Το γνωστό αποσπασματικό ερώτημα…
Το οποίο, όπως όλα έχει μία απλούστατη απάντηση.
Θυμάμαι πως όταν ήμουν στο Πολυτεχνείο είχα έναν σπουδαίο καθηγητή τον Αρίσταρχο Οικονόμου, ο οποίος αναφερόταν με δεικτικό τρόπο στην επιλογή των θεμάτων των διδακτορικών πονημάτων. Το διδακτορικό έχει ως νόημα την “παραγωγή Γνώσης”, δηλ. κάτι, το οποίο είναι καινούργιο και πρωτότυπο.
Έλεγε λοιπόν: “Μελετάμε ένα τραπέζι εάν έχει τις αντοχές για τη χρήση, την οποία προορίζεται και βρίσκουμε ότι με το συγκεκριμένο υλικό και διαστάσεις είναι επαρκές. Μετά αρχίζει η …παραγωγή των διδακτορικών. Εάν μία …μύγα καθίσει επάνω του θα …αντέξει; Μετά μία …δεύτερη μύγα; Τι θα συμβεί; κ.ο.κ. μέχρις ότου να έχουμε μία μόνιμη “πηγή” ανόητης και άχρηστης θεματολογίας ανούσιων διδακτορικών”.
Ποιο θα ήταν το ουσιαστικό ερώτημα άπαξ δια παντός; Θα σας το παρουσιάσω στο τέλος.
Αυτή είναι μία κατάλληλη μεταφορά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τίθενται οι ερωτήσεις:
-“Να αγοράσω επαγγελματικό ακίνητο ή θα χάσω λόγω της ύφεσης και των φόρων;”
-“Να αγοράσω αυτό στην γωνία, αλλά στον στενό δρόμο ή το κεντρικό αλλά στον μεγαλύτερο;” (η …μύγα που λέγαμε).
-“Να αγοράσω μεγάλο σε μία μάλλον κακή περιοχή ή μία κεντρικότατη …τρύπα;΄ (η άλλη …μύγα!)
Τα ερωτήματα θα προκύπτουν ατελείωτα, όπως ατελείωτες είναι και οι …μύγες!
Η απάντηση:
Όταν με συνέπεια και συνειδητά ακολουθήσετε την επενδυτική σας τακτική οτιδήποτε και εάν κάνετε σε βάθος χρόνου θα κερδίσετε. Συνεπώς είναι θέμα …χρόνου και αντοχής ή διαθεσιμότητας κεφαλαίων και τίποτα άλλο…
Αυτό απαντά και το ερώτημα του …τραπεζιού. Ένα μόνο χρειάζεται να είναι το διδακτορικό. Να εξετασθεί το τραπέζι με τις παραμέτρους των υλικών, διαστάσεων και φορτίων μία φορά μόνο και να διατυπωθεί ο “τεχνικός τύπος”, ο οποίος τις συνδέει. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων για ποια χρήση θέλετε να κατασκευάσετε το τραπέζι (ή προορίζεται) εκτιμάτε τα φορτία και προκύπτουν οι διαστάσεις και το υλικό ανάλογα (και σε σχέση και με το κόστος).
Τόσο απλό!
Συνεπώς εάν συμφωνείτε με την προσέγγιση της Teucris η απάντηση χωρίς αμφιβολία είναι ένα ωραίο: ΝΑΙ!
Επιλέξτε αυτό, το οποίο σας ταιριάζει και ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα σας (δεν θα έλεγα πρώτα το διαθέσιμο κεφάλαιο, αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση) και προχωρήστε άφοβα… συνεκτιμώντας τις παραμέτρους χαράς από την απόκτηση, του πιθαναλογούμενου χρόνου ωρίμανσης και του προκύπτοντος κέρδους…
“Οι Κυβερνήσεις πέφτουνε, οι φόροι καταργούνται μα τα ακίνητα παραμένουν” για να παραφράσω το γνωστότατο ρεφρέν της Χάρις Αλεξίου… (“Οι Κυβερνήσεις πέφτουνε μα η Αγάπη μένει”)…
Διαβάστε και την τελική πρόταση…
Η Τελική μου Πρόταση για τα Ακίνητα και το Μέλλον τους για το 2015-2065