Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Υδρόμυλοι – Σταύλοι – Εργαστήρια

DSC00495 DSC05799 DSC05809 DSC05813

Θα ήθελα να αναφερθώ σχετικά με τις αλλαγές χρήσεις χαρακτηριστικών οικημάτων σε κάτι διαφορετικό. Πολλά κτίσματα εξυπηρετούσαν στο παρελθόν κάποια λειτουργία (σταύλοι, μικρά εργαστήρια, υδρόμυλοι) και η χώρα μας βρίθει από αυτά, τουλάχιστον σε αγροτικές περιοχές και χωριά. Στην πορεία, όταν πλέον έπαψε η βασική τους δραστηριότητα, τα κτίσματα αυτά έμειναν μόνα τους. Είτε με τον εξοπλισμό τους είτε χωρίς αυτόν.

Συνηθίζεται πολύ συχνά λοιπόν οι ιδιοκτήτες (παλαιοί και νέοι) να τα μετατρέπουν σε κάτι εντελώς ξεχωριστό (όπως κατοικίες, χώρους αναψυχής ή μικρά μουσεία).

Δεν έχω πολλά να γράψω όσον αφορά τους τρόπους αποκατάστασης και τον προσήκοντα σεβασμό, ο οποίος πρέπει να οφείλεται στον εναπομείναντα εξοπλισμό τους. Είναι πολύ γνωστά όλα αυτά και αναφέρομαι συνέχεια στην Teucris.

Μία μόνο σημαντική παρατήρηση θα ήθελα να κάνω ειδικά προς εκείνους, οι οποίοι διαθέτουν υδρόμυλους:

Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει οπωσδήποτε να διευθετήσετε την ροή των υδάτων του ρέματος… Ο Π Ω Σ Δ Η Π Ο Τ Ε !  Η κύρια αιτία καταστροφής αυτού του είδους των κτισμάτων είναι η νεροποντή των πενήντα ετών (δηλαδή μία ακραία στα πενήντα χρόνια). Τούτο διότι όλα τα κτίσματα τα σχετικά με το νερό κατασκευάζονταν σε σημεία με… ροή νερού και φυσικά αυτό, το οποίο σήμερα βλέπετε όμορφα να κυλάει γάργαρο μπορεί μία φορά στα πενήντα χρόνια να γίνει ένας ασυγκράτητος (και ενδεχομένως φονικός) χείμαρρος.

Προσοχή λοιπόν πριν από οτιδήποτε άλλο στις “κρυφές” (τώρα) λειτουργίες ενός κτιρίου… και διερευνήστε προσεκτικά τι άλλο μπορεί να κρύβει… Οι υδρόμυλοι είναι ένα μόνο παράδειγμα…

Στις φωτογραφίες ο γνωστός υδρόμυλος στις Μηλιές Πηλίου (κάπου εκεί κι εγώ) και εγκαταλελειμμένα μηχανήματα στην Βάθεια της Μάνης.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)