Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Μυστικό του Αντίθετου

Όσες και όσοι δεν έχει τύχει ποτέ να οδηγήσετε αυτοκίνητο με το τιμόνι του στη δεξιά πλευρά (όπως βλέπει ο οδηγός) ίσως αναρωτιέστε πως θα είναι. Μπορεί να σας φαίνεται και πολύ δύσκολο. Και είναι ένα θέμα, εάν τυχόν θα πρέπει να μετακινηθείτε από μία περιοχή σε μία άλλη, όπου αλλάζει η φορά (εάν είναι σωστή η λέξη αυτή) οδήγησης. Στην Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ινδίες (γενικά στις πρώην αποικίες της Αγγλίας), αλλά και στην Ιαπωνία είναι ένα ζήτημα, το οποίο φυσικά ισχύει και αντιστρόφως.

Διότι δεν υπάρχει θέση… ανάποδα (αφού δεν μπορεί να οριστεί κάτι ως σωστό ή λάθος). Μία σύμβαση είναι, η οποία υιοθετήθηκε και τίποτε περισσότερο. Τι κάνεις όμως εάν βρεθείς στο… Χονγκ Κονγκ;

Είναι όμως απλό. Είναι πολύ απλό όταν κάνεις μία και μόνο μία σκέψη-παρατήρηση:

Ο οδηγός πρέπει να είναι πάντα στο κέντρο του δρόμου.

Μόλις το σκεφτείς σχεδόν αυτόματα ρυθμίζεται το μυαλό και ξαφνικά αποκτά το όλο θέμα μία συναρπαστική διάσταση. Μπορείς ΚΑΙ εσύ να οδηγήσεις αντίθετα και το πιθανότερο είναι να πιστέψεις πως είναι και καλύτερος ο τρόπος αυτός. Αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα, ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος. ΕΣΥ είσαι στην άλλη πλευρά πλέον.

Γιατί τώρα τα γράφω όλα αυτά; Προφανώς δεν έχω σκοπό να διδάξω μαθήματα οδήγησης (αν και αυτό θα σας είναι πολύ χρήσιμο εκτιμώ). Αυτό θα το κάνουν οι δάσκαλοί σας. Εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι πως όταν εντοπίσεις την κεντρική ιδέα, τη ραχοκοκαλιά μίας κατάστασης, με μία απλή “ρύθμιση” του μυαλού σου μπορείς να μεταβείς σχεδόν αυτονόητα στην αντίθετη. Είναι αμφίδρομο αυτό. Όσο όμως ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες και να προσπαθείς να εξηγήσεις το γιατί, δεν οδηγείσαι πουθενά.

Ας μην εστιάσουμε όμως σε εκείνα με τα οποία νοιώθεις άνετα ή όμορφα, αλλά με τα… “άλλα”. Εντόπισε την ιδέα και τότε αυτό, το οποίο σε ενοχλεί, σε καταθλίβει ή έστω σε καταπιέζει μπορεί να αποτελέσει το επόμενό σου πλεονέκτημα! Εντόπισε τον άξονα… την κεντρική σύμβαση και μετά γύρισέ την… αντίθετα!

Σημ. Στις φωτογραφίες μου (στον παρακάτω σύνδεσμο στο Facebook), από τις οποίες έχω αφαιρέσει το φόντο ένα πανέμορφο, αλλά… ελαττωματικό (για την Ελλάδα) αυτοκίνητο στη Λεμεσό στην Κύπρο, διότι τοποθέτησαν… λάθος το τιμόνι! Χα!

https://www.facebook.com/teucris/posts/4667958296556094

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)