Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πλούσιος ή Φτωχός; Η Ασήμαντη Διαφορά!

Τα κακά νέα:

Ας υποθέσουμε πως έχουμε δύο περίπου παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων, οικογενειών, κοινοτήτων. Θα θεωρήσω ανθρώπους για το παρακάτω:

Στην μία περίπτωση ο ένας τέλος του μήνα έχει έλλειμμα 50 ευρώ. Ο άλλος έχει πλεόνασμα 50 ευρώ. Λοιπόν! Αυτή η φαινομενικά ασήμαντη διαφορά είναι αρκετή προκειμένου να διαφοροποιήσει τον έναν από τον άλλον σε καίριο βαθμό.

Ο ένας εστιάζει στο παρελθόν και πως θα καλύψει το συσσωρευμένο έλλειμμα, ενώ ο άλλος στο μέλλον και πως θα αξιοποιήσει το συσσωρευμένο πλεόνασμα.

Αυτή η ελάχιστη διαφορά καθορίζει τον φτωχό και ευνοεί τον πλούσιο. Είναι ελάχιστη αλλά αρκετή να μετατρέψει την ζωή από επιτυχία σε αποτυχία ή το αντίστροφο.

Το προηγούμενο δεν γίνεται αντιληπτό από την συντριπτική πλειοψηφία, η οποία νομίζει πως η διαφορά φτώχειας και πλούτου είναι διαφορά τεράστιων μεγεθών. Όχι! Είναι διαφορά ελάχιστων μεγεθών.

Τα ουδέτερα νέα:

Η Γη ανεξαρτήτως μεγεθών χρειάζεται για όλους 24 ώρες να περιστραφεί γύρω από τον ήλιο. Άρα ο χρόνος είναι απολύτως κοινός για όλους, πλούσιους και φτωχούς!

Τα καλά νέα:

Ο,τι ισχύει για τα χρήματα ισχύει και για κάθε τι. Ένα αξιόλογο διαβασμένο βιβλίο περισσότερο από ένα λιγότερο κάνει τη διαφορά στη μόρφωση. Μία ώρα αφιερωμένη στη σκέψη και δράση είναι περισσότερη από μία ώρα του τίποτα.

Τα πολύ καλά νέα:

Τα προηγούμενα είναι αλληλο – ανταλλάξιμα και εξαργυρώνονται. Δεν το πιστεύετε; Εάν δεν ίσχυε, τότε ο πλούτος μετά από λίγα χρόνια θα συσσωρευόταν σε ελάχιστους, ενώ οι φτωχοί δεν θα πλούτιζαν ποτέ. Η ζωή όμως άλλα καταδεικνύει.

Και πάντα να εστιάζετε στην αρχή και το πως έγιναν τα πλούτη και όχι στην συνέχεια.

Συμπέρασμα:

Οι ασήμαντες διαφορές είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες. Νομίζετε πως τα πράγματα είναι δεδομένα;

Όταν από τα πλούτη βρεθείτε σε κάποιο πτωχοκομείο θα έχετε άφθονο χρόνο να το σκεφτείτε καλύτερα. Κι εσείς που νομίζετε πως δεν έχετε καμία ελπίδα μην προσπαθείτε να εξηγήσετε με κρυμμένες χρυσές λίρες την επιτυχία του γείτονά σας.

Το κλειδί και στις δύο περιπτώσεις είναι αυτή η ασήμαντη διαφορά και πως  να την αξιοποιήσετε!

Διαβάστε πάλι το άρθρο.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)