Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Αιγαίο της… Δυναστείας των Μινγκ

Πριν από πολύ λίγα χρόνια, κάποιοι πανέξυπνοι… πανηλίθιοι, εξέδωσαν έναν κατάλογο με τις εθνικότητες σπουδαίων ανθρώπων ανά τους αιώνες. Ο κατάλογος αυτός έλαβε αρκετή δημοσιότητα, διότι αυτοί οι πανηλίθιοι ήταν (είναι ακόμα;) φοιτητές ενός γνωστού Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ταξινόμησή τους, ο Όμηρος ήταν… Τούρκος, το ίδιο και ο Θαλής ο Μιλήσιος ενώ ο Κεμάλ Ατατούρκ… Έλληνας! Τι έκαναν δηλαδή; Απέδωσαν υπηκοότητες (ούτε για… Golden Visa να ήταν) σύμφωνα με τον τόπο γέννησης των προσωπικοτήτων και ποιος κατέχει τα εδάφη αυτά σήμερα· εξ΄ ού και ο Όμηρος Τούρκος, επειδή εικάζεται πως η Σμύρνη ήταν ο τόπος γέννησής του και ο Κεμάλ Έλληνας, αφού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη!  Φυσικά όλοι οι Ίωνες φιλόσοφοι απέκτησαν Τουρκικά διαβατήρια και βεβαίως η γελοιότητα αυτής της “μελέτης” δεν είχε όρια.

Ο εθνικισμός είναι πάντα πηγή δεινών. Άλλο να αγαπάς την πατρίδα σου και άλλο να πλάθεις όνειρα έπαρσης ή να τον εξευτελίζεις. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή υπεισέρχεται σε ένα επικίνδυνο για την ίδια και γελοίο πεδίο: προσπαθεί να πολιτογραφήσει και να αποδώσει… υπηκοότητα σε μία μυθική, ιστορική ονομασία, όπως είναι το Αιγαίο! Εάν είναι τούτο δυνατόν! Αυτό καθιστά το εγχείρημα ανοησία, όπως και το ανάλογο των Σκοπιανών, καθαρά Σλαβικής καταγωγής, οι οποίοι θέλουν να πολιτογραφήσουν τον Αλέξανδρο… Σκοπιανό.

Φυσικά και τα παράλια της Ιωνίας ανήκουν (δια υφαρπαγής και ξεριζωμού των Ελλήνων κατοίκων τους) τώρα στην Τουρκία και το Αιγαίο τα διαβρέχει. Εάν όμως αύριο η Κίνα καταλάβει και την Ελλάδα και τηνΤουρκία, θα αλλάξει και την ονομασία του Αιγαίου σε… Αιγαίο της Δυναστείας των Μινγκ ή…. Κινεζικό Πέλαγος;

Το ατόπημα και των δύο είναι πως αντί να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους και να προσπαθούν να βελτιωθούν, νομίζουν πως με το να καπηλευτούν έναν πρόγονο κάποιου άλλου λαού ή εάν αλλάξουν μία ονομασία αιώνων θα αποκομίσουν κάτι. Είναι όπως άνθρωποι με παππούδες βοσκούς στην Ελληνική ύπαιθρο (μία έντιμη πραγματικότητα του παρελθόντος) να επιδιώκουν να συσχετισθούν με αριστοκράτες της Γαλλικής αυλής του Λουδοβίκου επειδή τώρα κατοικούν στο αρχοντικό ενός Γάλλου πρώην ευγενή.

Ώρες-ώρες αρχίζω να πιστεύω πως “μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι”.