Το Στρεβλό Καρύδι

Προχθές είδα ένα εκπληκτικό μικρό video ανθρώπων πρώην καθηλωμένων σε αναπηρικό καροτσάκι να περπατούν! Με συγκλόνισε κυριολεκτικά! Οι άνθρωποι δεν είχαν ακριβώς θεραπευθεί. Ωστόσο ένας ρομποτικός μηχανισμός τοποθετημένος στην μέση τους με επίσης ρομποτικούς νάρθηκες αναλάμβανε να υλοποιήσει το θαύμα. Και οι άνθρωποι με τον τεχνητό και ευφυέστατο αυτόν τρόπο περπατούσαν και πάλι!

Αυτή η εξέλιξη μου θύμισε την περίπτωση του “στρεβλού καρυδιού”.

Το στρεβλό καρύδι στην πραγματικότητα είναι μέθοδος ή μάλλον τρόπος και νοοτροπία σκέψης. Βλέπουμε ένα θαυμάσιο καρύδι και εστιάζουμε στο ότι έχει αναπτυχθεί στρεβλά, όπως αυτό της φωτογραφίας. Συζητήσεις επί συζητήσεων για το εάν ευθύνεται η καρυδιά, το έδαφος, η τοποθεσία, το κλαδί, το ίδιο τέλος το καρύδι γιατί φύτρωσε με αυτόν τον τρόπο.

Από τις πολλές συζητήσεις το καρύδι ωριμάζει και πέφτει.
Και ξανά και ματα-ξανασυζητήσεις γιατί χάθηκε το στρεβλό καρύδι και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.

Ενώ η φυσιολογική μας αντίδραση θα ήταν απλά να κόψουμε το καρύδι, όπως είναι και είτε να το απολαύσουμε σαν ξηρό καρπό είτα να το χαρούμε άγουρο σαν γλυκό κουταλιού… καρυδάκι!

Πως συνδυάζονται τώρα τα προηγούμενα;

Μα οι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και δη καθηλωμένους στο καροτσάκι αντί να ψάχνουν για να εφεύρουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, ασφαλιστικά ταμεία, τρόπους πρόσβασης στις πόλεις και παντού σκέφτηκαν το αυτονόητο:

Πώς να σηκώσουν τους ανθρώπους αυτούς από το καροτσάκι!

Και ίσως να υπάρχουν και άλλοι αφανείς, οι οποίο εργάζονται πάρα πολύ σκληρά σε ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια για το πώς θα τους θεραπεύσουν οριστικά!

(Αλήθεια, το θέμα της ενεργοποίησης των νευρώνων της σπονδυλικής στήλης είναι ένα συναρπαστικό ερευνητικό πεδίο).

Αυτή είναι η λογική του ΜΗ στρεβλού καρυδιού!

Στην πολύ πρόσφατη εθνική τραγωδία το στρεβλό καρύδι έλαμψε, όπως και η ίδια η φωτιά. Το ερώτημα ήταν μόνο το ποιος και γιατί ευθύνεται για την καταστροφή.

Το σκεπτικό του ΜΗ στρεβλού καρυδιού είναι απλό: ευθύνεται η… φωτιά. Άρα πως αποτρέπουμε τις φωτιές, πως προετοιμαζόμαστε καλύτερα και εφόσον συντελεί και η αυθαίρετη δόμηση πως θα την εξαλείψουμε, με την έννοια του να μην υφίσταται κίνητρο να χτίσει κάποιος αυθαίρετο; Μία τεχνογνωσία, την οποία ομοιοπαθείς “χώρες” (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία) θα αγόραζαν οσοδήποτε.

Το ίδιο ισχύει και με το γνωστό ζήτημα των σημαιοφόρων μαθητών από άλλες εθνικές προελεύσεις. Το ΜΗ στρεβλό καρύδι σκέφτεται: την σημαία κρατά ο καλύτερος μαθητής. Ανταγωνίσου τον και ξεπέρασε τον! Γίνε ο καλύτερος! Τελεία και παύλα. Φυσικά το γιατί δεν είσαι ο καλύτερος είναι ένα θέμα στο οποίο εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάσεις και όχι εάν ο σημαιοφόρος προέρχεται από κάποια άλλη περιοχή του κόσμου.
(Τώρα βέβαια με την κλήρωση το στρεβλό καρύδι κέρδισε κατά κράτος, οπότε μην περιμένετε άλλα καρύδια. Αρκεστείτε στα βελανίδια).

Τον ίδιο φοβερά ανόητο τρόπο στρεβλής σκέψης άκουγα κατά κόρον (και ένιωθα εξαιρετικά άβολα) και στην Αμερική. Εκεί πάντοτε το θέμα ήταν πως «κάποιοι» αλληλοβοηθούνταν και προωθούνταν μεταξύ τους. Αυτός είναι ο τρόπος του στρεβλού καρυδιού. Το απλό όμως θα ήταν “κάνε και εσύ το ίδιο, αντί να προσπαθείς να βγάλεις το μάτι του συμπατριώτη σου, όπως τον ονομάζεις”, αλλά το προηγούμενο επιχείρημα αποτελούσε μία πολύ μακρινή και άπιαστη σκέψη.

Το κάθε Χάρβαρντ και M.I.T. είναι δίπλα σου, τα βιβλία υπάρχουν σε κάθε γωνιά και εάν έχεις… καρύδια γίνε ο πρώτος και ο καλύτερος.

Και μαζί με αυτό σκέψου το πρόβλημα στην ουσία του.

Κι όταν πλέον έλθει η κακιά η ώρα να είσαι στην γαλέρα κωπηλάτης και προσπαθείς να φορτώσεις περισσότερο κόπο στον δίπλα ομοιοπαθή σου ταλαίπωρο ή ακόμα πως θα κάνεις το κουπί σου ταχύτερο και ελαφρύτερο, αναλογίσου πως θα μπορούσε να ήσουν εσύ ο αρχηγός της γαλέρας. Κι ακόμα καλύτερα να ανήκε σε εσένα η γαλέρα.

Και το μέγιστο όλων: να την είχες καταργήσει την γαλέρα γιατί θα πίστευες στην ελευθερία των ανθρώπων. Τότε θα ήσουν ο πραγματικός φάρος! ΑΥΤΟ περιμένει η ζωή από εσένα!

Μην συζητάς για το στρεβλό καρύδι. Κόψε το!

Σημειώσεις:
1. Η φωτογραφία του… στρεβλού καρυδιού είναι από καρυδιά στον δρόμο Λουσών – Κλειτορίας (Μαζείκων) με φόντο τον κάμπο της Κλειτορίας. Απίθανα μέρη!
2. Το θαυμάσιο video μπορείτε να το δείτε στον λογαριασμό μου στο linkedin.