Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ στα ΑΚΙΝΗΤΑ. Πως διαφοροποιούμαι και γιατί μπορεί να είμαι χρήσιμος.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΤΩ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και όχι το ακίνητο. Συνήθως εστιάζουμε στο ακίνητο. Αυτοπεριοριζόμαστε πολλές φορές από τα τοπογραφικά όρια του ακινήτου που είτε έχουμε, είτε μας ενδιαφέρει. Επιπλέον οι έννοιες «ΑΚΙΝΗΤΟ και ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» είναι συνυφασμένες και συνάμα ενταγμένες στο κοινωνικό πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε τον ΕΠΕΝΔΥΤΗ από το ΑΚΙΝΗΤΟ και αντίστροφα. Το ζητούμενό μας αρχικά ωστόσο τι επιζητούμε ΕΜΕΙΣ από το ΑΚΙΝΗΤΟ. Το γιατί το γνωρίζουμε εξ αρχής. Αφού υπάρχουν ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τότε θα πρέπει να εφεύρουμε τρόπους που να μπορούν να υλοποιηθούν και που θα μας οδηγήσουν στην παραγωγή κερδοφόρου χρήματος ή εξασφαλισμένης περιουσίας. Φυσικά είναι και η ψυχολογική ευφορία είτε απόκτησης και κατοχής ιδιοκτησίας, είτε της επιτυχίας μας από τις δράσεις μας. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μας ικανοποιεί αν δεν συνοδεύεται και από την επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο. Εδώ λοιπόν σκεφτόμαστε ακριβώς ποιο είναι το ζητούμενο έχοντας πάντα στο νου τις λέξεις κλειδιά στρατηγικός σχεδιασμός και αλληλεπίδραση ΕΠΕΝΔΥΤΗ και ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι όταν μιλάμε για πόλεμο αναφερόμαστε με τη λέξη επιχειρήσεις; Την ίδια δηλ. που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας οικονομικές δραστηριότητες; Ο παραλληλισμός σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Σκεφτείτε τώρα ότι είστε η έννοια της χώρας. Είστε δηλ. όχι ένας άνθρωπος αλλά μία χώρα. Σκεφτείτε με τον ίδιο τρόπο. Αξιολογείστε τις δυνάμεις σας και κινηθείτε στο παγκόσμιο στερέωμα ανάλογα. Ανατρέξτε τώρα στα πραγματικά γεγονότα να δείτε πως κινήσεις κρατών είτε απέβησαν επιτυχείς είτε καταστροφικές. Μήπως τα διπλανά εδάφη (ακίνητα) που θέλατε να κατακτήσετε ήταν εξαιρετικά αλλά σας οδήγησαν στην καταστροφή; Αν είσαστε το Ιράκ δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Κουβέιτ ήταν το καλύτερο οικόπεδο – ακίνητο που θα μπορούσατε να έχετε σκεφθεί. Το αποκτήσατε (με σκληρό τρόπο) αλλά αυτό ήταν και η καταστροφή σας. Το Κουβέιτ λοιπόν πάντα ήταν εξαιρετικό ακίνητο. Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν στην επιλογή αλλά στο στρατηγικό σχεδιασμό. Απλά μάλλον δεν έπρεπε να το αποκτήσετε (και μάλιστα με εξαναγκασμό). Τώρα ανατρέξτε πάλι στην ιστορία και θα δείτε πως ισχυρότατα κράτη (βλέπε επενδυτές) δεν πέτυχαν παρ’ ότι εντόπισαν και στόχευσαν σε εξαίρετα εδάφη κράτη (ακίνητα). Άλλες φορές πάλι μικρότερα κράτη (βλέπε επενδυτές) πέτυχαν πολύ περισσότερα προσαρτώντας μία επαρχία (ακίνητο) πολύ μικρής γεωπολιτικής σημασίας για άλλους.

Το ζήτημα λοιπόν ξεκινά από τον ορισμό του προβλήματος και όχι από την εξεύρεση των λύσεων. Επίσης το κυρίαρχο είναι ο άνθρωπος. Η μέχρι τώρα πείρα μου, μου έχει δείξει πως πολλές φορές ένας εξαιρετικός κατά τα άλλα επενδυτής θεωρεί τα ΑΚΙΝΗΤΑ (ή κάποια από αυτά) ως πεδίο δράσης του ενώ το προφίλ του είναι πολύ πιο κατάλληλο για άλλες μορφές επενδύσεων. Δεν γνωρίζω να σας υποδείξω λύσεις σε άλλου τύπου επιχειρήσεις, τουλάχιστον με επαγγελματικό τρόπο. Τα ΑΚΙΝΗΤΑ είναι ο τομέας σπουδών και τεχνογνωσίας μου.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Δεν θα πω ποτέ αναλήθειες ή θα σας παρασύρω σε δραστηριότητες προκειμένου «να πάρω τη δουλειά», όπως λέγεται στην πιάτσα Δεν θα σας πω ποτέ κάτι που δεν πιστεύω και το οποίο δεν θα έκανα εγώ για μένα. Δεν είμαι αλάνθαστος, αλλά ψέματα ή κάτι που δεν πιστεύω και δεν θα το έκανα κ’ εγώ δεν θα σας το προτείνω. Επιπλέον είμαι και προς τη συντηρητική πλευρά. Επειδή τα λόγια είναι λόγια μπορώ να συναρτώ την αμοιβή μου από την επιτυχία. Δεν πετυχαίνουμε δεν αμείβομαι. Πετυχαίνουμε αμείβομαι. Απλά και ξεκάθαρα. Αν μη τι άλλο δεν έχω καμία διάθεση για να «παίζω», αλλά αντιθέτως πιστεύω στην ικανότητά μου να διακρίνω η να δημιουργώ τις «ευκαιρίες» και δεν φοβάμαι καθόλου να επιμεριστώ τις ευθύνες των πράξεών μου. Δεν συναρτώ μόνο την αμοιβή μου, αλλά μπορώ ακόμα να κεφαλαιοποιήσω την εργασία μου. Αποτυχία της επένδυσης απώλεια καιδική μου.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Κατ’ αρχήν θα είναι μεγάλο ψέμα να σας πω ότι μπορώ να εγγυηθώ την επιτυχία μιας επένδυσης. Πάντα πιστεύω πως πρέπει να αξιολογούνται οι συνέπειες και όχι οι πιθανότητες. Ο τζόγος σίγουρα δεν είναι ειδικότητα μου. Προσπαθώ να αξιολογήσω τις πιθανότητες αλλά πάντοτε λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνέπειες. Δεν πιστεύω ή εγώ τέλος πάντων δεν είμαι από αυτούς που θα «ρίσκαραν αψυχολόγητα», με στόχο ένα εξαιρετικό κέρδος με πιθανότητα 20% που στην αντίθετη περίπτωση θα με άφηνε στο δρόμο. Θεωρώ πως η οικογένειά μας αξίζει περισσότερα από μια τέτοια στάση.

Ωστόσο όταν ξεκινώ να σχεδιάσω ένα πλάνο σίγουρα δεν πηγαίνω για να αποτύχω. Πηγαίνω να αποκομίσω όφελος και όχι απλά για να παίξω.

Όπως παραπάνω εξηγώ είμαι μέρος της επένδυσης. Τον τρόπο που θα γίνει αυτό θα τον συζητήσουμε διεξοδικά.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Είναι μάλλον οξύμωρο (και σύνηθες) πολύ εύκολα να συμβουλεύουμε τους άλλους για το τι πρέπει να κάνουν. Χμ… Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του προτείνω-συμβουλεύω και του κάνω. Αν δεν έχεις νοιώσει ο ίδιος στο πετσί σου τι σημαίνει να παίζεις σε πραγματικές και όχι εικονικές συνθήκες τότε είναι αδύνατον να δικαιούσαι να ομιλείς. Ανάλογα με τα μέτρα του καθενός (αντικειμενικά), το ποιοτικό κομμάτι είναι ίδιο. Δεν έχουν σημασία τα μεγέθη αλλά οι καταστάσεις.

Επίσης δεν αρκεί ο πειραματισμός με τις πλάτες άλλων. Προσέξτε. Είναι αδύνατον και το εννοώ πλήρως να μπει κάποιος στη θέση κάποιου άλλου. Ποιοτικά βέβαια οι καταστάσεις είναι παρόμοιες. Είτε έχεις μικρό μαγαζί στη γειτονιά είτε εργοστάσιο, οι κίνδυνοι και οι συνέπειες είναι παρόμοιες. Τα μεγέθη αλλάζουν. Πρέπει ωστόσο να έχεις δουλέψει και με επιτυχία σε αυτό για το οποίο παρέχεις συμβουλές, προτείνεις και υποτίθεται έχεις ειδίκευση. Δεν μπόρεσα ποτέ μου να κατανοήσω την ευκολία με την οποία δίνονται οι επενδυτικές προτάσεις, όταν δεν έχεις κάνει ο ίδιος για τον εαυτό σου το αντίστοιχο (και με επιτυχία).

Οι πολυθρόνες του σπιτιού δεν είναι για επενδυτές.

ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΟΥΣΙΑ

Όταν πηγαίνετε σε κάποιον γιατρό, τι θέλετε ακριβώς να δείτε; Τα πολυτελή γραφεία, τις νοσοκόμες, τις γραμματείς του, την άψογη οργάνωση και το ακαταμάχητο στυλ. Ποιόν θέλετε να δείτε, τους βοηθούς του; Τι είναι αλήθεια αυτό που ζητάτε; Πηγαίνετε γιατί θέλετε να δείτε τον ΙΔΙΟ να ακούσετε τι έχει να σας πει και να σας βρει αυτό που σας απασχολεί και να σας προτείνει τη σωστή θεραπεία. Γι’ αυτό πηγαίνετε. Το ίδιο ισχύει για έναν δικηγόρο. Πηγαίνετε για να κάνετε τη δουλειά σας να σας συμβουλεύσει σωστά ή να σας κερδίσει την υπόθεση. Το ίδιο λοιπόν και εδώ. Η ουσία δεν είναι όλα τα εντυπωσιακά που φαίνονται (φυσικά και υπάρχει μια αξιοπρέπεια στους χώρους και το προφίλ) αλλά η ουσία είναι πως επιθυμείτε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας και να κερδίσετε. Ούτε να θαυμάσετε τους πίνακες στους τοίχους, ούτε να εντυπωσιαστείτε, ούτε τίποτα. ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ. Αυτή είναι λοιπόν η ουσία.

Η ουσία εκφράζεται με τις έννοιες ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας και αυτό ακριβώς το γεγονός πρόκειται να διευκολύνει σε απίστευτο βαθμό τις μεταξύ μας σχέσεις γιατί θέλω απλά να ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ. Δεν θέλω να σας αποδείξω ότι είμαι έξυπνος (γιατί απλά δεν είμαι τόσο) ή ότι τα γνωρίζω όλα ή ότι θέλω να παρουσιάσω μια εικόνα αρεστή σε σας. ή ότι τέλος πάντων μπορούμε να βρούμε λύση σε όλα τα ζητήματα. Μπορώ όμως να βρω σε πολλά. Θέλω να σας πω και να μου πείτε την αλήθεια, χωρίς κανένα άγχος. Οποιασδήποτε συζήτηση μεταξύ μας γίνεται απ ευθείας και με απόλυτη εχεμύθεια. Ούτε γραμματείς, ούτε ενδιάμεσοι ούτε τίποτα. Μιλάμε γιατί έχουμε τον κοινό στόχο να σκεφθούμε και να υλοποιήσουμε μια κερδοφόρα επένδυση μέσω μιας ευχάριστης και μη ανταγωνιστικής σχέσης.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

Δεν δίνω προσφορές. Αυτή είναι μια βασική αρχή για έναν λόγο.

  • Δεν θα ήθελα η δουλειά να μου γίνει εφιάλτης και να αφιερώνω όλη μου την ενέργεια στο να μην χάσω επειδή εκτίμησα κάπου λάθος ή προέκυψαν απρόβλεπτες δαπάνες. Θα μου πείτε τι φταίτε εσείς αν εγώ δεν υπολόγισα κάτι σωστά. Ακούστε η οικοδομή δεν είναι τυποποιημένο βιομηχανικό προϊόν. Αν έχετε στο μυαλό σας κάτι τέτοιο μάλλον είστε εκτός του πνεύματος των κατασκευών. Γίνονται προϋπολογισμοί εκτιμήσεις και στο τέλος συμβαίνει κάποιο γεγονός και τινάζονται όλα στον αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις (και πολύ ακριβείς μάλιστα), αλλά εγγενώς υπάρχουν περιπτώσεις που θα είναι δύσκολο να ελεγχτούν πριν αρχίσει οτιδήποτε. Η πείρα μου έχει δείξει πως όταν εστιάζεις στο έργο και όχι στο πως θα κοστίσει (όπως νομίζεις) φθηνότερα αποτυγχάνεις. Στο τέλος και το έργο ίσως να έχει προβλήματα και πιο ακριβά θα έχει κοστίσει. Η κατασκευή είναι διαδικασία που αν όλοι δουλεύουν με αξιοπρεπές ποσοστό κέρδους και καλή διάθεση ωφελούν τα μέγιστα το τελικό αποτέλεσμα και επειδή ακριβώς κανένας δεν θέλει να χάνει το χρόνο του και να έχει προστριβές και περιπέτειες θα έχετε μεγάλα οφέλη στο σύνολο. Να γιατί η στυγνή έννοια «προσφορά» είναι έντονα αντιπαραγωγική κα στο τέλος πιθανότατα ζημιογόνα. Επί πλέον δεν μπορώ να κινούμαι υπό το βάρος μιας τανάλιας, όπου κατά το ένα σκέλος να προσπαθώ να ισχυροποιήσω την επένδυση και από το άλλο να αγωνίζομαι μην υποστώ οικονομική ζημία. Η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Πως γίνεται λοιπόν; Θα σας απαντήσω αμέσως:

Ως μηχανικός έχω σε πολλές περιπτώσεις ένα ποσοστό έκπτωσης από τους προμηθευτές τα συνεργεία κλπ. Αυτό το μετακυλώ σε εσάς. Η αμοιβή μου υπολογίζεται σε ένα ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού. Σαν παράδειγμα το εργολαβικό όφελος στα έργα του Δημοσίου είναι 18 – 28 % ανάλογα με την πηγή της χρηματοδότησης. Είναι δυνατόν να γίνει και κατ’ αποκοπή συμφωνία. Δεν επιθυμώ να κινούμαι με το άγχος της πιθανής απώλειας και να έχω το νου μου στο πώς να μην «μπω μέσα». Ούτε θέλω μια τέτοια δουλειά. Εκτίμηση κόστους μπορεί να γίνει αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτή είναι η πραγματικότητα (δυστυχώς). Δεν είμαι αλάνθαστος αλλά η εμπειρία μου έχει δείξει πως όσο και προσεκτικός να είμαι πάντα κάτι θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση μπορείτε να έχετε έναν πραγματικό έλεγχο των εξόδων. Μίζες, συμφωνίες κλπ κόλπα ξεχάστε τα. Όποιος σε πληρώνει σίγουρα δεν μπορεί να ελεγχθεί. Στο τέλος θα το μάθετε και τότε δεν θα εμπιστεύεστε τίποτα. Όποιος δίνει προμήθεια στον επιβλέποντα απλά έχει την αίσθηση (αληθινή!) ότι τον έχει αγοράσει. Φυσικά κάποιες εντολές δεν θα του αρέσουν και τότε το αναπόφευκτο: «εγώ σε πληρώνω ρε και συ θα μου πεις τι να κάνω». Τότε θα φροντίσει να μάθετε πως ο μηχανικός που εμπιστευτήκατε δημοπρατεί τις δουλειές στον μεγαλύτερο πλειοδότη. Μην ξεχνάτε πως αυτός που τα καταφέρνει τόσο καλά σε όλα θα τα καταφέρνει επίσης πολύ καλά και να σας κλέβει. Άλλο ευελιξία και άλλο ατιμία. Πολλοί τα λένε πολύ ωραία στην αρχή και μετά αφού έχουν πάρει τη δουλειά σας ξεφουρνίζουν τα υπόλοιπα και τότε…

Αυτά ξεχάστε τα. Προσπαθώ για το καλύτερο. Μπορείτε και τις διαπραγματεύσεις να ελέγχετε και όλα. Αν δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα ο πελάτης σου είναι σύμμαχος όχι εχθρός.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε και οι δύο την πραγματική μας εικόνα. Δεν είναι στόχος μου ούτε να σας εντυπωσιάσω, ούτε να σας κάνω τον έξυπνο, ούτε να σας κάνω να νομίσετε πως έχετε να κάνετε με ένα γραφείο που όλα λειτουργούν άψογα με τεράστιες διασυνδέσεις και μυστηριακούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Ούτε θα ήθελα κι εσείς να μου δώσετε μία διαφορετική εικόνα από αυτό που πραγματικά είστε και επιθυμείτε. Δεν έχει νόημα να με πείσετε για την ύπαρξη κεφαλαίων που θα θέλατε αλλά δεν έχετε. Είναι πολύ καλύτερα να μου πείτε την πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Σκοπός μου είναι από μία σύμπραξη να αποκομίσουμε πραγματικό κέρδος και όχι να αλληλο-ανταγωνιζόμαστε. Να αποδείξουμε δηλ. τι;

Η ειλικρίνεια λοιπόν ας είναι ο θεμέλιος λίθος της συγκεκριμένης μας προσπάθειας.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Αδέσμευτος και «έξω από τον συμβατικό κύκλο της συνήθους λογικής». αφήνοντας ελεύθερη τη σκέψη μου αγνοώ τις συνήθεις πρακτικές και τα αξιώματα της αγοράς, τα οποία καταδυναστεύουν με τον πιο ύπουλο τρόπο τις αποφάσεις μας. Αλήθειες που ΔΕΝ ισχύουν (ίσως κάποτε να ίσχυαν) απόψεις που υποκαθιστούν και νεκρώνουν τους εγκεφαλικούς νευρώνες και μετατρέπουν την ελεύθερη και δημιουργική σκέψη σε τυποποιημένα clichés τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθούμε (γιατί άραγε;) ανήκουν σε άλλους κόσμους. Όλα είναι προς διερεύνηση, όλα διέρχονται μέσα από τη διαδικασία του στοχασμού και της αμφισβήτησης. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ. Η κατεύθυνση που ακολουθείται από την πλειοψηφία των επενδυτών και «ισχύει ΚΥΡΙΩΣ», ισχύει σύμφωνα με την έκφραση: “but only for the most part”. Ανοίγεις τα μάτια, ενεργοποιείς τ’ αυτιά και δεν παρασύρεσαι από το ρεύμα αλλά αφήνεις ΧΩΡΙΣ συμβάσεις να τρέξει μέσα σου η δημιουργία. Η ΔΡΑΣΗ και οι ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ανήκουν στο “the unpredictable part”… ΑΥΤΕΣ είναι που αναζητώ.

ΓΙΑΤΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ

Παρ’ όλη τη μεγάλη διάθεσή μου είναι μερικά πράγματα που και αν ακόμα θέλω πολύ θα δυσκολευτώ να πραγματοποιήσω. Ή ακόμα δεν είναι στη νοοτροπία μου. Είμαι επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος. Θα ήθελα λοιπόν προτού επικοινωνήσετε μαζί μου να γνωρίζετε κάποια πράγματα.

  • Την ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ να τη θεωρήσετε κάτι παραπάνω από δεδομένη. Μιλάτε με εμένα προσωπικά. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι ή άλλοι γνώστες.
  • Υπάρχουν φυσικοί και χρονικοί περιορισμοί ως προς κάποιες προτάσεις. Θα χαρώ να μιλήσουμε, αλλά ίσως δεν θα είναι τόσο εύκολο να έρθω να δω ένα ακίνητο. Ίσως αν τόσο πολύ με εμπιστευτήκατε να προσφερθείτε να μου κάνετε τα έξοδα, αλλά εγώ δεν θέλω να σας ξοδεύω. Μετά από την όποια συνομιλία μας ετοιμάστε κάποιο φάκελο με φ/α συμβολαίων και φωτογραφίες, ώστε να δω περί τίνος πρόκειται. Αφού γίνει μια πρώτη προσέγγιση θα δούμε για τη συνέχεια. Σίγουρα θα είναι δύσκολο να έλθω στην Καβάλα για ένα μικρό σπίτι, για το οποίο τις καλύτερες πληροφορίες θα σας τις έδιναν οι τοπικοί μηχανικοί.
  • Δεν είναι δυνατόν να μιλώ με μη ιδιοκτήτες ή ενδιαφερόμενους προσωπικά. Αν δεν είστε ο ιδιοκτήτης εσείς ή άμεσα κοντινό σας πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτετε έγγραφη εξουσιοδότηση ότι λειτουργείτε για λογαριασμό του ιδιοκτήτη ή των ιδιοκτητών και λαμβάνετε εσείς τις αποφάσεις.
  • Δεν κατέχω την Λυδία Λίθο ούτε είμαι αλάνθαστος. Μπορώ να όμως να διακρίνω πολλές καλά κρυμμένες πηγές κέρδους.
  • Κάποιοι γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα το αντικείμενο αλλά ίσως δεν γνωρίζετε τις διαδικασίες (γιατί άλλωστε;). Μπορούμε να συζητήσουμε.
  • Κάποιοι γνωρίζετε και το αντικείμενο και τις διαδικασίες πολύ καλύτερα από μένα. Σας παρακαλώ εγώ τώρα να επικοινωνήσετε μαζί μου. Θα αυξηθούν τα μεγέθη για εσάς και οι εμπειρία η δική μου, η οποία τελικά θα επιστρέψει σε εσάς.
Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)