Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Ηθικό Πλεονέκτημα του Σαχριάρ

Δεν γνωρίζω εάν το… γνωρίζετε αλλά οι “Αραβικές Νύχτες”, γνωστές και ως “Χίλιες και μια Νύχτες” ή κοινώς “Τα Παραμύθια της Χαλιμάς”, ξεκινούν με την ιστορία δύο… απατημένων αδελφών Περσών βασιλέων!

Του Σαχζενάν και του Σαχριάρ.

Και των δύο οι βασίλισσες όχι μόνον τους απατούσαν με τον ή τους (😉αυλικούς τους αλλά και συνωμοτούσαν και επιβουλεύονταν τη ζωή τους!

Όταν το κατάλαβαν αυτό ο μεν ένας, ο μεγαλύτερος ο Σαχζενάν, κάθησε και σκέφτηκε πως είχε πολύ άδικο να νομίζει πως ήταν ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος του κόσμου!

Η προδοσία φαίνεται πως είναι η αναπόφευκτη μοίρα για όλους τους δυνατούς και μεγάλους ανθρώπους.

“Τι κουτός που είμαι”, σκέφτηκε “να στενοχωριέμαι για αυτά τα πράγματα και να θέλω να πεθάνω από το κακό μου”. Και ορκίστηκε πως ποτέ του από τη στιγμή εκείνη και μετά δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να βασανίζεται και να φαρμακώνεται από αυτές τις σκέψεις.

Ο μικρότερος αδελφός του ο Σαχριάρ, όταν έμαθε για τα φοβερά πράγματα, τα οποία άκουσε για τη γυναίκα του, λύσσαξε από το κακό του και έδωσε αμέσως διαταγή να θανατώσουν τη βασίλισσα και τους συντρόφους της.

Ύστερα από αυτή τη σκληρή τιμωρία, πήρε την απόφαση, για να είναι σίγουρος πως δεν θα τον προδώσει ποτέ καμία, να παντρεύεται κάθε ημέρα και διαφορετική γυναίκα, να ζει μαζί της μόνο μία ημέρα και το άλλο πρωί να την θανατώνει.

Ο Σαχριάρ είχε το “ηθικό πλεονέκτημα”!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)