα και ….φορολογήσιμα είναι μόλις 60 τμ. Σκεφτείτε οικονομικά. Είστε σίγουροι ότι θέλετε περισσότερα;

Τονίζω και πάλι πως δεν πρόκειται για ένα εμπορικό τυποποιημένο προϊόν. Είναι μία ζωντανή κατασκευή και στην ουσία μια ανάθεση έργου με συνεργατική διαδικασία με στόχο το να υλοποιηθεί το Πέτρινο Σπίτι σας. Είμαι πρόθυμος να συζητήσω μαζί σας λεπτομέρειες και πως μπορούμε να το υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και στο ελάχιστο κόστος.

Τέλος σας παρακαλώ θερμά να έχετε κατά νου πως μιλάτε με την επαγγελματική μου ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού και όχι κάποιου εμπόρου, ο οποίος απλά και μόνο προσπαθεί να σας πουλήσει ένα σπίτι. Θα ήθελα να πιστεύω πως έχω αρκετή τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμενο μου, ώστε να μπορώ να σας προστατεύσω από κακοτοπιές και να σας εξοικονομήσω πολλά χρήματα παρά στο να εστιάσω αν η τιμή είναι 1000 ή 950 ή 1150 ευρώ/τμ.

Σημ. Υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του σχεδιασμού της στέγης προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν μεγάλες επιφάνειες φωτοβολταϊκών. Ωστόσο απαιτείται έγκριση της Ε.Π.Α.Ε. (Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) και τροποποίηση των αρχιτεκτονικών αλλά και των κατασκευαστικών σχεδίων και προφανώς επιφυλάσσομαι. Δείτε όμως την διαφορετική αυτή εκδοχή στις παρακάτω φωτογραφίες:

Παρατήρηση: Τα σχέδια παρουσιάζονται σε πολύ λιτή φωτορεαλιστική μορφή. Ενδέχεται να υπάρχουν τροποποιήσεις αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)