Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Γούνινο Παλτό και οι Πρέσπες

Η Κυρία και ο Κύριος Μπίξμπυ είναι ένα πολύ καθώς πρέπει ζεύγος στην Νέα Υόρκη. Ο Κύριος Μπίξμπυ είναι οδοντίατρος. Η Κυρία Μπίξμπυ μία φορά κάθε μήνα επισκέπτεται την ηλικιωμένη θεία της στη Βαλτιμόρη. Στην πραγματικότητα όμως επισκέπτεται τον Συνταγματάρχη εραστή της.

Ο Συνταγματάρχης ωστόσο τα Χριστούγεννα αποφασίζει να διακόψει τη σχέση του μαζί της και για αντάλλαγμα της δωρίζει μία πανάκριβη γούνα από μινκ μαζί με μία επιστολή χωρισμού. Η Κυρία Μπίξμπυ είναι μεν απαρηγόρητη, αλλά και η γούνα είναι… γούνα. Αποφασίζει να δεχθεί το πικρό δώρο, αλλά έχει ένα θέμα. Πώς θα το παρουσιάσει στον σύζυγό της, διότι η θεία της δεν θα μπορούσε να της δώριζε κάτι ανάλογο αφού ήταν φτωχή.

Τότε εξυφαίνει ένα πονηρό σχέδιο. Πηγαίνει σε ένα ενεχυροδανειστήριο (όπου εκτιμούν την γούνα ως ένδυμα και όχι ως δέρμα) και λαμβάνει μία απόδειξη “άμα τη εμφανίσει” (ήταν ανώνυμη και όποιος την παρουσίαζε θα ελάμβανε το πακέτο).

Με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη εξηγεί στον σύζυγό της πως βρήκε αυτήν την απόδειξη στο ταξί και την πήρε. Ο Κύριος Μπίξμπυ αμέσως αποφασίσει να την… εξαργυρώσει παρά τις αντιθέτου υποτίθεται ηθικές αντιρρήσεις της συζύγου του. Μετά από κάποιο διάστημα της τηλεφωνεί από το οδοντιατρείο του να περάσει για να δει τι περιείχε το πακέτο-έκπληξη!

Η Κυρία Μπίξμπυ καταχαρούμενη σπεύδει να χαρεί τη γούνα της!

Φθάνοντας ο ο Κύριος Μπίξμπυ της δίνει το πακέτο και της δηλώνει πως είναι και το Χριστουγεννιάτικο δώρο του! Μόλις όμως η Κυρία Μπίξμπυ το ανοίγει αντί για την πανάκριβη γούνα βλέπει προς μεγάλη της απογοήτευση της μία φθηνή μάλλινη ζακέτα! Αμέσως αντιλαμβάνεται πως ο ενεχυροδανειστής εξαπάτησε το σύζυγό της και σκέφτεται με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να αντιδράσει.

Περιμένοντας το σύζυγό της να αναχωρήσουν μαζί για το διαμέρισμά τους και σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά και μη μπορώντας να κάνει και κάτι βλέπει την όμορφη γραμματέα του συζύγου της να βγαίνει αεράτη από το οδοντιατρείο με την… γούνα της!

Ο κύριος Μπίξμπυ ήταν αρκετά τσιφούτης όσον αφορά το δώρο της συζύγου του αλλά όχι τόσο όσον αφορά την γραμματέα του (και όχι μόνον)!

Η Κυρία Μπίξμπυ αντιλαμβάνεται πλέον την πικρή αλήθεια μη μπορώντας όμως να κάνει απολύτως τίποτα.

Η Κυρία Μπίξμπυ είναι ο πρωθυπουργός μας και η πανάκριβη γούνα το όνομα της Μακεδονίας. Οι υπόλοιποι οσονούπω θα το αντιληφθείτε.

Με αυτόν τον ωραίο τρόπο την πάτησε η πονηρή Κυρία Μπίξμπυ και ο (υποτίθεται πανέξυπνος δια τους εντοπίους) πρωθυπουργός μας!

Σημ. Η ιστορία δεν είναι δική μου. Προέρχεται από ένα παλαιό ανέκδοτο του 1939, το οποίο μετέγραψε ο Roald Dahl το 1959 και μάλιστα γυρίστηκε και τηλεοπτικό επεισόδιο. Ταιριάζει όμως θαυμάσια με την υπόθεσή μας.