Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ζουλέϊκα για Πάντα!

Την ιστορία του Ιωσήφ υποθέτω πως τη γνωρίζετε. Από τα άκρως αγαπημένα μου πρόσωπα ενώ σε επόμενο άρθρο μου θα αναφερθώ εκτενώς σχετικά, διότι η μυθιστορηματική του ζωή είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε συμβολισμούς και μεταφυσικές ερμηνείες.

Αλλά αυτή, η οποία μου αρέσει για άλλους βέβαια λόγους είναι η Ζουλέϊκα! Αυτό υποτίθεται ήταν το όνομα της συζύγου του Πετεφρή ή Ποτιφάρ, του αρχηγού της φρουράς του Φαραώ, καθόλου αστείο αξίωμα δηλαδή.

Η Ζουλέικα ερωτεύτηκε παράφορα τον Ιωσήφ, τον οποίον αγόρασε ο σύζυγός της για υπηρέτη/δούλο, μετά τη γνωστή προδοσία των αδελφών του. Ο Ιωσήφ εθεωρείτο εξέχουσας ομορφιάς και ήταν τότε και πολύ νέος, 17-19 ετών.

Ο έρωτας αυτός όμως δεν έμεινε κρυφός και οι Εβραίοι σχολιαστές αναφέρουν μία πολύ πικάντικη αλλά και διδακτική  ιστορία:

Οι άλλες αριστοκράτισσες Αιγυπτίες του κύκλου της, γνωρίζοντας τον έρωτα της Ζουλέϊκα για τον Ιωσήφ, δεν έχαναν την ευκαιρία να την περιπαίζουν, επειδή έλεγαν ήταν ερωτευμένη με έναν Εβραίο σκλάβο. Μία ημέρα λοιπόν η Ζουλέϊκα προσκάλεσε τις φίλες της στο αρχοντικό της και σέρβιρε στην κάθε μία της από ένα πορτοκάλι μαζί με ένα μαχαίρι για να το κόψουν σε φέτες. Ενώ ασχολούνταν με αυτό, η Ζουλέϊκα ζήτησε από τον Ιωσήφ να περπατήσει μέσα από το δωμάτιο. Εκστασιασμένες από την ομορφιά του, όλες οι φίλες της κόπηκαν κατά λάθος με τα μαχαίρια ενώ το αίμα τους άρχισε να στάζει.

Η Ζουλέϊκα τότε υπενθύμισε στις φίλες της ότι θα πρέπει να υφίσταται αυτό το “μαρτύριο” κάθε ημέρα, δηλαδή να βλέπει τον Ιωσήφ στο χώρο της, δίπλα της.

Μετά από αυτό το γεγονός έπαψαν να την σχολιάζουν κοινώς… κατάπιαν τη γλώσσα τους!

Η συνέχεια ωστόσο της ιστορίας δεν ήταν και η καλύτερη για τον Ιωσήφ, ο οποίος αφού απέκρουσε τις ερωτικές προτροπές της Ζουλέϊκα κατέληξε στη φυλακή· τον κατηγόρησε ψευδώς πως προσπάθησε να τη βιάσει. Η αλήθεια είναι πως ο Πετεφρής κανονικά και με τη δύναμή της εξουσίας του θα είχε διατάξει το θάνατό του, αλλά φαίνεται πως διέθετε και κατανόηση αλλά και λιγότερο εκδικητική καρδιά.

Για την πληρότητα της ιστορίας η Ζουλέϊκα, η οποία ήταν ικανότατη αστρολόγος είχε προβλέψει πως θα τεκνοποιούσε με τον Ιωσήφ. Όμως από μία μικρή λανθασμένη απόκλιση των υπολογισμών της αυτό δεν συνέβη, ενώ η κόρη της, (υιοθετημένη σύμφωνα με κάποιες εκδοχές) έγινε σύζυγος του Ιωσήφ και επομένως η προφητεία εκπληρώθηκε αλλά όχι ακριβώς με δικά της παιδιά, παρά με εγγόνια!

Σύμφωνοι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα οικογενειακά του Ιωσήφ, ειδικά όταν μας χωρίζουν τόσοι αιώνες. Ωστόσο το βέβαιο είναι πως η Ζουλέϊκα πρέπει να ήταν εξαιρετικά ευφυής, σύμφωνα με το προηγούμενο περιστατικό, αλλά και ο αναγκαίος “μοχλός” προκειμένου ο Ιωσήφ να καταλήξει στη φυλακή και κατόπιν με τις ερμηνείες των ονείρων να ευρεθεί σχεδόν ισότιμος με τον Φαραώ.

Τελικά μάλλον όλοι… κέρδισαν (εκτός ίσως -σε έναν βαθμό- από την άτυχη αλλά συμπαθέστατη Ζουλέϊκα)!

Διότι αυτό, το οποίο οι άνθρωποι σχεδιάζουν για κακό, ο Θεός το εννοεί (ή το μετατρέπει) σε καλό και… καλά θα κάνετε να μην το ξεχνάτε ΑΥΤΟ ποτέ!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)