Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ποιος Θυμάται τη Σόφι Σολ;

Όχι δεν θα γράψω για τη Σόφι (Sophie Scholl). Καλύτερα, εάν δεν έχετε ακούσει το όνομα να το αναζητήσετε σε αξιόπιστες πηγές. Η Σόφι δεν ήταν Εβραία, ώστε να αποτελούσε άμεσο στόχο αντιθέτως ήταν Χριστιανή Γερμανίδα και αν και 22 ετών ανέπτυξε μία μη βίαιη δράση εναντίον του Χιτλερικού καθεστώτος.

Τα μόλις 6 φυλλάδια της οργάνωσης με αντιναζιστικό περιεχόμενο, την οδήγησαν στο ικρίωμα (αποκεφαλίστηκε) μαζί με τον αδελφό της και ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης του “Λευκού Ρόδου”. Από την ημέρα της σύλληψής της έως το θάνατό της μεσολάβησαν μόλις 4 ημέρες. Η ταχύτητα αντίδρασης (και εξόντωσης) του καθεστώτος ήταν εντυπωσιακή ακόμα και για τα ναζιστικά δεδομένα.

Αυτό το όνομα σκέφτομαι κάθε φορά κατά την οποίαν βλέπω στο διαδίκτυο τα καλλίγραμμα κορμιά διαφόρων influencers, οι οποίες διαφημίζουν τις ανέμελες διακοπές τους. Και όχι πως αυτό είναι κακό, αλλά είναι ΜΟΝΟΝ αυτό.

Στο διαδίκτυο υπάρχει ελεύθερη και με Ελληνικούς υπότιτλους η Γερμανική ταινία του 2005 “Οι τελευταίες ημέρες της Σόφι Σολ” και αξίζει σίγουρα να την παρακολουθήσετε.

Και δυό-τρία ενδιαφέροντα σημεία:

Ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος την περίοδο της σύλληψης και εκτέλεσης της πολεμούσε στο Ανατολικό μέτωπο όταν επέστρεψε παντρεύτηκε την αδελφή της. Το γράφω, διότι μου έκανε εντύπωση χωρίς όμως αυτό να υποδηλώνει κάτι μεμπτό. Ίσως ήταν και ο καλύτερος τρόπος να τιμήσει τη μνήμη της.

Ο ανακριτής της, μέλος της Γκεστάπο, ο οποίος παρουσιάζεται στην ταινία με κάπως –ας πούμε- ανθρώπινο πρόσωπο, παραδέχεται τα ταπεινά του κίνητρα και πως ήταν υποστηρικτής του Χίτλερ, διότι χωρίς αυτόν θα ήταν, όπως ο ίδιος λέγει “ένας άσημος αγροφύλακας”. Ωστόσο ο γιός του, μικρότερος και από τη Σόφι πολεμούσε στο Ανατολικό μέτωπο για τη μεγάλη ιδέα της ναζιστικής Γερμανίας. Έχει ενδιαφέρον το ψυχογράφημά του, όπως και των άλλων χαρακτήρων της αντίθετης από τη Σόφι πλευράς, όπου βέβαια σχεδόν όλοι παρουσιάζονται φοβισμένοι και ουσιαστικά αντι-ναζί. Μήπως εδώ ο Γερμανός σκηνοθέτης προσπαθεί να εξωραΐσει τα πράγματα για τη συλλογική ευθύνη των συμπατριωτών του; Χμ…

Η Γερμανίδα ηθοποιός Γιούλια Γεντς, η οποία υποδύεται θαυμάσια τη Σόφι στη συγκεκριμένη ταινία σε μία άλλη ταινία υποδύεται έναν ακριβώς αντίθετο ρόλο, μία θαυμάστρια του Χίτλερ! Συμπέρασμα: η Γεντς είναι μία άριστη ηθοποιός, διότι ΚΑΙ στις δύο ταινίες είναι κορυφαία.

Και τέλος μην ξεχνάμε, όπως έχω και αλλού αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής κανένας στη Γερμανία δεν έγραψε (ή δημιούργησε) απολύτως τίποτα. Μία μαύρη περίοδος 1933-1945, όπου το σκότος κυριάρχησε. Η δημιουργία ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ αντίσταση σε ό,τι κακό…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)