Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Κατασκευή Μονοκατοικιών (φωτος)

Η ομορφιά της μονοκατοικίας. Το δώρο της φύσης στην Ελλάδα και πώς να μην το χάσετε.

Ενότητα: Νόμος 4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020

Η Ελληνική Νομοθεσία δίνει πλήρη δικαιώματα στους πολιτικούς μηχανικούς στο να δημιουργούν και την αρχιτεκτονική μελέτη ενός κτιρίου. Για τους Αρχιτέκτονες δυστυχώς δεν είναι τόσο προοδευτική και αν και τους δίνει κάποια δικαιώματα για μικρά κτίρια σε μεγαλύτερα έργα απαιτείται συνυπογραφή με πολιτικό μηχανικό. Ας μην ξεχνάμε πως ο Αρχιτέκτονας είναι Αρχιτέκτονας ενώ ο Πολιτικός Μηχανικός είναι Μηχανικός. Ωστόσο νομίζω πως η αισθητική αντίληψη, η καλλιτεχνική παιδεία, ο σεβασμός στην παράδοση και η γνώση της συμπεριφοράς από τεχνικής απόψεως ενός κτιρίου είναι αναγκαίος για όλους όσους θέλουν να εμπλέκονται. Ο πολύ γνωστός και στην χώρα μας Σαντιάγκο Καλατράβα είναι Πολιτικός Μηχανικός.

Όσον αφορά τα έργα που παρουσιάζω είναι αλήθεια πως δεν απέφυγα τον πειρασμό να ασχοληθώ με την αρχιτεκτονική τους. Κυρίως τη διάταξη των όγκων. Όλα έχουν ολοκληρωθεί αλλά προτίμησα να δείξω μόνο τους σκελετούς τους. Οι τελικές επιλογές είναι και των πελατών μου και το σέβομαι πλήρως αυτό αν και μερικές φορές μπορεί να μην έχω την ίδια γνώμη. Οι συσχετισμοί των όγκων, η λειτουργικότητα και το κατασκευαστικό τμήμα είναι σαφώς δική μου ευθύνη και γι’ αυτό περιορίζομαι εδώ.

Σέβομαι ιδιαίτερα το έργο των Αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών και θεωρώ τιμή μου να μαθαίνω από τα έργα αξιόλογων ανθρώπων. Η εμπειρία, η βαθειά γνώση Μηχανικών με τεράστιο έργο είναι διαρκές σχολείο.

Σέβομαι ιδιαίτερα επίσης και το γεγονός πως λόγω των γνωστών συνθηκών που επικρατούν, εξαιρετικοί Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί δεν έχουν δώσει το έργο που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Συναντώ συχνά ανθρώπους με βαθειά παιδεία αλλά και ευαισθησίες που δυστυχώς ενώ τα προσόντα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν το κύριο πλεονέκτημά τους θεωρούνται μειονεκτήματα ως δήθεν έλλειψη «καπατσοσύνης» και προσαρμοστικότητας στον «κλικο-ποιημένο» ελληνικό χώρο.

Στις ενότητες που ακολουθούν έχω επιλέξει εντελώς ενδεικτικά τέσσερεις μονοκατοικίες. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των υλοποιημένων μονοκατοικιών υπερβαίνει τις είκοσι.

Προφανώς αποτελούν πολύ μικρό μέρος από σχετικά πρόσφατα (και όχι όλα βέβαια) έργα κυρίως διότι σε αυτά έχω αρχείο με φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Φωτογραφίες:

Για περισσότερα δείτε την ενότητα:

Κατασκευή Μονοκατοικίας (οδηγίες)