Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Σε Ποια Φυλή Ανήκετε;

Σήμερα χάρηκα πάρα πολύ με την προηγούμενη ανάρτηση, διότι παρατήρησα πως σας ενδιαφέρει πολύ ένα θέμα, το οποίο εμένα με συναρπάζει και αναφέρομαι στον πολιτισμό της… Αφρικής και τα… συνακόλουθα! Μπορεί να έγραψα για την Αϊτή, αλλά οι ρίζες ευρίσκονται στην Μαύρη Ήπειρο, η οποία φαίνεται πως έχει… ξεχαστεί. Και η υπεροψία των Δυτικών, καθώς και το γεγονός πως τα εκεί γεγονότα πολλές φορές είναι τόσο απωθητικά λόγω της βιαιότητάς τους, μας οδηγούν να απορρίπτουμε πλήρως ένα τεράστιο κομμάτι της ανθρωπότητας.

Βέβαια η πραγματικά άγνωστη Αφρική είναι το υποσαχάριο τμήμα της και όχι τόσο η Μεσογειακή της πλευρά με την οποίαν έχουμε στενή επαφή. Και ειδικά η περιοχή κάτω από τον 10o παράλληλο, αυτή η νοητή γραμμή, η οποία ορίζει περίπου νότιο το όριο της Σαχάρας έως και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος.

Λίγο νοτιότερα ακόμα και συγκεκριμένα γύρω από τον ισημερινό η περιοχή κατοικείται από μία ομάδα συγγενικών εθνών με το όνομα Μπαντού. Περιλαμβάνει περισσότερες από 400 φυλές. Οι Μπαντού γνωρίζουν κάτι, το οποίο μάλλον δεν θέλουμε να γνωρίζουμε όλοι εμείς ή ξεχνάμε πολύ εύκολα και πολλά δεινά λιγότερα θα είχε αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα εάν το σκεφτόμαστε συχνότερα· ειδικά  τώρα λόγω της ξαφνικής εξάπλωσης του κορωνοϊού. Και αυτό, το οποίο γνωρίζουν εκφράζεται θαυμάσια μέσα από μία σπουδαία παροιμία τους:

“Moto te a ben nyao mbaoa o mundi ma bedino”
(Όλοι οι άνθρωποι ανήκουν στη φυλή των νεκρών).

Εσείς λοιπόν, σε ποια φυλή ανήκετε;