Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα “Βιβλία” της Στάζι

Ποια βιβλία νομίζετε πως έδιναν στους κρατουμένους ύποπτους φυγής ή συλληφθέντες λόγω αποτυχημένης απόπειρας φυγής οι φρουροί της Στάζι; Αναφέρομαι φυσικά σε όσες και όσους αποτύγχαναν να διαφύγουν ή… προτίθεντο να διαφύγουν στη Δύση από την Ανατολική Γερμανία.

Να υποθέσω πως θα σκεφτείτε τα βιβλία του Μαρξ, του Λένιν ή άλλα… εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Νομίζετε! Το ίδιο νόμιζαν και οι κρατούμενοι όταν ζητούσαν βιβλία να διαβάσουν στις απέραντες φυλακές. Κι όμως! Τους έδιναν… ταξιδιωτικούς οδηγούς της Νέας Υόρκης, Ευρωπαϊκών πόλεων ή εξωτικών περιοχών!

Γιατί;

Για να τους σπάσουν εντελώς το ήδη ρημαγμένο ηθικό. Το μήνυμα; Δες αυτό στο οποίο ΠΟΤΕ σου ΔΕΝ θα μπορέσεις να πας!

Τώρα σκεφτείτε πόσα πράγματα, τα οποία δίδονται εμπεριέχουν το ακριβώς το αντίθετο νόημα. Όπως τα επιδόματα, αγαπημένο “είδος” κυρίως καθεστώτων της αριστεράς (υποτίθεται), το οποίο υιοθετούν και άλλες κυβερνήσεις.

Το μήνυμα είναι ακριβώς το ίδιο, όπως και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Στάζι:

“Λάβε το επίδομα, διότι ούτως ή άλλως δεν μπορείς να ζήσεις από μόνος σου”.

Και όπως η Στάζι έδινε ταξιδιωτικούς οδηγούς στο κελί σου να διαβάσεις, διότι σου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ την έξοδο από την στυγνή δικτατορία της Αν. Γερμανίας, αντιστοίχως το επίδομα σημαίνει πως σου το δίνει υπό μορφήν ελεημοσύνης, αφού προηγουμένως σου έχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ να μπορείς να ζεις.

Αντίστοιχα ισχύουν και για τις προβεβλημένες μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια. Κοινώς: “αφού δεν μπορείς ούτε ένα κοτέτσι να δημιουργήσεις, δες σπουδαίες επενδύσεις”!