Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

14 Χρυσοί Κανόνες Καθημερινής Επιβίωσης

(14 Golden Rules of Daily Survival)
Χθες ανεβαίνοντας προς το Παναχαϊκό, μέσα από μία θαυμάσια διαδρομή (από το Άνω Καστρίτσι) σε κάποιο απόσκιο τμήμα συνάντησα ένα σημείο με εντελώς παγωμένο νερό αρκετών πόντων.
 
Ο δρόμος είναι σε πολλά σημεία πολύ κακός χωματόδρομος, αλλά εδώ μιλάμε για πάγο σε μεγάλο του τμήμα. Και παχύ πάγο! Μάλιστα εκτεινόταν σε όλο το πλάτος του δρόμου αλλά και σε μήκος αρκετά μεγαλύτερο από το μήκος των αξόνων του αυτοκινήτου μου. Επίσης με σημαντική κλίση. Πράγμα το οποίο θα σήμαινε πως για περισσότερο από ένα μέτρο και οι τέσσερις τροχοί θα ήσαν μόνο στον πάγο. Και δεξιά γκρεμός…
 
Τι έκανα;
 
Πολύ απλό. Όπισθεν!
Και σταμάτησα σε ένα πλάτωμα λίγο πιο κάτω!
 
Έχοντας ταξιδέψει πολύ στο παρελθόν και κάτω από δύσκολες συνθήκες έχω μάθει πολύ καλά ένα πράγμα:
 
Από την στιγμή κατά την οποία επρόκειτο για μία απλή διαδρομή αναψυχής είναι εντελώς ανόητο να δοκιμάσεις κάτι, το οποίο ενδέχεται να έχει πολύ μεγάλες έως τραγικές συνέπειες χωρίς λόγο.
 
Να αποδείξεις τι;
Εάν υπήρχε λόγος φυσικά δεν θα ήταν εμπόδιο το τμήμα αυτό του πάγου. Αλλά δεν υπήρχε.
 
Με την ευκαιρία θυμήθηκα ένα θαυμάσιο άρθρο του Laurence Gonzales, σχετικά με την καθημερινή επιβίωση, η οποία δεν απέχει καθόλου μεταφορικά από τις συνθήκες μίας ακραίας κατάστασης στην ζωή.
 
Έχει αποδειχθεί, αλλά και το γνωρίζω και ο ίδιος πάρα πολύ καλά, πως τα διαθέσιμα μέσα δεν εξασφαλίζουν κατ’ ανάγκην την επιτυχία στην επιβίωση. Αντιθέτως πάρα πολλές φορές άνθρωποι με όλο τον εξοπλισμό και ιδανικές συνθήκες δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες. Αντιθέτως, άλλοι με ελάχιστα ή καθόλου μέσα το επέτυχαν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
 
Ο ίδιος έχω εκπαιδευθεί σχετικά σε ανάλογους τρόπους μη ελεγχόμενων συνθηκών αλλά σας τονίζω για πολλοστή φορά πως το κλειδί της επιβίωσης (και της καθημερινής) είναι η αποφασιστικότητα σου καθώς και η τήρηση και εφαρμογή κάποιων εμπειρικών κανόνων. Αντιγράφω από το άρθρο του Gonzales αλλά τα σχόλια είναι δικά μου. Ιδού λοιπόν οι δεκατέσσερις πολύτιμοι κανόνες καθημερινής επιβίωσης, οι οποίοι όμως έχουν προκύψει από ακραίες περιπτώσεις επιτυχούς αποτελέσματος:
 
(Εσείς συμπληρώστε όσους ακόμα επιθυμείτε και έχετε μάθει)
 
1. Κάνε την αμέσως επόμενη σωστή κίνηση
Σε πολύ δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να “σπάσεις” την όλη διαδικασία σε μικρά πολύ απλά βήματα, τα οποία θα ακολουθείς το ένα μετά το άλλο. Οσοδήποτε πολύπλοκη και δύσκολη να είναι η κατάσταση αυτό μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Βήμα-βήμα και μικρή επιτυχία. Η συνολική αντιμετώπιση χωρίς την διάσπαση είναι σχεδόν πάντοτε μη διαχειρίσιμη. Δεν χρειάζεται καν να επισημάνω πως ο πανικός παγώνει κάθε λογική σκέψη κυριαρχίας σε κάθε κατάσταση.
 
2. Έλεγξε το πεπρωμένο σου
Εάν πιστεύεις πως ελέγχεις εσύ το πεπρωμένο σου είναι σίγουρο πως δεν θα αφήσεις την κατάσταση να σε καταβάλει. Θα κάνεις συνεχώς προσπάθειες. Εάν όμως θεωρείς πως δεν ισχύει αυτό θα αποδεχθείς κάποια στιγμή μοιρολατρικά την απώλειά σου. Ακόμα και η αποτυχία μετά από προσπάθεια είναι τελείως διαφορετική από την αποτυχία λόγω παραίτησης. Σε πολύ μεγάλο βαθμό εσύ ελέγχεις τη ζωή σου.
 
3. Αρνήσου την άρνηση
Πολλές φορές οι καταστάσεις είναι πραγματικά τόσο άσχημες, ώστε έχουμε την τάση να μην τις πιστεύουμε. Θεωρούμε πως δεν είναι δυνατόν να (μας) συμβαίνει αυτό. Όμως συμβαίνει (δυστυχώς). Και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Η άρνηση της δυσμενέστατης κατάστασης γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως συμβαίνει είναι το τραγικό και ίσως και το τελικό σφάλμα. Οι προειδοποιήσεις για το χειρότερο θα πρέπει να λαμβάνονται αμέσως σοβαρά υπ’ όψιν, άλλωστε θα προκύψουν χωρίς να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος ούτε στο ελάχιστο για το πολύ κακό, το οποίο μας συμβαίνει.
 
4. Χρησιμοποίησε ένα ρητό (mantra)
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα ρητό (mantra), το οποίο σε εμπνέει και να το επαναλαμβάνεις συνεχώς. Η διαδικασία αυτή ενώ φαινομενικά δεν έχει λογική στην πραγματικότητα ενισχύει τον εαυτό σου να αντιμετωπίσεις κάθε αντιξοότητα. Επιλέξτε όποιο σας εκφράζει και κάθε ώρα (συνεπώς και την δύσκολη) επαναλάβατε το συνεχώς.
 
5. Σκέψου θετικά
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να γράψω περισσότερα από αυτόν τον τόσο κοινό κανόνα. Ωστόσο… δεν τηρείται! Ουσιαστικά χωρίς την θετική σκέψη πολλά θα αποτύχουν. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειρίζεσαι μία κατάσταση επιβίωσης όταν πιστεύεις πως δεν θα τα καταφέρεις. Άλλο η ακριβής αντίληψη της πραγματικότητας και άλλο η αντιμετώπισή της.
 
6. Κατανόησε τους συσχετισμούς
Τι εννοώ εδώ; Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τις σχέσεις και τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων, τα οποία σε επηρεάζουν. Κάθε πράξη σου έχει επιπτώσεις και επιδρά με κάποιον τρόπο στο υπόλοιπο σύστημα. Εάν δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς αυτή την συνδεσμολογία (τους συσχετισμούς και τις αλληλοεπιδράσεις τους) αφ’ ενός δεν θα μπορέσεις να την εκμεταλλευθείς προς όφελός σου και αφ’ ετέρου θα βρεθείς προ απρόβλεπτων συνεπών.
 
7. Μην θριαμβολογείς στην κορυφή
Η επίτευξη του στόχου δεν σημαίνει και την ασφαλή επιστροφή. Η κορυφή είναι στην μέση της διαδρομής και θα είσαι ασφαλής μόνο όταν επιστρέψεις στην βάση σου. Όχι πανηγυρισμοί και τυμπανοκρουσίες μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής σου.
 
8. Απομακρύνσου από την ζώνη άνεσης σου
Σε δύσκολες συνθήκες οφείλεις να ξεπεράσεις τις συνήθειές σου και να κινηθείς σε άγνωστα νερά, στα οποία ενδεχομένως να μην αισθάνεσαι ασφαλής ή σίγουρος. Πολλές φορές δεν έχεις άλλη επιλογή και πρέπει να το κάνεις. Είναι επίπονο και καθόλου ευχάριστο αλλά απολύτως αναγκαίο.
 
9. Ρίσκο και ανταμοιβή
Όσο περισσότερο εμπλέκεσαι σε μία κατάσταση, τόσο δυσκολότερα απομακρύνεσαι ή την τροποποιείς ακόμα και εάν αυτή είναι εντελώς λάθος. Για κάθε επόμενο βήμα θα πρέπει να αξιολογήσεις το δυνητικό όφελος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αξιολογήσεις το ποσοστό του κινδύνου και εάν αξίζει το αποτέλεσμα.
 
10. Εμπιστεύσου την διαίσθησή σου
Κάθε τι έχει κάποιο νόημα. Εμπιστεύσου την εσωτερική σου φωνή. Κάποιο σινιάλο εκπέμπει, το οποίο οφείλεις να λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου. Δεν είναι όπως φαίνεται ή όπως νομίζεις, αλλά όπως νιώθεις.
 
11. Έχε έτοιμο ένα δεύτερο πλάνο (plan B)
Οι αποφάσεις σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν. Ωστόσο τίποτα δεν εξασφαλίζει πως θα είναι και οι σωστές ή θα επιτύχουν. Πρέπει να έχεις ετοιμάσει και ένα δεύτερο πλάνο, το οποίο αν μη τι άλλο θα σε καλύψει στην αρχική αστοχία της πρώτης σου επιλογής. Δεν σημαίνει ότι είσαι λάθος, αλλά να έχεις κατά νου σου τι θα κάνεις στην περίπτωση, όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχες σχεδιάσει. Θα πρόσθετα να έχεις και ένα τρίτο και ένα τέταρτο πλάνο και γενικά πάντα να έχεις ένα πλάνο παραπάνω απ’ όσα νομίζεις ότι θα χρειαστείς• και ακόμα ένα!
 
12. Βοήθησε τους άλλους
Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάς και τους άλλους. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα υπευθυνότητας και αυξάνει πάρα πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης σου –μαζί και των άλλων- υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Οι εγωιστές έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης, όσο και εάν αυτό ακούγεται παράξενο.
 
13. Να είσαι ψύχραιμος
Το ανέφερα και στην αρχή. Δεν χρειάζεται επεξήγηση. Μείνε ψύχραιμος. Το ξαναγράφω για να το εμπεδώσετε: Μείνε ψύχραιμος.
 
14. Παραδόσου αλλά μην εγκαταλείπεις
Η παράδοση όσο και εάν αυτό σας φαίνεται τουλάχιστον παράδοξο αποτελεί τον πυρήνα της επιβίωσης. Τούτο διότι σημαίνει πως αντιλαμβάνεσαι τους περιορισμούς είτε τους δικούς σου είτε των συνθηκών του περιβάλλοντος σου. Εδώ κρύβεται και η ουσία της έννοιας, την οποία σας έχω πάμπολλες φορές αναφέρει:
 
ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ!
 
Ναι σύμφωνοι! Ίσως πεθάνω. Ναι πολύ πιθανόν να πεθάνω. Θα συνεχίσω όμως μέχρι τέλους!
 
Πιστέψτε με! Μπορεί να απογοητευτείς και να σταματήσεις και να πεθάνεις (με κάθε τρόπο το εννοώ και μεταφορικά) ενώ η σωτηρία σου να ευρίσκεται λίγα χιλιοστά μακριά σου.
 
Τελικό συμπέρασμα:
 
Εάν προσαρμόσετε και τροποποιήσετε τις συνήθειές σας σύμφωνα με τις προηγούμενες “ρουτίνες” (αυτοματοποιημένες διαδικασίες) θα διαπιστώσετε μία κατακόρυφη αύξηση της ικανότητας σας να αντιμετωπίζετε και να επιβιώνετε από δύσκολες έως και πολύ δύσκολες καταστάσεις.
 
Σε ακραίες περιπτώσεις ίσως σας σώσουν την ζωή και ακόμα σημαντικότερο να σώσετε τις ζωές εκείνων, τους οποίους αγαπάτε περισσότερο αν και κάθε ζωή είναι εξ’ ίσου και το ίδιο σημαντική.
Τυπώστε αυτή την ανάρτηση και διαβάζετε την καθημερινά, έως ότου σας γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής.
 
Σας το γράφει ο Τεύκρος (με σεβασμό αλλά και ενδιαφέρον).
 
Σημ. Στην φωτογραφία η… αφορμή του άρθρου (ο πάγος)!