Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πώς Μπορώ να Πλουτίσω στην Μετα-Σοβιετική Ελλάδα;

Το άρθρο αυτό απηχεί, όπως όλα, καθαρά υποκειμενικές αλλά απόλυτα ειλικρινείς απόψεις. Κοινώς είναι οι δικές μου απόψεις με τις οποίες χαράζω ο ίδιος την πορεία μου. Μην διανοηθείτε καν να σκεφτείτε κάτι άλλο, δεν σηκώνω κουβέντα εδώ.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ο οποίος ήταν από πριν σε ισχύ, ένα 30-35 % επέλεξε μία συγκεκριμένη κυβέρνηση και αυτό το ποσοστό είναι, τονίζω πάλι, σύμφωνα με τον προσυμφωνημένο νόμο αρκετό να χαράξει την πολιτική της χώρας. Ένα 30-35% είναι αντίθετο και το υπόλοιπο 30-35% αδιάφορο ή διάσπαρτο σε διάφορες άλλες κατευθύνσεις.

Η κυβέρνηση αυτή ψηφίστηκε τρεις φορές και ειδικά την τρίτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2015 αφού είχε ΗΔΗ αποδεχθεί και υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, άρα εάν κάποιος το μετάνιωσε ας πρόσεχε. Είχε όλα τα δεδομένα. Τελεία και παύλα.

Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια με βαθύ θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά ο ίδιος προσωπικά επειδή αρέσκομαι πολύ στην άμιλλα και τον ανταγωνισμό με πολύ ελεύθερες απόψεις, τις οποίες και ακολούθησα, νομίζω πως έχω δικαίωμα να έχω μία αξιόπιστη γνώμη.

Στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ γνωστό τι σημαίνει “αριστερά”. Οι Έλληνες κατά τη γνώμη μου δεν είναι αριστεροί. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει αυτό. Απλώς είναι… αντιδεξιοί!

Και η δεξιά στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με συνεργάτες των ναζί κατακτητών, βασιλεία, παρακράτος, πιστοποιητικά φρονημάτων, συντηρητισμό και τα ανάλογα. Ρωτήστε με!

Αλλά αυτά είναι πολιτική. Κοινωνία και οικονομία είναι κάτι άλλο.

Τέλος με τον μακρύ πρόλογο. Στο θέμα μας τώρα:

Πως μπορώ να πλουτίσω στην (επιλεγμένη δια ψήφου) μετα- Σοβιετικού τύπου Ελλάδα;

Τα δεδομένα αυτής της τετραετίας και της επόμενης (διότι δεν πιστεύω πως θα αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα) έχουν αναλογία ένα έτος=δέκα επόμενα έτη. ‘Αρα 4 έτη διακυβέρνησης αυτού του τύπου ισοδυναμούν με συνέπειες για τις επόμενες 4 δεκαετίες.

Για να δούμε:

Πρώτοι και μακράν περισσότερο ωφελημένοι, όσοι διαθέτουν πολύ μεγάλα κεφάλαια. Αριστερά ίσον ο καλύτερος φίλος των μεγάλο- καπιταλιστών. Όσοι διαθέτετε περισσότερα από 5 εκ. ευρώ σε κεφάλαιο (υπάρχουν πάρα πολλοί) κινδυνεύετε μόνο από την… κυβέρνηση και τους άλλους μεγάλο- κεφαλαιούχους.

Αρα συνταχθείτε πλήρως με την κυβερνητική διαπλοκή. Business is business! Προσοχή μην δυσαρεστήσετε όμως τους κυβερνητικούς. Κρατικοποιηθήκατε σε χρόνο μηδέν.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εάν δεν εφεύρετε τρόπους να ξεκινήσετε μία επιχείρηση δεν έχετε παρά ελάχιστα περιθώρια να πλουτίσετε. Είστε σε πολύ άσχημη θέση και οικονομικά πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη ζωή σας. Η προσωπική ευτυχία είναι άλλο θέμα, στον πλούτο αναφέρεται το άρθρο. Το περίεργο είναι πως αποτελούν μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του καθεστώτος. Είναι αυτό, το οποίο λέει η λαϊκή σοφία “βάζει ο ίδιος το μαχαίρι στο λαιμό του”. Το έβλεπα και παλαιότερα, όταν γνωστοί μας χωρίς στον ήλιο μοίρα ψήφιζαν… δεξιές κυβερνήσεις! Κοιταζόμαστε πάντα με νόημα με τον πατέρα μου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχετε μία καλύτερη αντιμετώπιση από τους ιδιωτικούς, αλλά με επίσης πολύ χαμηλούς μισθούς. Ωστόσο το μέλλον σας θα είναι πολύ καλύτερο εάν καταφέρετε και αναλάβετε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία. Τότε όμως θα πρέπει να συνταχθείτε και εσείς με την κυβέρνηση. Και δυστυχώς ο μόνος ασφαλής δόμος είναι ο… ρουφιανολογικός. Τα καθεστώτα αυτού του τύπου αρέσκονται πολύ στις αλληλοκατηγορίες.

Θα αποκτήσετε μεγάλη δύναμη εάν καταφέρετε να αναρριχήθηκε στην ιεραρχία, αλλά ο δρόμος μόνο εύκολος δεν θα είναι. Οι υπόλοιποι προσαρμοσθείτε ανάλογα, όπως και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Άνεργοι και συνταξιούχοι. Καλά κρασιά. Εάν έχετε κάποιους πόρους ή οικογένειες, όπου κάποιο μέλος μπορεί να ανέλθει στην κυβερνητική ιεραρχία έχει καλώς. Άλλωστε είστε ήδη σε μόνιμη σχέση συμβίωσης με την φτώχεια. Λυπηρόν, αλλά επειδή τα καθεστώτα αυτού του τύπου αρέσκονται (και ελκύονται) απίστευτα από την δύναμη και εσείς δεν έχετε καμία, δεν
έχετε και καμία ελπίδα. Επίσης μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του καθεστώτος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη αγορά θα παραμένουν οι ανθεκτικότεροι. Προσοχή όχι οι καλύτεροι. Αλλά η αγορά εκτιμά και τους καλύτερους. Οι ανθεκτικότεροι (κυρίως) και καλύτεροι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες. Επαγγέλματα κλασσικά ελεύθερης οικονομίας, όπως ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί είναι απολύτως χρήσιμα. Αλλά θα είναι πολύ λιγότεροι οι εναπομείναντες. Οι υπόλοιποι θα εργάζονται είτε σε αυτούς είτε σε άλλες εταιρείες.

Συνεπώς γίνετε κορυφαίοι και με ατσάλινα στομάχια. Το μέλλον είναι λαμπρό.

Επιχειρηματίες γενικώς. Υπάρχει πολύ περιθώριο εδώ. Και πάλι η λέξη κλειδί είναι η αντοχή. Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές, αλλά όχι απαγορευτικό εάν παραμείνει μικρός αριθμός. Οι λιγότεροι εναπομείναντες θα καταλάβουν τον χώρο των υπολοίπων και θα μπορούν να επιβιώσουν και να πλουτίσουν.

Δεν είναι όμως περιβάλλον για ευαίσθητους. Συνεπώς και εσείς οπλιστείτε με τεράστια υπομονή και αντοχές και θα ανταμειφθείτε Να κερνάτε όμως και τους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όταν σας επισκέπτονται!

Τα στελέχη των οργανισμών. Επειδή το άτομο δεν είναι αγαπητό αλλά οι οργανισμοί είναι, όσοι εργάζεστε σε αυτούς είστε σε αρκετά καλή μοίρα. Ειδικά εάν καταφέρετε να ανέλθετε σε υψηλές θέσεις. Οι συνθήκες είναι καλύτερες από το δημόσιο, διότι οι οργανισμοί είναι βασικοί πυλώνες για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος πώλησής τους σε ξένους κεφαλαιούχους και όχι στους δικούς τους, ώστε να τους ξετινάξουν. Δεν είναι τομείς αυτοί για να ριψοκινδυνεύσουν! Γνωρίζουν πως να κρατήσουν την εξουσία.

Συνεπώς οι ικανότητες έχουν ισχύ εδώ σε μεγάλο βαθμό.

Ιδιαιτερότητες

Υπάρχουν, όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες. Ο τουρισμός είναι μία. Άλλο ηπειρωτική Ελλάδα και άλλο τα νησιά. Εκεί υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες.

Επίσης κανένας δεν μπορεί να σας απαγορεύσει να σκέφτεστε δημιουργικά και πρωτότυπα. Το καθεστώς αρέσκεται στον πλούτο. Μία καλά οργανωμένη ιδέα – επιχείρηση, η οποία θα αποφέρει κέρδη από το εξωτερικό είναι πολύ καλοδεχούμενη. Κοστίζει η κυβέρνηση. Χρειάζεται χρήμα να συντηρεί τη χλιδή της.

Αυτή τη δυνατότητα προσέξτε την πάρα πολύ. Την ονομάζω “Ο Κύβος του Ρούμπικ”, από τον γνωστό Ούγγρο καθηγητή αρχιτεκτονικής, ο οποίος τον εφηύρε. Η Ουγγαρία είχε ένα πολύ στυγνό κομμουνιστικό καθεστώς (το γνωρίζω προσωπικά), αλλά ο Έρνο Ρούμπικ πλούτισε με τον κύβο του.

Τέλος η κομματική ανέλιξη.

Ο,τι και να πιστεύετε ενταχθείτε στο κόμμα, ασκηθείτε στα βελάκια και τα καρφώματα και λαμπρό μέλλον σας περιμένει. Δεν χρειάζεστε και να εργαστείτε. Αλλά να ελέγχετε συνεχώς την πλάτη σας μήπως σας έχουν ήδη καρφώσει τα μαχαίρια και δεν το έχετε αντιληφθεί.

Βέβαια εάν αλλάξουν τα δεδομένα, ίσως βρεθείτε σε άσχημη κατάσταση, ίσως και στην φυλακή. Αλλά όποιος γνωρίζει να πουλά την ψυχή του γνωρίζει και να αγοράζει νέα.

Αυτά τα… πολλά και ελπίζω να σας έδωσα ένα ουσιαστικό και συνάμα πρακτικό ερέθισμα να σκεφθείτε δημιουργικά.

Προσαρμοσθείτε!

Μην ανησυχείτε με την Τουρκία ή με το… Πακιστάν! Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.

Ο φόβος πάντα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του καθεστώτος.

Πάντως συνεχίστε να κάνετε! Διότι όλα τα προηγούμενα ανατρέπονται σε μία στιγμή. Και το μέλλον άδηλον εστί!