Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Πατρικό της Μαρίας Κάλλας

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου και κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων μετέβην σε ένα χωριό δίπλα στην κωμόπολη του Μελιγαλά στην Μεσσηνία. Αυτό προέκυψε μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Δ. Νεοχωρίου Ιθώμης του Δήμου Οιχαλίας Ιωάννη Καλογερόπουλου.

Ομολογώ πως ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, όπου δέχτηκα πρόκληση από έναν δήμο με τον οποίον δεν έχω κανέναν συγγενικό δεσμό ή έστω κάποια άλλη σχέση. (Εξαιρείται ο Δήμος Καλαβρύτων, από τον οποίο είχα στο παρελθόν κληθεί για διάφορα τεχνικά θέματα από συμβουλευτικής απόψεως, αλλά εκεί ανέπτυσσα –και αναπτύσσω- και επαγγελματική δραστηριότητα).

Ο λόγος αφορούσε (και αφορά) το πατρικό πέτρινο σπίτι της μεγάλης μας αοιδού και υψιφώνου –ντίβας της ταιριάζει καλύτερα- Μαρίας Καλογεροπούλου (Κάλλας). Ο πατέρας της διατηρούσε φαρμακείο στην γειτονική κωμόπολη του Μελιγαλά και βεβαίως η Μαρία δεν γεννήθηκε εκεί αλλά στην Νέα Υόρκη. Αλλά όταν έφυγαν οι γονείς της το 1923 από το Νεοχώρι η μητέρα της ήταν ήδη έγκυος. Άρα είναι το σπίτι, όπου η Κάλλας “συνελήφθη” ως ύπαρξη…

Ήταν η πρώτη φορά, όπου άκουσα για αυτό το σπίτι και ήταν και η πρώτη φορά κατά την οποία παρέκλινα της πορείας μου προς Μελιγαλά. Δεν σας κρύβω πως μία πικρή γεύση ερχόταν στο στόμα μου ακούγοντας αυτό το όνομα.

Αλλά εκεί συνάντησα έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο και με τόσο ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις και αγάπη για τον τόπο του, (ο οποίος τόπος έχει απίστευτο και άγνωστο πλούτο) ώστε έμεινα κατάπληκτος. Και επειδή πάσχω και εγώ από έναν καλώς νοούμενο “τοπικισμό” και αγάπη για την Ελληνική επαρχία δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι ένοιωσα ακόμα μεγαλύτερη χαρά για αυτή την επίσκεψη.

Ο Δήμος Οιχαλίας δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της περιοχής και το πατρικό σπίτι της Κάλλας δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα σύμβολο του σπουδαίου πολιτιστικού υποβάθρου, το οποίο υφίσταται και μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της Ελληνικής υπαίθρου. Αλλά και το που μπορείς να φθάσεις, όταν είσαι φτιαγμένος από αυτό το κράμα: στην κορυφή του Κόσμου!

Από τις συζητήσεις με τον Δήμαρχο Αριστείδη Σταθόπουλο, όλα τα προηγούμενα φάνηκαν ξεκάθαρα. Υπάρχει τονίζω τεράστιο ενδιαφέρον και διάθεση να αποκομίσουν την καλύτερη αντίληψη στα ζητήματα αυτά, ώστε να αναδείξουν τον τόπο τους.

Η πρόσκληση μου αφορούσε συμβουλευτικά δύο ζητήματα:

1. Την στατική κατάσταση των χαλασμάτων, τρόπους στήριξης και σκέψεις για την αξιοποίησή του

&

2. Την προβολή της πατρικής οικίας της Κάλλας καθώς και των μνημείων της περιοχής μέσω των κινηματογραφικών μου δυνατοτήτων και του δικτύου μου.

Ο Ιωάννης Καλογερόπουλος με ξενάγησε σε ένα μέρος αυτών των μνημείων, όσο μας επέτρεπε και ο χρόνος, διότι ο τόπος βρίθει από αυτά και στην πορεία θα αναφερθώ εκτενώς.

Σημειώνω τέλος πως για τα προηγούμενα δεν υπήρξε κανενός είδους αμοιβή ενώ τα έξοδα μετάβασης μου καλύφθηκαν από τον Ιωάννη Καλογερόπουλο προσωπικά.

Δείτε τις φωτογραφίες των εναπομεινάντων χαλασμάτων και ονειρευθείτε την Κάλλας στην Σκάλα του Μιλάνου ή μάλλον στο Νεοχώρι εμπρός από τους πέτρινους τοίχους να στέλνει τις νότες της φωνής της στον ουρανό.

Σημ. για την φωτογραφία της Κάλλας:

Publicity photo of Maria Callas (1923 – 1977) as Violetta in La Traviata at the Royal Opera House (1958) by photograph Houston Rogers.

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)