Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

1939 Citroen 2CV

Παρίσι, Απρίλιος 1939 ανταπόκριση

Δεν είμαι βέβαια δοκιμαστής αυτοκινήτων, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το νέο πανάσχημο αυτοκίνητο της Citroen με το καθόλου ευφάνταστο (αντιθέτως τόσο πεζό) όνομα 2CV (2 φορολογήσιμοι ίπποι)… Δεν χρειάζεται να προβλέψω πόσο μεγάλη εμπορική αποτυχία πρόκειται να είναι και προφανώς πρόκειται για μία απέλπιδα κίνηση της σχεδόν χρεοκοπημένης Citroën να ανακάμψει.

Ποιός θα αγοράσει ένα αυτοκίνητο το οποίο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει δύο αγρότες με 100 κιλά των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, ακόμα και μέσα από λασπώδεις και μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους; Ή να διασχίσει ένα οργωμένο χωράφι, κουβαλώντας ένα καλάθι με αυγά, χωρίς να τα σπάσει.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Ο πολυάριθμος Γαλλικός αγροτικός πληθυσμός, δεν μπορεί να αγοράσει αυτό το πράγμα…

Φυσικά το μέλλον είναι ξεκάθαρο… Σήμερα εν έτει 1939 και μετά από αυτή την εντελώς άκομψη και φτηνή κατασκευή η Citroën θα πρέπει να θεωρείται ήδη παρελθόν…

Το δίδαγμα, το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα είναι πως στις δύσκολες περιόδους, στις περιόδους κρίσης δεν πρέπει να κάνετε απολύτως τίποτα… Το 2CV είναι το αποκορύφωμα της επιχειρηματικής μυωπίας αφού είναι φανερή η απειλή ενός πολέμου στην Ευρώπη… Αλλά τα μυαλά της Citroen έδειξαν απόλυτη έλλειψη γνώσης στοιχειωδών κανόνων και αποφάσισαν να κάνουν κάτι τη στιγμή κατά την οποία δεν έπρεπε να γίνει τίποτα πιστεύοντας μάλιστα πως μπορούν να πωλήσουν στους φτωχούς αγρότες της χώρας τους ένα είδος, το οποίο υποτίθεται θα τους δώσει λύσεις, όπως τις προαναφερθείσες… Στις δύσκολες περιόδους δεν υπάρχουν λύσεις και δεν κάνουμε τίποτα. Απλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχουν καθόλου προοπτικές. Το 2CV το αποδεικνύει περίτρανα!

© Image Credits – Etienne Musslin

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)