Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Βαθύτερο Νόημα των Φτερών

Να αρχίσω με μία εντυπωσιακή πληροφορία (τουλάχιστον, όπως την εξέλαβα ο ίδιος): Κανένα έντομο δεν διαθέτει περισσότερα από δύο ζεύγη φτερών. Εάν εξαιρέσουμε κάποια φανταστικά όντα της Κινεζικής και της Εβραϊκής μυθολογίας 4 είναι ο μέγιστος αριθμός φτερών, (πρέπει να το έχω ξαναγράψει αυτό).

Τι τα χρειάζονται τα φτερά; Μα για να… πετάνε!

Οι… άγγελοι όμως γιατί τα έχουν; Ως άυλες υπάρξεις προφανώς δεν τα έχουν ανάγκη. Κι όμως σε κάθε απεικόνιση πάντοτε τα φτερά είναι εκεί.

Αυτήν την απορία ομολογώ πως την είχα πάντοτε. Δεν είναι θέμα, ούτε θα ήθελα να το θίξω στο εάν κάποιος πιστεύει ή όχι στην ύπαρξη των αγγέλων. Ας σεβαστούμε την πίστη καθεμίας και καθενός.

Αλλά έστω και από θεωρητικής απόψεως νομίζω πως θα πρέπει να το εξετάσουμε.

Όταν προ καιρού παρατηρούσα πολύ προσεκτικά κάποιες λιβελούλες σε μιά ερημική λιμνούλα (είπαμε το ‘χουμε το κουσούρι με τα ρέματα) παρατήρησα κάτι, το οποίο δεν είχα σκεφτεί προηγουμένως.

Τα φτερά της λιβελούλης είναι διάφανα! Βέβαια και της μύγας είναι και του κουνουπιού, αλλά δεν μου είχε τότε περάσει από το μυαλό. Όχι όμως και της πεταλούδας!

Μετά εντελώς συνειρμικά βλέποντας μία… συκιά θυμήθηκα μία δοξασία περί της “βαριάς” σκιάς της. Δεν ήταν καλός έλεγαν οι ίσκιος της και το θυμάμαι να το έχω ακούσει αυτό στα χωριά αρκετές φορές.

Ενώ του πλατάνου η σκιά κάθε άλλο παρά κακή λογιζόταν. Γι΄ αυτό και τα δημοτικά τραγούδια πλάτανους αναφέρουν και όχι… συκιές.

Αυτό με οδήγησε στην προσωπική μου απάντηση:

Τα φτερά στους αγγέλους (ή τους δαίμονες) δεν έχουν το νόημα της πτήσης αλλά της “σκιάς” την οποία ρίχνουν σε όσους ευρίσκονται “υπό την σκέπη τους”, για να χρησιμοποιήσω μία τόσο χαρακτηριστική έκφραση.

Οι άγγελοι ρίχνουν “φωτεινή” σκιά και σε γεμίζουν ενέργεια και αισιοδοξία για την ζωή. Οι δαίμονες ρίχνουν “σκοτεινή” σκιά ενώ σου απορροφούν κάθε ενέργεια για την ζωή.

Και γνωρίζετε πως ίσως υπάρχει μία πιθανότητα να επαναφέρετε έναν… νεκρό στην ζωή, αλλά είναι απείρως δυσκολότερο να επαναφέρετε έναν… ζωντανό στη ζωή.

Και μετά από τα προηγούμενα άρχισαν να περνούν και άλλες εκφράσεις στο νου μου περί φτερών και σκιάς.

Το τελικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι πως δεν έχει καμία σημασία εάν αυτή/ός ή ό,τι θαυμάζετε ή σας εντυπωσιάζει ή σας ελκύει μπορεί να πετάξει (άγγελοι και δαίμονες), αλλά τι είδους σκιά ρίχνει επάνω σας με τα φτερά του.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)