Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το “Άλλο” Καστελόριζο

Πολλά έχουν ειπωθεί για το Καστελόριζο και για τους συμβολισμούς, τους οποίους εμπεριέχει. Θα σας γράψω όμως για ένα “άλλο”, κάπως διαφορετικό Καστελόριζο.

Την περίοδο εκείνη το 2010 η ημερομηνία των δηλώσεων του τότε πρωθυπουργού περί προσφυγής της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. από το Καστελόριζο συνέπεσε με την αποστολή ενός newsletter (ηλεκτρονικού μηνύματος) της ιστοσελίδας μου. Ήταν μέρος της προωθητικής πολιτικής της Teucris, η οποία τότε ήταν κάτι λιγότερο από ενός έτους.

Ενώ είχαν προηγηθεί έως τότε 9-10 newsletters (ήταν με συχνότητα ένα τον μήνα) και είχαν πάντα μία μεγάλη ανταπόκριση, την ημέρα εκείνη κυριολεκτικά το newsletter π ά γ ω σ ε!

Τι σημαίνει αυτό; Δεν το άνοιξε σχεδόν κανένας! Και αναφερόμαστε σε μία λίστα 40,000 νομίζω παραληπτών στο οικονομικό φάσμα.

Αυτό με άφησε τότε κατάπληκτο! Τι είναι αυτό, το οποίο γνώριζαν και προφανώς δεν γνώριζα εγώ; Πώς είναι δυνατόν να μην κάνεις τον κόπο να δεις έστω ένα μήνυμα, το οποίο είχε πάντα μία μεγάλη αποδοχή λόγω των θεμάτων του, όπως αυτά, τα οποία διαβάζετε και εδώ;

Κατάλαβα λοιπόν πως ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν ο Φ Ο Β Ο Σ!

Η περιπέτεια της πατρίδας μας από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους ξεκίνησε όχι μόνο από τις αστοχίες των πολιτικών. Είχε στην πραγματικότητα την βάση της στην φοβισμένη αντίδραση και στην προεξοφλημένη καταστροφή.

Σύμφωνοι! Οι πολιτικοί δεν ήταν ποτέ τα λαμπρά αστέρια. Αλλά ψηφίζονταν δεν εμφανίζονταν από το πουθενά.

Το ότι κάθε λογής δόλιος πολιτικός ή δημοσιογράφος ή επιχειρηματίας ή ξένη κυβέρνηση ή Δ.Ν.Τ. εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την κατάσταση με τα μνημόνια οφείλεται στο ότι διέγνωσαν πολύ σωστά την εσωτερική πνοή του φόβου, η οποία κατακυρίευσε τους πολίτες. Την οποίαν φυσικά και καλλιέργησαν για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι οποίοι σήμερα είναι περισσότερο από ορατοί.

Εάν όμως η αντίδραση τότε ήταν αντίδραση θάρρους και αποφασιστικότητας και όχι άκρατης ηττοπάθειας τότε δεν θα ρίζωναν ούτε φασιστικές ιδεολογίες, ούτε συνομωσιολογίες, ούτε κάθε είδους διεστραμμένες σκέψεις και συμπεριφορές. Δεν θα χρειαζόταν ούτε μνημόνιο ούτε τίποτα. Οι ίδιες (ανύπαρκτες όπως αποδείχτηκε) υγιείς δυνάμεις θα ανέστρεφαν το κλίμα.

ΑΥΤΟ είναι το “άλλο” Καστελόριζο. Το πραγματικό Καστελόριζο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες όλων των δεινών.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)