Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τοίχοι και Προσωπικά Δεδομένα

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια και στην αρχή της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου που ένας πολύ καλός μηχανικός τότε μου έλεγε:

“Παιδί μου για να στηρίξεις έναν τοίχο, (εννοώντας τη θεμελίωση) θα πρέπει κατ’ αρχήν να… έχεις τοίχο! , με απλά λόγια δηλαδή δεν μπορείς να στηρίξεις ένα δομικό σύστημα εάν δεν είναι όντως αυτό. Προηγουμένως λοιπόν από την όποια επέμβαση στα θεμέλια ή αλλού θα πρέπει να υπάρχει ένας σταθερός τοίχος για να στηριχθεί. Από τις κορυφαίες συμβουλές, τις οποίες έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια.

Μεταφορικά αναφέρω τη φρενίτιδα των προσωπικών δεδομένων και περί της κλοπής και χρήσης τους. Για να έχει νόημα να τα υποκλέψεις (τα δεδομένα) πρέπει να υφίσταται μία… προσωπικότητα.  Άρα πρώτα πρέπει να σκεφτείς να δομήσεις προσωπικά δεδομένα και κατόπιν να ανησυχείς μήπως σου τα υποκλέψουν.

Αλλά εάν δημιουργήσεις μία “ανεξάρτητη” προσωπικότητα δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, διότι τις αποφάσεις τις λαμβάνεις εσύ ο ίδιος. Συνεπώς τα προσωπικά σου δεδομένα ουσιαστικά είναι άχρηστα αφού είσαι ανεπηρέαστος από τις επιλογές άλλων.

Σημ. Προφανώς υφίσταται συμβολισμός στο σχόλιο και το νόημα είναι η ανάπτυξη ανθρώπων με προσωπικότητα και όχι ανθρώπων -“δεδομένων”. Στην δεύτερη περίπτωση κινδυνεύεις να απολέσεις κάτι, το οποίο… δεν διαθέτεις ενώ στην πρώτη αυτό, το οποίο έχεις, δεν υποκλέπτεται.