Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Φούσκα των Κρατών

Τον Φεβρουάριο του 2008 βιώσαμε την λεγόμενη φούσκα των ακινήτων με τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής “κρίσης”. Τώρα επίκειται να ξεσπάσει η φούσκα των κρατών, πάντα κατά τη γνώμη μου. Τι εννοώ;

Ο μηχανισμός κάθε “κρίσης” είναι ένας: δημιουργώ προσδοκίες και πριμοδοτώ ένα προϊόν, την τιμή του οποίου τεχνητά αυξάνω, πείθω το κοινό να επενδύσει σε αυτό και αφού συγκεντρώσω, όσα κεφάλαια εκτιμώ πως μου λείπουν για μία υπερ-πλούσια και πολυτελή υπόλοιπη ζωή μου, εγκαταλείπω με τα κέρδη, αφήνοντας τους πάντες στα κρύα του λουτρού.

Η ENRON, (διαβάστε και την Ανάλυση και Προβλέψεις σχετικά με την Ενέργεια και τις Επιπτώσεις της), με ανύπαρκτα μελλοντικά κέρδη πριμοδοτούσε τη μετοχή της, στην οποίαν επένδυε το κοινό και αφού ρευστοποίησαν οι γνώστες τις δικές τους μετοχές με τα τεράστια κέρδη, έφυγαν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια (όπως περιγράφουν και οι στίχοι ενός λαϊκού τραγουδιού).

Η επόμενη “κρίση” εκτιμώ πως θα αφορά τα κρατικά ομόλογα και θα συμπαρασύρει οτιδήποτε είναι συσχετισμένο με αυτά (τράπεζες και κυβερνητικές οντότητες). Τα κράτη λειτουργούν πλέον όπως περίπου η ENRON. Ευμάρεια στους αριθμούς αλλά συνεχής υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών τους. Μελλοντικές προσδοκίες και μεγαλεπήβολα σχέδια και έργα, αλλά ένα 30%, όπως προκύπτει από τις φειδωλές στατιστικές στη Γερμανία δύσκολα ανταπεξέρχεται στο κόστος διαβίωσης. Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αγγίζει το 50% σε άλλες Δυτικές οικονομίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αυτός ο απρόβλεπτος παράγοντας, ο οποίος “χάλασε” το οικοδόμημα.

Η ENRON, κατασκεύασε ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία, αλλά “αμέλησε” να προβλέψει πως οι Ινδοί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος αγοράς της. Όπως οι εθνικοί δρόμοι στην Ελλάδα… Αλήθεια, η τιμή της βενζίνης σταθεροποιείται στα 2,30-2,50 ευρώ/λίτρο και φαίνεται πως… ξεχάστηκε και αυτό.

Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τη λέξη Κίνα, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ENRON.

Εάν ξεσπάσει αυτή η “κρίση”, όπου τα ασφαλέστερα –υποτίθεται- κρατικά ομόλογα μετατραπούν σε χρησιμοποιημένα πετσετάκια θα πρέπει να “σκουπιστεί” και ολόκληρο το πολιτικό γίγνεσθαι.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)