Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα Μυστήρια του Ερυμάνθου

Η Αναζήτηση (επεισόδιο 1ο από 4)

Πριν λίγες ημέρες έλαβα ένα μήνυμα από τον γνωστό παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών Δημ. Κουτσογιάννης, ο οποίος μου ζήτησε να συνοδεύσω κινηματογραφικά μία αποστολή εξαιρετικά κατηρτισμένων αναζητητών με στόχο την αναζήτηση και ανεύρεση του Ερυμάνθιου Κάπρου.

Η πρόκληση ήταν τεράστια. Ως αμοιβή ζήτησα μόνο την αγορά ιπτάμενων αθλητικών παπουτσιών, ώστε στην περίπτωση συνάντησης με το… “Τέρας” να απομακρυνθώ τάχιστα! Η Τέχνη απαιτεί θυσίες, αλλά όχι… ανθρωποθυσίες!

Η ειδικευμένη ομάδα ξεκίνησε με δύο αυτοκίνητα και κατέληξε στο Αλεποχώρι. Το Αλεποχώρι είναι πασίγνωστο εκτός των άλλων (εννοώ τον Ερυμάνθιο κάπρο) και για τις περίφημες πίστες αναρρίχησης. Όντως από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Μην ξεχνάτε πως τα Ελληνικά βουνά δεν είναι μόνο πέτρες και βράχια, δάση και υπέροχα φυτά και ότι άλλο μαζί…

Είναι ζωντανή η Ελληνική ιστορία!

Ανεβαίνοντας στον Ερύμανθο είναι σαν να κατεβαίνεις χιλιάδες χρόνια πριν στις απαρχές της Ελληνικής μυθολογίας!

Η διαδρομή αρχικά ήταν μάλλον εύκολη και φυσικά εξαιρετικά ευχάριστη. Βατός χωματόδρομος·  θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τα αυτοκίνητα για δύο περίπου χιλιόμετρα, αλλά αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ο δρόμος ως προθέρμανση. Η θέα θαυμάσια αλλά και κάποια ανησυχητικά σημάδια… Απότομες πλαγιές, υπόνοια κατολισθήσεων και φυσικά και μία καθησυχαστική γειτνίαση με τον πολιτισμό…

Όλα όμως ξαφνικά άλλαξαν! Σε μία στροφή αρχίσαμε να διπλωνόμαστε μέσα στο βουνό. Η πρώτη έκπληξη: Ένας καταρράχτης! Και το κυριότερο κάτι τεράστιοι βράχοι έτοιμοι να αποκολληθούν για να συναντήσουν το τυχερό περπατητή! Είπαμε,  η ταχύτης σώζει πολλές φορές!

Δεν δώσαμε περισσότερη σημασία και συνεχίσαμε την πλέον εντελώς διαφορετική διαδρομή. Τώρα τέλος οι ευκολίες. Μονοπάτι και μάλιστα δύσβατο!

Τα Μυστήρια του Ερυμάνθου
Ο Παγετώνας (επεισόδιο 2ο από 4)

Η πορεία ήταν επίπονη. Ώρες ώρες ακούγαμε κάτι περίεργους θορύβους μέσα από το δάσος! Μην είναι ο Κάπρος; Την στιγμή εκείνη άρπαξα την ευκαιρία και απαίτησα από τον παραγωγό να μου διπλασιάσει την αμοιβή. Δύο ζευγάρια παπούτσια και ένα καπέλο! Το καπέλο για να μην με αναγνωρίσει ο Κάπρος!

Δρόμο παίρναμε, δρόμο αφήναμε. Η θέα του πολιτισμού και εννοώ των οικισμών χάθηκε. Τώρα πια είμαστε χαμένοι μέσα στο βουνό. Απότομοι βράχοι, γκρεμοί και ένα στραβοπάτημα και συνάντηση με τον ποταμό Τευθέα! Όχι και ο καλύτερος τρόπος να βουτήξεις στα ρηχά του νερά!

Στο μέσον του πουθενά ένα μικρό ξέφωτο. Η ομάδα σταμάτησε να διαβουλευθεί. Προς τα πού άραγε θα ήταν ο Κάπρος; Κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως συναντήσουμε και τον Ηρακλή, ο οποίος ως γνωστόν ήταν κάπως οξύθυμος. Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ποιο θα ήταν το χειρότερο; Ο Κάπρος ή ο Ηρακλής;

Εκεί φυτρώνει και το φυτό Ελλέβορος… ή σκαρφί. Υπάρχουν αρκετές ιστορίες τις οποίες μας εξήγησε ο Σωτ. Βλάχος. Πάντως μην το δοκιμάσετε και εννοώ τις ρίζες του, διότι μπορεί να είναι η τελευταία σας γευστική απόλαυση. Επίσης καλό είναι να μην ακουμπήσετε και κάποια όμορφα μανιτάρια (κόκκινα με άσπρες βούλες). Είναι παραισθησιογόνα, αλλά και κάτι ακόμα: σε στέλνουν στην απόλυτη νιρβάνα!

Και ξαφνικά φάνηκε κάτι σαν γεωλογικός σχιστολιθικός σχηματισμός από μακριά!

Ήταν ο παγετώνας! Χιόνια τα οποία εγκλωβίστηκαν στον μυχό του βουνού και δεν έλιωσαν. Μία στοά από πάγο και το νερό να κυλάει από κάτω της. Από πού; Μα από τον δεύτερο καταρράκτη! Στο μέσον του πουθενά, αλλά ο Κάπρος άφαντος!

Ο μύθος όμως αναφέρει πως ο Ηρακλής κυνηγούσε το ζώο και το στρίμωξε σε μία χαράδρα με χιόνια, όπως ακριβώς αυτή, την οποία βλέπουμε εμπρός μας!

Κρύος ιδρώτας!

Τα Μυστήρια του Ερυμάνθου
Η Εγκαταλελειμμένη Μονή (επεισόδιο 3ο από 4)

Η διαδρομή όμως δεν τελείωσε! Συνεχιζόταν σε ένα άλλο μονοπάτι, αρχικά πολύ κακοτράχαλο, μετά όμως σημαντικά ευκολότερο. Η θέα απίστευτη, οι ήχοι μοναδικοί. Όλοι σε ετοιμότητα μην εμφανιστεί ο Κάπρος!

Ένας πολύ ισχυρός ήχος άρχισε να ακούγεται! Το μονοπάτι στένευε και ο ήχος δυνάμωνε. Κανένα περιθώριο για λάθος! Ένα στραβοπάτημα και τέλος! Μία ατυχής συνάντηση είτε με τον Ηρακλή είτε με τον Κάπρο θα απέβαινε μοιραία για εμάς!

Και στο μέσον του πουθενά, κάτω από έναν εκκωφαντικό ήχο και κυριολεκτικά κάτω από έναν βράχο μία πέτρινη πύλη! Πύλη για πού; Ανησυχία στην ομάδα των ειδικών επιστημόνων. ΠΟΥ οδηγεί αυτή η πύλη;

Και τότε η αποκάλυψις!

Ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι κυριολεκτικά ένα με τις πέτρες του βράχου! Απόκοσμο τοπίο. Ο καταρράχτης πανίσχυρος. Η τοποθεσία από άλλον κόσμο! Όλοι σώπασαν! Βέβαια μόνο ησυχία δεν υπήρχε. Ο παραγωγός δήλωσε πως το μοναστήρι εγκαταλείφτηκε λόγω των άγριων καιρικών συνθηκών αλλά και του θορύβου του νερού! Ποιος μίλησε για ανθρώπινη μόνο ηχορρύπανση!

Το μυστήριο όμως ξαφνικά άρχισε να λύνεται. Με τέτοιον θόρυβο ο Κάπρος θα είχε κουφαθεί! Κι από την κουφαμάρα του άρχισε τις παλαβομάρες. Είναι σίγουρο πως η συνεισφορά της επιστημονικής ομάδας εξερεύνησης θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην βίβλο της Ελληνικής μυθολογίας!

Ίσως και γι’ αυτό ο Ηρακλής μπόρεσε και του έδωσε μία στο κεφάλι, διότι μάλλον ο Κάπρος δεν θα τον άκουσε!

Συγκλονισμένοι από την αποκάλυψη, αλλά με κατάνυξη και σεβασμό στον ιερό τούτο τόπο αποφασίσαμε πως δεν είχε νόημα άλλο η αναζήτηση. Ο Κάπρος θα ήταν ούτως ή άλλος νεκρός και εάν ζούσε πάλι δεν θα μας άκουγε!

Τότε ξαφνικά αλλάζει ο καιρός και μία βροχή άρχισε να πέφτει. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη! Βροχή σε βουνό δεν είναι καθόλου καλή εκδοχή! Ο Ερύμανθος δεν αστειεύεται!

Στην επιστροφή έγινε και το τελευταίο συμβούλιο επί του Ερυμάνθου! Η ομάδα ήταν χαρούμενη και ενθουσιασμένη που έλυσε το μυστήριο. Βέβαια οι καταρράχτες, οι παγετώνες και όλα τα φυσικά εμπόδια δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον στόχο.

Αλλά…

Τα Μυστήρια του Ερυμάνθου
Το Ρόπαλο (επεισόδιο 4ο από 4)

Επιστρέφοντας είδαμε και μερικά άλλα στοιχεία! Κεραυνοβολημένα δένδρα σε κάποια σημεία. Ο Δίας κυκλοφορούσε ανάμεσα μας! Ρίγος διαπέρασε τότε την ομάδα, η οποία δεν είχε αντιληφθεί έως τότε το μέγεθος του κινδύνου!

Ήταν εκεί… Αλλά η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός επικράτησαν!

Η αποστολή φαινόταν να είχε ολοκληρωθεί, όταν ξαφνικά λίγο πριν το τέλος ο Άγγελος έκανε μία φοβερή, τρομερή θα έλεγα ανακάλυψη! Ίσως εδώ να ήταν το μυστήριο! Το μυστήριο του Ερυμάνθου!

Ανακάλυψε το ρόπαλο του Ηρακλέους με το οποίο σκότωσε αυτός τον Κάπρο!

Είχαμε πλέον στα χέρια μας το όπλο του εγκλήματος, του στυγερού αυτού εγκλήματος!

Η αποστολή ολοκληρώθηκε ενώ με συνοδεία πολεμικών αεροπλάνων το ρόπαλο, το οποίο ευλαβικά κρατά στα χέρια του ο Άγγελος θα μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ουάσιγκτον για περαιτέρω ανάλυση!

Όχι Ηρακλή! Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν δολοφονείς άκακα ζωάκια!

Αμέσως όλοι μας συμπαθήσαμε το “Τέρας”!