Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τι Θέλει να Κάνει Αυτό το Δέντρο;

Σήμερα ήταν μία πολύ όμορφη ημέρα στην Κορινθία. Βέβαια να έχετε πάντα υπ΄όψιν σας πως δεν πρόκειται για ταξίδια αναψυχής. Το μυαλό οφείλει να εργάζεται και να επεξεργάζεται τα δεδομένα. Προέχει το έργο και οι πληροφορίες σε βομβαρδίζουν με ακατάπαυστο ρυθμό.

Πώς θα γίνει, ποιές είναι οι βέλτιστες λύσεις, ποιά τα πιθανά προβλήματα; Και πάντα ένα έργο είναι πολύ πλούσιο σε κάθε είδους εμπόδια και δυσκολίες.

Στην επιστροφή όλη αυτή η τεράστια κατανάλωση ενέργειας προκαλεί μία χαλάρωση λόγω της ανασύνταξης των δεδομένων. Αλλά ακριβώς σε αυτές τις ανύποπτες στιγμές συμβαίνουν τα καλύτερα, για τον απλούστατο λόγο πως είναι οι πιό δημιουργικές. Βλέπετε λοιπόν, πως η έννοια της δημιουργίας δεν βασίζεται στο να μην κάνεις τίποτα και να περιμένεις (ή ακόμα χειρότερα να διαμαρτύρεσαι), αλλά στο να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα!

Και τότε σταματάς στο πιό κατάλληλο σημείο (όπως το νιώθεις εσύ όμως) πιάνεις στα χέρια σου την κάμερα και κινηματογραφείς. Κι εκεί που έχεις χαθεί κατά κάποιον τρόπο στο πευκοδάσος με τα ευθυτενή πευκάκια νάσου κι ο… αναρχικός!

Τι είναι αυτό σκέφτεσαι; Τι θέλει να μας πει αυτός ο κορμός σαν… σιφώνι; Και είναι και αδιόρθωτος, διότι λίγο ψηλότερα πάλι οριζοντιώνεται. Τελικά μάλλον βρίσκει τον δρόμο του. Αλλά θα τον βρεί;

Εψαξα και πολλά άλλα σημεία στο δάσος, αλλά τον κορμό αυτόν μόνο τούτο το δέντρο είχε. Τι θέλει όμως να πει;

Κοιτάζω ώρα την φωτογραφία και σκέφτομαι. Από όλα τα δέντρα του δάσους μόνο αυτό πρόσεξα. Μόνο αυτό φωτογράφισα. Το πλέον δύσμορφο. Αλλά το μοναδικό και ξεχωριστό.

Και αμέσως μετά “είδα” έναν αγωνιστή όχι της ζωής αλλά της φύσης. Ένα δέντρο Δ.Μ.Ε.Α. (Δέντρο με ειδικές ανάγκες), το οποίο παρ΄όλες τις δυσκολίες ανάπτυξής του συνεχίζει την άνοδο του προς τον ουρανό. Κι εκεί που οριζοντιώνεται είναι γιατί απογοητεύεται και σκέφτεται να τα παρατήσει. Αλλά δεν το κάνει. Συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Το πληρώνει βέβαια με τον πιό αδύναμο κορμό του αλλά τι σημασία έχει; Ανεβαίνει.

Ενα δέντρο αγωνιστής, ένα δέντρο το οποίο η φύση εξαναγκάζει να κατευθυνθεί προς το χώμα, αλλά αυτό δεν υποκύπτει και αντιστρέφει την πορεία του και συνεχίζει.

Το αγάπησα αυτό το δέντρο.