Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Σπίτι του Πάνου (VI) – Εκτίμηση Κόστους

Λοιπόν! Με ρωτάτε σχετικά με το κόστος του σπιτιού του Πάνου. Το σπίτι ήταν μέρος του προγράμματος πέτρινων σπιτιών της σειράς “T” (από την λέξη… τέλειο), όπου παρουσίασα μερικούς τύπους σχεδίων. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, συγκεκριμένα 3 Ιουνίου, αναθεωρήθηκε μία φορά στο ενδιάμεσο και έληξε στις 15 Μαΐου 2018.

Πρόκειται σε λίγες ημέρες να παρουσιάσω την νέα σειρά με ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά μοντέλα (ωραία, όπως τα… αυτοκίνητα) με έμφαση το Σπίτι του Πάνου και το επερχόμενο Σπίτι της Κατερίνας! Συνεπώς λίγη υπομονή ακόμα.

Ωστόσο θα ήθελα να έχετε υπ΄ οψιν σας μερικά πράγματα:

1. Δεν είμαι έμπορος. Μηχανικός είμαι. Ο πελάτης μου με τιμά με το να μου αναθέτει ένα έργο (πόσω μάλλον το σπίτι του!) και να με εμπιστεύεται. Υφίσταται η προσωπική σχέση, η οποία είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Συνεργαζόμαστε με κέφι για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Δεν θέλω να φτιάχνω σπίτια. Χαρά θέλω να δίνω στους πελάτες μου. Φυσικά θα πρέπει να έχω και το εύλογο οικονομικό όφελος, πρέπει φαντάζομαι και να… ζω και εγώ, αλλά ποτέ δεν κερδοσκόπησα. Άλλωστε τώρα θα έφτιαχνα μόνο…. ταινίες! Αλλά τότε οι ταινίες δεν θα ήσαν… ειλικρινείς!

2. Το πέτρινο εγγενώς είναι χειροποίητο. Δεν είναι… αυτοκίνητο, όπου θα το δείτε και θα το επιλέξετε. Ούτε το κόστος του μπορεί να καθορισθεί με ακρίβεια. Παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των υλικών, κυρίως της πέτρας, η τοποθεσία, η ευχέρεια των συνεργείων, η πρόσβαση στο οικόπεδο, η απόσταση από την Πάτρα είναι κρίσιμοι τομείς. Προσπαθώ πολύ να βελτιστοποιήσω τις παραμέτρους με στόχο το ελάχιστο κόστος. Η Πελοπόννησος πάντως και η Αττική είναι σαφώς στην επιθυμητή εμβέλεια.

3. Επίσης το κάθε κτίσμα είναι… ακίνητο (και όχι πάλι… αυτοκίνητο), άρα ο περιβάλλων χώρος, ο προσανατολισμός, οι ιδιαιτερότητες του οικοπέδου και της περιοχής είναι καίριας σημασίας. Κοινώς ΔΕΝ τυποποιείται.

4. Ως μηχανικός θέλω να μελετώ και φυσικά να υπογράφω ο ίδιος το κτίσμα μου. Πείτε το… βίτσιο, αλλά αυτό θέλω, συνεπώς περιορίζομαι από τις φυσικές μου αντοχές και κυρίως τον χρόνο μου.

5. Ξεκάθαρα: πρωτίστως θα ήθελα να γράφω άρθρα και να σκηνοθετώ ταινίες. Τα πέτρινα (νέα και οι αποκαταστάσεις τους) όπως και τα διατηρητέα αρχοντικά είναι πολύ κοντά στην καλλιτεχνική δημιουργία και γι’ αυτό ασχολούμαι με αυτά.

Συνεπώς το νέο πρόγραμμα “Τ” θα δημοσιευτεί σε λίγες ημέρες, μέχρι να τοποθετηθούν και τα κουφώματα στο Σπίτι του Πάνου για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα.

Θα πρέπει πάντως να υπολογίζετε για το Σπίτι του Πάνου ένα κόστος της τάξεως κατά μέσον όρο των 38,000 ευρώ (ενημέρωση Σεπ. 2018 με πολλά πρόσθετα). Οι διαστάσεις είναι 5,00Χ8,00 εξωτερικά και οι ωφέλιμοι χώροι 42,00 τμ μαζί με την εσωτερική σοφίτα. Τονίζω δεν είναι δεσμευτικό αυτό το νούμερο, το οποίο θα Περισσότερα στην συνέχεια.

Από τώρα πάντως να γνωρίζετε πως το νέο πλάνο “T”εστιάζει σε δύο τύπους, το Σπίτι του Πάνου και το Σπίτι της Κατερίνας, σχέδια, τα οποία έχω μελετήσει με πολύ προσοχή και ενδιαφέρον και –προφανώς- μου αρέσουν πάρα πολύ –ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ-, απλώς καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες (το Σπίτι της Κατερίνας είναι μεγαλύτερο και θα ενημερωθείτε για το κόστος του, αφού όμως το δείτε και εκείνο να αναγείρεται).

Αυτά, τα ολίγα και περιεκτικά.

Προφανώς είναι ονοματισμένα με τα ονόματα των πελατών μου της Κατερίνας και του Πάνου, οι οποίοι με τίμησαν και με εμπιστεύτηκαν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και τόλμησαν το μεγάλο βήμα, όταν όλα έδειχναν μαύρα. Δεν ήταν όμως!

Ακολουθεί η φωτογραφική… δόση σας!