Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πώς Γράφεται ένα Ύπουλο Προπαγανδιστικό Κείμενο;

Αυτό το κείμενο το έγραψα σε μία περίπου ώρα για να ξεκουραστώ. Δεν χρειάστηκε καμία προετοιμασία. Αν και απευθύνεται κυρίως σε όσες/ους ενδιαφέρονται για τον τρόπο “αποκρυπτογράφησης” των όσων συμβαίνουν η γλώσσα του είναι για τον απλό μέσο πολίτη. Μέσα στις παρενθέσεις () σχολιάζω είτε το σκεπτικό του προπαγανδιστή είτε την σκέψη, την οποίαν θέλει να περάσει στον αναγνώστη.

Όταν το διάβασα ο ίδιος αφού το έγραψα αυτο-πείστηκα (χαΧ10)! Και προσέξτε πως μπορούν να “περάσουν” στο μυαλό ακόμα και τα πλέον αδιανόητα επιχειρήματα. Κυρίως πώς πραγματικά προοδευτικές ιδέες μπορούν να μετασχηματισθούν σε εργαλεία απίστευτων μεταβολών. Μη νομίζετε. Συμβαίνει… Διότι ο στόχος ποτέ δεν είναι τα ακατέργαστα μυαλά. Εκείνα λειτουργούν με άλλο τρόπο. Ο στόχος ενός προπαγανδιστή είναι να προκαλέσει τη σκέψη και την ευφυΐα να λειτουργήσει ως προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Οι μορφωμένοι και προοδευτικοί είναι ο στόχος. Και πάντα πίσω από κάθε κείμενο εκείνο, το οποίο μετρά πραγματικά είναι οι προθέσεις. Οι ικανοί αναλυτές δεν στέκονται στις λέξεις αλλά διερευνούν και ξεψαχνίζουν τις π ρ ο θ έ σ ε ι ς. Και από εκεί προβλέπουν τα μελλούμενα (και αντιδρούν αναλόγως). Καλή μελέτη (εάν έχετε το κουράγιο)!

Διακήρυξη (Fake κείμενο)

Το Αιγαίο (μην τολμήσετε – εθνική υπερηφάνεια) για αιώνες αποτελεί τον πυρήνα του Ελληνικού πολιτισμού. Ο πρώτος Κυκλαδικός πολιτισμός έδωσε υψηλότατα δείγματα Τέχνης, τα οποία μπορούμε να θαυμάσουμε και σήμερα (ακόμα μεγαλύτερη εθνική υπερηφάνεια). Το Αιγαίο απετέλεσε την κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού (εδώ εκθειάζουμε την Ελλάδα και προδιαθέτουμε θετικά τον αναγνώστη διεγείροντας τα εθνικά του αισθήματα).

Οι καιροί όμως άλλαξαν (του θυμίζουμε να μην πετάει στα σύννεφα και την πραγματικότητα). Νέοι λαοί περισσότερο δραστήριοι (τον πικραίνουμε λίγο και του τονίζουμε διακριτικά πως είναι σε πορεία γήρατος) προωθήθηκαν από την Ασία και κάποια στιγμή κατέλαβαν μία παρηκμασμένη Θεοκρατική Αυτοκρατορία (εδώ διεγείρουμε βαθιά αρνητικά συναισθήματα). Είναι γνωστή σε όλους η διαφθορά του Βυζαντίου (και υπονοούμε πως ήταν αναπόφευκτη η πτώση). Οι δραστήριες (συγκεκαλυμμένη απειλή) φυλές από την Ασία με προεξέχουσα μορφή τον Μωάμεθ τον Πολιορκητή, η μητέρα του οποίου ήταν Ελληνίδα (άρα δεν ήταν και τόσο κακός, “δικός μας” ήταν και αυτός) κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη (εδώ μόνο το Ελληνικό όνομα) και βαθμιαία ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο.

Σκοτεινοί αιώνες (επίφαση αντικειμενικότητας) βύθισαν όμως και τους δύο λαούς (μας συμπονούν). Και όχι μόνον τους δύο αλλά ολόκληρη τα Βαλκανική Χερσόνησο (ακόμα ισχυρότερα συναισθήματα συμπόνιας). Υπό το διεφθαρμένο καθεστώς των Σουλτάνων (ανέξοδο χτύπημα και πρόκληση ενωτικών συναισθημάτων) όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, αλλά και οι ίδιοι οι Τούρκοι (υποχθόνιο) υπέφεραν (οι καημένοι). Δυστυχώς οι διαμάχες έλαβαν την χειρότερη μορφή τους στους Βαλκανικούς πολέμους (διαγράφουμε τεχνηέντως τα 400-500 έτη σκλαβιάς από τους Οθωμανούς και μεταφερόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν) και τελικά οδήγησαν σε καταστροφές κυρίως μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων κατά το 1922 (αποσιωπούμε τα εγκλήματα-γενοκτονίες στην Βουλγαρία, τον Πόντο, την Αρμενία και εστιάζουμε σε ό,τι μας ενδιαφέρει). Ήταν το τίμημα άφρονας πολιτικής από την Ελληνική πλευρά (τι θέλατε να φτάσετε στην Άγκυρα, δεν σας έφθαναν τα παράλια) αλλά και της δίψας για Δημοκρατία από την Τουρκική πλευρά (προφανώς!).

Οι μετέπειτα παγκόσμιες συνθήκες με τον Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η μετατροπή του σε ψυχρό με τα δύο αντιμαχόμενα πολιτικά συστήματα δεν βοήθησαν στην ολοκλήρωση της επιθυμιών των λαών μας (τώρα κατηγορούμε σφόδρα τους άλλους, φταίνε οι ξένοι).

Κληρονομία της Αγγλικής αποικιοκρατίας (αίσθημα μίσους για τους ιμπεριαλιστές) και των παρεμβολών και επεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων εναντίον της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών (ρητορική μελιού με κώνειο) απετέλεσαν τα θλιβερά γεγονότα στην Κων/πολη (Ιστανμπούλ) –εδώ ρίχνουμε και το όνομα- και τη Σμύρνη το 1955 (λυπόμαστε αλλά δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι μεγάλες δυνάμεις). Καθώς και η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της απορρέουσες από τις διεθνείς συνθήκες (άρα δεν ήταν εισβολή, επιχείρηση σωτηρίας ήταν και τώρα εξ’ άλλου ποιος τη θυμάται;)

Το Αιγαίο καθώς και η ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τα γεγονότα στον Μουσουλμανικό Κόσμο και η αστάθεια της Μέσης Ανατολής (προειδοποιήσεις, πρόκληση συναισθημάτων φόβου) επιβάλλουν μία μεγαλόπνοη πολιτική μεταξύ των λαών μας (σπουδαίες ιδέες ερεθίζουν τα μυαλά). Το Αιγαίο και οι χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου οφείλουν να συνενωθούν (κλικ εδώ) και να δημιουργήσουν τη νέα κοιτίδα του πολιτισμού της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ των σύγχρονων κρατών (τι εκπληκτικό όραμα).

Γεωστρατηγικές και ενεργειακές εξελίξεις (ακροθίγουμε το ζητούμενο), σύμφωνα με τα δεδομένα και της εποχής μας (τώρα σύγχρονη πια εποχή) καθώς και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της ισχύος (απειλή εδώ) των κρατών επιβάλλουν μία νέα πολιτική (περιμένετε να δείτε).

Η μοναδική συγκυρία με ηγέτες πολύ εμβέλειας και διεθνούς ακτινοβολίας (περιττό να σχολιάσω) οδήγησε ειδικά μετά την ολοκλήρωση της σπουδαίας Συμφωνίας των Πρεσπών στο να λάβουμε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας (ααα, η συμφωνία λοιπόν είναι μέρος μεγαλεπήβολου σχεδίου ειρήνης).

Η Τουρκία η ισχυρότερη περιφερική δύναμη (μην κουνηθείτε σας…) θα αναλάβει να προασπίσει την ειρήνη (τι καλοί που είναι) και να διασφαλίσει την Ευρώπη από τις προσφυγικές ροές (διεγείρουμε το αντι-προσφυγικό ένστικτο). Οι ανόητες αερομαχίες και διαμάχες στο Αιγαίο και την Κύπρο οφείλουν να αποτελέσουν παρελθόν (κουραστήκαμε, δίκιο έχουν και τι νόημα έχουν). Η Τουρκία με την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της (απειλή) σε συνεργασία με την Ελλάδα (αααα, δεν μας αγνοούν λοιπόν) θα πρέπει από κοινού (καρφί) να εκμεταλλευθούν τον τουρισμό και τα αποθέματα και στο Αιγαίο αλλά και στα οικόπεδα της Κύπρου (ξενίζει λίγο αλλά σωστό το σκεπτικό, σωστό και το συμπέρασμα).

Το Αιγαίο μία λίμνη (η λέξη λίμνη πλέον ακούγεται καλά) ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών και λαμπρό παράδειγμα μέσω των οραμάτων φωτισμένων λαών (αρλούμπες και προσοχή λαών γράφουμε εδώ και όχι ηγετών).

Πρέπει να τολμήσουμε στο μέλλον (επαναστατική προτροπή).
Ως εκ τούτου εμείς οι ηγέτες (εδώ ποιος αποφασίζει) των χωρών της ευρύτερης περιοχής αποφασίσαμε τα εξής:

1. Απόλυτη αποχή από οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση (καθησυχασμός με υπονοούμενη απειλή).

2. Διαρκές σύμφωνο φιλίας και μη επιθέσεως (απόλυτος καθησυχασμός).

3. Ολοσχερής διαγραφή από την εθνική μνήμη των μεταξύ μας ιστορικών αντιπαλοτήτων (σπουδαίο βήμα προόδου και αντιεθνικισμού).

4. Πνεύμα συνεργασίας με προοπτική συνένωσης για το μέλλον (αρχικά αρλούμπα με τη λέξη όμως συνένωση ως καρφί).

5. Το Αιγαίο υπό Ελληνική κυριαρχία (αααα, όλα κι όλα δεν παραχωρούμε τίποτα) με τη συνδρομή της Τουρκίας για ασφάλεια και προσέλκυση τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο (τα καλά πλέον της συνεργασίας).

6. Ελεύθερη διέλευση των πολεμικών και από τα δύο κράτη και ελλιμενισμούς τους στα αντίστοιχα λιμάνια (πρόοδος και εξέλιξη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μην τρομάξετε εάν δείτε την Γιαβούζ στον Πειραιά).

7. Ανάλογα και με την πολεμική αεροπορία. Κοινές πτήσεις προστασίας του Αιγαίου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πιλότων (επιτέλους συνεργασία και τέλος στις παραβιάσεις και τα ατυχήματα και τα έξοδα).

8. Αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου ως Τουρκικής με ανταλλαγή των περιουσιών (μετά από όλα αυτά, φυσικά να δοθεί στους ανθρώπους το 40% της νήσου, λογικό είναι , αλλά και αυτοί μας σκέφτονται με τις περιουσίες μας) και αποζημιώσεων (το ίδιο) με επιστροφή της Αμμοχώστου στον Ελληνικό τομέα (επιτέλους κερδίσαμε). Η Κύπρος πλέον θα είναι ουσιαστικά ενωμένη, αφού οι λαοί μας δεν θα έχουν τίποτα να χωρίσουν (πολύ ύπουλο).

9. Συν εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων (ε, δεν πρόκειται να κολλήσουμε εδώ, το είπαμε).

10. Ελεύθερη ζώνη στην Θεσσαλονίκη και δίοδο από την Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπεται ήδη, αλλά και από την Ιστανμπούλ (εδώ φεύγει εντελώς η Κων/πολη)..

11. Άρση της απαγόρευσης παραμονής του Μουσουλμανικού στοιχείου Τουρκικής καταγωγής στο νομό Έβρου και κατ΄ αρχήν χαλάρωση των συνόρων. Απόλυτη και πλήρης προστασία από τις διελεύσεις κακοποιών στοιχείων και προσφυγικών ροών (τώρα πλέον είμαστε πολιτισμένοι τα σύνορα θα μας χαλάσουν και επίσης κακοποιοί = πρόσφυγες). (Εδώ υπονοείται η Θράκη για μελλοντική προσάρτηση).

12. Συμφωνία προστασίας εμπορικών σημάτων και προϊόντων (αρλούμπα με αποδείξεις ειλικρινούς φιλίας και επειδή ακούστηκαν πρόσφατα).

13. Οτιδήποτε άλλο, κάθε μορφής συνεργασία με σκοπό την επανένωση των χωρών μας (καρα-αρλούμπα).

14. Ενθάρρυνση των υπολοίπων κρατών της Βαλκανικής αρχής γενομένης από τη Βόρεια Μακεδονία για χαλάρωση των συνόρων συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αλβανίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας (το επόμενο κερασάκι και η προετοιμασία).

15. Ειδικά για την Κρήτη, λόγω της αυτονομίας της μερική ανεξαρτητοποίηση και υπό την αιγίδα και προστασία των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας με τις οποίες έχει και ισχυρότατους ιστορικούς δεσμούς (το δεύτερο σκληρό κερασάκι και αμέσως το πονηρό σκουληκάκι στο μυαλό).

16. Τα Ιόνια νησί καθώς και τα Δωδεκάνησα για τα οποία ιστορικοί λόγοι τα συνδέουν με την Ιταλία προτείνεται μία ημι-αυτονομία με επικυριαρχία της Ελλάδος αλλά με προστασία και ως εγγυήτριας δύναμης την Ιταλία (ε η Ιταλία είναι πολιτισμένη χώρα, λογικότατον, άρα οι Τούρκοι δεν τα θέλουν όλα και θα ανακουφίσουμε τους νησιώτες μας).

17. Άμβλυνση των θεμάτων στην Βόρεια και Νότια Ήπειρο (εισάγεται πρώτη φορά και η Νότια και προλειαίνεται το έδαφος, η Ήπειρος είναι μία, όπως και η Μακεδονία και η Θράκη και η Κύπρος).

18. Αναγνώριση κάθε γλώσσας ως επίσης και υποχρεωτικά διδασκομένης εκτός της αρχικής μητρικής. Η Κυπριακή και η Κρητική διάλεκτος ανήκουν όπως και η Μακεδονική σε ειδική κατηγορία γλωσσών (κατανοητό πλέον και λογικόν).

Αυτή η τολμηρή πρωτοβουλία έχει μόνο στόχο την ένωση και την ειρήνευση μεταξύ λαών με κοινή ιστορία (όπως η Αθήνα με Μογγολία ή Σιβηρία) και πολλές διαμάχες (διαγράφουμε τις διαμάχες). Οι τελευταίες πρέπει να εξαλειφθούν (επιτέλους ειρήνη και να κοιμηθούμε ήσυχα).

Στο παράρτημα καθορίζονται ειδικές ρυθμίσεις και κανονιστικοί τρόποι εφαρμογής της κατ’ αρχήν συμφωνίας (κανείς δεν το διαβάζει και κρύβονται φοβερές παγίδες).