Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τουρκία και Brexit

Ίσως σας παραξενεύει αυτός ο τίτλος. Τι σχέση μπορεί να έχει η Τουρκία με το Brexit και πώς μπορούν αυτά τα δύο να επηρεάσουν την κατάσταση στην περιοχή μας; Η Αγγλία δεν έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όσα κατά καιρούς γράφονται. Ούτε το Brexit έχει αναλυθεί ορθά, απλά έχει περιοριστεί σε θέματα δασμών, διδάκτρων και ταξιδίων (ως παραδείγματα τα αναφέρω).

Η Αγγλία έφυγε από την Ε.Ε. για να εξασκήσει αυτό, το οποίο γνωρίζει καλύτερα, από οποιονδήποτε άλλον στη Γη: να… εκμεταλλεύεται τους άλλους. Η Γερμανο-κρατούμενη και χρεοκοπημένη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε εδώ και αρκετό καιρό να της προσφέρει τίποτα· ή τουλάχιστον τα οφέλη της (διότι η Αγγλία ποτέ δεν έχασε) ήταν πλέον αμελητέα σε σχέση με το κόστος παραμονής της. Η Αγγλία έφυγε για να ασχοληθεί με παγκόσμια ζητήματα, τομέας στον οποίον έχει τεράστια εμπειρία (και πολύ μεγαλύτερα κέρδη). Άνω τελεία εδώ.

Η Τουρκία στην παρούσα φάση δεν είναι επικίνδυνη. Λόγια πολλά αλλά επί της ουσίας τίποτα. Ούτε είναι και σε καλή κατάσταση εσωτερικά. Είναι η τέλεια πρόκληση. Η Αγγλία θεωρώ πως από εκεί θα αρχίσει να ανοικοδομεί την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία της…. Κάποιος εξ΄ άλλου πρέπει να την… χρηματοδοτήσει. Εκτιμώ πως θα έχουμε εξελίξεις και στα εσωτερικά της Γείτονος και… γενικώς. Και όταν η Αγγλία βάζει το χεράκι της κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Απότομες μεταβολές, απρόβλεπτα γεγονότα είναι οι φράσεις κλειδιά. Θα φανούν εδώ και οι συνέπειες της άλλης μεγάλης παγίδας στην οποία η Ελλάς έπεσε μεγαλοπρεπώς (αυτής με τη συμφωνία των Πρεσπών). Και σημειώνω, πως όταν γράφω για εθνικά θέματα, ποτέ η οπτική μου γωνία δεν έχει κομματική χροιά. Τελειά και παύλα εδώ. Να ανατρέξετε στα παλιότερα σχετικά άρθρα μου (ευτυχώς είναι δημοσιευμένα), όπου έγραφα για το ποια δύναμη έστησε την παγίδα. Από χθες είναι… ελεύθερη και οι κάτοικοι της συνεχίσουν να οδηγούν και από τα δεξιά!

Η Ελληνική διπλωματία πρέπει να εστιάσει πάρα πολύ προσεκτικά στις κινήσεις του Λονδίνου. Μα πάρα πολύ προσεκτικά.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)