Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Προσεγγίζοντας τις Οικονομικές Δυνατότητες του 2017 (Και τι σας προτείνω)

“As an investor as long as you understand something better than others, you have an edge.”
“Σαν επενδυτές εφ’ όσον αντιλαμβάνεσθε κάτι καλύτερα από τους άλλους έχετε μίαν άκρη.”
-George Soros

Προχθές διάβαζα για τις καλύτερες startups στις Η.Π.Α. του 2016. Με τον όρο startup αναφέρονται οι νέες επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύσσονται εκ του μηδενός ευελπιστώντας να καταστήσουν χρήσιμη και κερδοφόρα μία νέα εφαρμογή, μία νέα τεχνολογική δυνατότητα ή οτιδήποτε θα επιλύσει ή βελτιώσει κάποιο πρόβλημα ή μία ανάγκη.

Έμεινα μάλλον έκπληκτος, παρ’ όλη την πολύ τακτική μου ενημέρωση, πως οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν ζητήματα, τα οποία θα θεωρούσα μάλλον ευτελούς αξίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω μία εφαρμογή δοκιμαστικής επίπλωσης κατοικίας πριν την αγορά της (virtual house), η οποία χρηματοδοτήθηκε με 11 εκ. δολάρια για την ανάπτυξή της.

Είχα στο μυαλό μου διαφορετικές ιδέες ομολογώ, όπως ανακαλύψεις σχετικά με την ιατρική ή την ενέργεια και αυτά, τα οποία διάβασα με άφησαν άφωνο. Κυρίως όμως άφωνο με άφησαν τα επενδεδυμένα κεφάλαια σε αυτές. Με εξαίρεση δύο ή τρεις οι υπόλοιπες είναι έως και ανόητες αλλά έχουν προσεγγίσει επενδυτικά κεφάλαια δεκάδων εκ. δολαρίων.

Γιατί τώρα τα γράφω αυτά.

Διότι με την μόνιμη κατάσταση παραλογισμού, η οποία έχει εδραιωθεί έχουν επικρατήσει μύθοι και νοοτροπίες καθώς και τρόποι σκέψης, οι οποίοι εγκλωβίζουν και βυθίζουν τα ανθρώπινα μυαλά σε λαβύρινθους (πραγματικών) αδιεξόδων.

Διαβάστε μερικούς οικονομικούς μύθους:

  1. Δεν διανέμεται η πίτα δίκαια.

Αυτός είναι χαρακτηριστικός και δυστυχώς είναι ο ισχυρότερος και ο ευρύτερα διαδεδομένος. Είναι αυτός, ο οποίος συντηρεί την φτώχεια. Αντί να απασχολεί η καλύτερη διανομή της πίτας είναι πολύ καλύτερο να παρασκευασθεί μία μεγαλύτερη. Η πίτα δεν έχει ανάγκη υλικές πρώτες ύλες. Έχει ανάγκη την ύπαρξη νέων προσεγγίσεων στη σκέψη και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων από το μυαλό μας.

Το προηγούμενο υποκρύπτει και ένα ακόμα σημείο, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο “όπλο” για κάθε είδους πολιτική, κοινωνική και οικονομική δολιότητα: πως το κέρδος κάποιου αποτελεί ζημία για κάποιον άλλο (κοινώς το δικό μου κέρδος βασίζεται στην ζημιά σου). Μήπως εδώ αναγνωρίζετε την βάση όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων;

Γνωστό ζήτημα στο οποίο έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν· δείτε πάλι το video “Η Φτώχεια είναι Νοοτροπία”.

  1. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια.

Αυτός είναι ένας διαφορετικός μύθος. Η (σχετική) κρίση διεθνώς αυτή την στιγμή αφορά την σπανιότητα νέων κερδοφόρων επενδύσεων και επ’ ουδενί λόγω την έλλειψη κεφαλαίων. Έχουν συσσωρευθεί τεράστια κεφάλαια από προηγούμενες επιτυχημένες επενδύσεις κάθε είδους και τώρα δεν υπάρχουν προτάσεις να διοχετευθούν. Τα κεφάλαια δεν είναι στατικά και μειώνονται εάν δεν επενδύονται (σε αντίθεση με την κοινή λογική της συσσώρευσης).

Εδώ κρύβεται μία σπουδαιότατη πηγή τεραστίων κερδών.

  1. Σκεφτείτε με τον αντίθετο τρόπο.

Η μείωση των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με την λογική των οικονομολόγων αποτελεί και μείωση ης περιουσίας ενός κράτους. Μέγιστο σφάλμα! Το γεγονός πως για ένα ακίνητο προηγουμένως ήταν αναγκαίο να δοθούν 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ τώρα έστω 40 σημαίνει πως αυτή τη στιγμή ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ διαθέσιμοι πόροι 60 χιλιάδων ευρώ για εξαιρετικά παραγωγικότερες επενδύσεις.

Γιατί η κατοικία να αποτελεί τόσο ακριβό προϊόν και μάλιστα χωρίς καμία άλλη κοινωνική χρησιμότητα; (προσοχή δεν υπονοώ μείωση της ποιότητας ή της ψυχολογικής της αναγκαιότητας).

Συνδυάστε τώρα τα προηγούμενα και αμέσως αντιλαμβάνεσθε πως πρακτικά απεριόριστος πλούτος είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Τονίζω Α Π Ε Ρ Ι Ο Ρ Ι Σ Τ Ο Σ.

Η λεγόμενη ανάπτυξη και οι επενδύσεις, οι οποίες δεν έρχονται (στην Ελλάδα) -διότι αλλού πηγαίνουν- δεν έχουν λόγο να το κάνουν εάν δεν υπάρχει κάτι, στο οποίο θα θελήσουν να επενδύσουν και να κερδίσουν. Δεν αποτελούν μόνο τα ακίνητα επένδυση, (μάλιστα αυτές είναι και οι ευκολότερες).

Διότι το χρήμα ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ όταν πείσεις πως έχεις κάτι να δημιουργήσεις. Πρότεινε και θα δεις πόσο εύκολα ευρίσκεται και παρέχεται. Εξανεμίζεται το ίδιο εύκολα όταν παραμένει στάσιμο.

Δεν είναι αναγκαίο να δημιουργήσει κάποιος κάτι εντελώς καινούργιο. Μπορεί ένα υφιστάμενο προϊόν ή μία υπηρεσία ή διαδικασία ή οτιδήποτε άλλο να το βελτιώσει, ώστε να γίνεται:

Καλύτερα, γρηγορότερα, φθηνότερα!

Μπορεί και το ένα από τα προηγούμενα να είναι αρκετό.

Αυτή τη στιγμή μόλις σας υπέδειξα μία απεριόριστη πηγή πλούτου, χωρίς την ανάγκη κανενός υλικού κεφαλαίου παρά μόνον του μυαλού. Επιπλέον εμπεριέχεται και μία ακόμα σπουδαία συνέπεια: τα προηγούμενα δεν επηρεάζονται από το (πολύ) αρρωστημένο πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Παρακάμπτονται ουσιαστικά τα εμπόδια και η τροχοπέδη του συστήματος εκτός εάν πιστεύετε πως την μοίρα σας δεν την ορίζετε εσείς, αλλά σας ικανοποιεί η σκέψη πως είστε έρμαια διαθέσεων άλλων ανθρώπων.

Ίσως εδώ να αναγνωρίσετε το σκεπτικό μου, πέραν της πραγματικής μου αγάπης στο αντικείμενο, όσον αφορά την επενδυτική μου δραστηριότητα στον τομέα του κινηματογράφου και όχι μόνον.

Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα σκέψεις, σχέδια και προτάσεις για τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.

Για να δούμε λοιπόν.

Τι θα κάνουμε το 2017;

Εκμεταλλευθείτε την “αγωνία” και τον “πόνο” των καπιταλιστών της Αμερικής και της Ευρώπης για νέες ακόμα περισσότερο κερδοφόρες επενδύσεις και πλουτίστε! Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, εκτυπώστε το στο μυαλό σας και αναζητείστε το.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο!

Ακούστε τον Τεύκρο!