Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα Φώτα στο Βουνό

Όταν ήμουν μικρός (και δεν είχαν χτιστεί κάποιες πολυκατοικίες) από το παράθυρό του δωματίου μου κάθε βράδυ έβλεπα κάποια φώτα στο βουνό. Το βουνό ήταν το Παναχαϊκό όρος και τα φώτα ήταν ξεκάθαρα φώτα σπιτιών.

Τα βράδια επίσης όταν ετύχαινε να επιστρέφω από τα διάφορα χωριά της Αχαΐας, πάλι έβλεπα κάποια φώτα μέσα στη νύχτα σπιτιών κάπως απομονωμένων από τα υπόλοιπα.

Μία αίσθηση νοσταλγίας και ονείρου με περιτριγυρίζει όταν κάνω αυτές τις σκέψεις. Πάντα ήθελα να μάθω τι συνέβαινε ΜΕΣΑ σε αυτά τα σπίτια. Η γοητευτική εικόνα τους στη νύχτα, στην απόλυτη ερημιά αλλά κυρίως οι πετούμενες σκέψεις μου, μου δημιουργούσαν ένα περίεργο συναίσθημα. Το οποίο πάντα ήταν εξιδανικευμένο. Φαίνονταν τόσο ωραία, άρα κάτι ωραίο θα υπήρχε πίσω από αυτά.

Αυτά σκεφτόμουν όσο ήμουν μικρός. Στην πορεία όμως έμαθα πως αυτά τα ρομαντικά και γοητευτικά φώτα μπορεί να έκρυβαν… οτιδήποτε.

Μία όμορφη οικογένεια, αλλά ίσως και μία βίαιη. Μία παραμυθένια ζωή, ίσως όμως και ένα εφιάλτη. Μία χαρά ενός παιδιού ή μία κακοποίηση. Και αλήθεια ποτέ μου δεν έμαθα τι έκρυβαν αυτά τα νοσταλγικά φώτα.

Έμαθα όμως κάτι διαφορετικό. Πως ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι κρύβεται πίσω από κάτι, το οποίο ΕΣΥ θεωρείς γοητευτικό. Και η πραγματικότητα πίσω από την ομορφιά, την οποία ΕΣΥ πρακτικά δημιουργείς με το μυαλό σου μπορεί να είναι τρομακτική. Αλλά όμως το μυαλό σου επιμένει να βλέπει πάντα πίσω από ένα μοναχικό φως μία ωραία εικόνα.

Τα φώτα του βουνού είναι γοητευτικά, όπως και κάθε μοναχικό φως στη ζωή, αλλά η ένδειξη δεν είναι απόδειξη. Κι εσύ κοιμάσαι με το όνειρο. Και πρέπει να κοιμάσαι με το όνειρο γιατί είσαι παιδί. Και δεν πρέπει να σκέφτεσαι το χειρότερο αλλά να ονειρεύεσαι το όμορφο. Όταν όμως μεγαλώσεις πρέπει να βλέπεις και την άλλη εκδοχή. Πρέπει τουλάχιστον να την υποθέτεις και να χαίρεσαι όταν δεν συμβαίνει.

Δεν πρέπει να παρασύρεσαι από τα νοσταλγικά φώτα. Ούτε από ένα αγγελικό πρόσωπο. Ούτε από όμορφες θεωρίες. Ναι μπορεί το πρόσωπο να είναι όντως αγγελικό, ναι μπορεί οι θεωρίες να είναι υπέροχες αλλά ποια είναι η αληθινή τους φύση;

Κι όπως βλέπεις τα φώτα στα βουνό και δεν γνωρίζεις, το ίδιο μπορεί να σκέφτεσαι βλέποντας ανθρώπους. Ιδεολογίες, ωραία λόγια.

Μη σε πλανεύουν τα φώτα στο βουνό.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)